Чернігів: Комунальні підприємства звітують за 2013 рік

Чернігів: Комунальні підприємства звітують за 2013 рік

27.03.14 09:42 0 838
З метою покращення роботи підприємств комунальної власності Чернігівської міської ради та посилення контролю за виконанням умов контрактів протягом березня керівники комунальних підприємств звітують за підсумками фінансово-господарської діяльності у 2013 році.

25 березня комісія з аналізу фінансово-господарської діяльності підприємств комунальної власності під керівництвом заступника міського голови Володимира Кривенка заслухала звіти керівників комунальних підприємств міської ради: "Чернігівводоканал", "АТП-2528", "Зеленбуд". У засіданні взяли участь перший заступник міського голови Микола Миргородський, заступники міського голови Віктор Бистров, Анна Романова, керівники відповідних структурних підрозділів міської ради, депутати міської ради.

Керівники комунальних підприємств прокоментували основні напрямки діяльності своїх підприємств за минулий рік, відзначили позитивні тенденції розвитку та визначили низку проблем, які потребують посиленої уваги щодо їх вирішення.

Начальник КП "Чернігівводоканал" Олександр Шкінь ознайомив присутніх з основними показниками підприємства та основними проблемами надання послуг водопостачання та водовідведення. Зокрема, підприємство має найнижчий показник втрат води в Україні 22,0 % при граничних нормах 26,8 %. З 1 березня 2012 року тариф для населення збільшився на 4,7% і наразі займає середню позицію серед інших міст країни.

Для безперебійного водовідведення стічних вод від житлового мікрорайону міста Масани, у якому мешкає 30,3 тис чол., у минулому році розпочато реконструкцію системи каналізації району Масани загальною вартістю робіт понад 15 млн. грн. Виконано також поставку та монтаж труб для самопливного каналізаційного колектору по вул. Ушинського загальною вартістю робіт понад 6 млн. грн.

О. Шкінь підкреслив ефективність впровадження енергозберігаючих заходів за кошти кредиту Світового банку, зокрема: зменшення витрат електроенергії на 8,5 млн. кВтгод. в рік (в середньому на 27%). Собівартість послуг знизилась на 10,5 млн. грн. в рік. Зниження втрат води з 27% до 22%, з 6,8 до 5,1 млн. м. куб. в рік. Витрати по водопостачанню знизились на 1,5 млн. грн. в рік.

Серед причин збитковості підприємства начальник підприємства назвав ріст експлуатаційних витрат, зменшення обсягів реалізації до врахованих в діючих тарифах. Крім того, він зазначив, що відшкодування фактичної собівартості послуг населенням за 2013 рік становить 72,9 %.

Обсяг заборгованості з різниці в тарифах на послуги централізованого водопостачання та водовідведення, що надавалися населенню КП “Чернігівводоканал” станом на 01.01.2014 року – 75 766,1 тис. грн.

Заступник міського голови В. Кривенко підкреслив, що КП "Чернігівводоканал" тримає позицію серед найкращих підприємств галузі країни.

Основними напрямками діяльності КП "АТП-2528" міської ради є автотранспортні послуги з санітарної очистки міста, прибирання міських територій, вивіз побутових відходів, обслуговування громадських туалетів, послуги з технічного обслуговування транспортних засобів, послуги автостоянки та столової, оренда приміщень.

Начальник підприємства Святослав Трохименко пояснив зменшення доходів підприємства від наданих послуг населенню у звітному періоді погодними умовами: восени – зливи, а взимку – майже відсутність снігового покрову, через що підприємство не напрацювало планові обсяги з прибирання міста та не використало заготовлену піщано-сольову суміш для посипання вулично-дорожньої мережі міста.

Загалом, чистий дохід підприємства від усіх наданих послуг зменшився на 149 тис. грн. у порівнянні з минулим роком.

Водночас, тарифи для населення, як зазначив керівник підприємства Святослав Трохименко, не покривають витрат на виконання послуг по вивозу побутових відходів, що також позначилось на збитковості підприємства.

Втім, у 2013 році покращилось технічне оснащення підприємства за рахунок капітальних інвестицій у придбання техніки, які склали 4112 тис. грн., що на 1019 тис. грн. більше, ніж у 2012 році.

На балансі підприємства знаходиться 112 одиниць транспортних засобів. За рахунок бюджетних коштів придбано спец автомобіль марки "Глобус"вартістю 3050тис.грн., фронтальный навантажувач «Амкодор» вартістю 305тис.грн., сміттєвоз марки КО-426 вартістю 539тис.грн.За рахунок власних коштів придбано обладнання на піскорозкидувач марки КО-108 - 186 тис.грн., та інші засобизагальною вартістю 32 тис.грн. Як результат, більш, ніж у 3 рази, скоротились витрати на капітальний ремонт транспортних засобів.

Також за рахунок власних коштів у минулому році підприємство закупило 1178 т солі на суму 601 тис.грн., 12000 т піску на суму 852 тис.грн., заготовило піщано-сольової суміші 13846 т для доріг та тротуарів міста.

До складу зеленого господарства Чернігова належать міські насадження загального, обмеженого та спеціального користування. Основними напрямками діяльності комунального підприємства «Зеленбуд» начальник Володимир Брайко назвав утримання, відновлення та реконструкцію, санітарне очищення об’єктів благоустрою зеленого господарства міста.

У Чернігові зелені насадження складають 27 % від загальної площі міста, займаючи при цьому понад 2 тис. га. Приблизно 1 тис. га зелених насаджень знаходяться в зоні міської забудови. Переважна більшість вкритих лісом площ входить до складу таких лісопарків, як «Ялівщина», «Кордівка», лісопарк вздовж Київського шосе та урочище «Святе».

Протягом минулого року діяльність підприємства, як повідомив В. Брайко, проходила в складних фінансових умовах. В роботі багато проблем виникало внаслідок невчасного надходження коштів за надані послуги з боку основного замовника.

В умовах нестачі обігових коштів з метою зменшення витрат на підприємстві, вимушеним кроком для підприємства стало запровадження скороченого робочого тижня, через що підприємство стало втрачати фахівців.

При запланованому розмірі капітальних інвестицій 448 тис.грн., вони були здійснені лише на суму 67 тис.грн. Виконання плану цього показника на 15 % обумовлено нестачею коштів на рахунках підприємства.

Джерелами капітальних інвестицій в 2013 році були:

- амортизація основних засобів – 40 тис.грн. (придбано електроінструмент, комп’ютерна техніка);

- бюджетні кошти (внесок до статутного капіталу) – 22 тис.грн. (придбанібензопила, мотокоса, бензогенератор, зварювальний апарат);

- пільга зі сплати земельного податку в сумі майже 5 тис.грн. (придбаний воздуходув Хускварна).

Зношення основних засобів на підприємстві, зокрема транспорту, на складає 76 %. Оновити парк самостійно підприємство не має можливості. Кошти для придбання техніки, що виділені з міського бюджету, так і не були перераховані казначейством в повному обсязі.

Втім, попри фінансові труднощі, чистий дохід підприємства склав 370 тис.грн. при запланованих 238. Крім того, відзначено позитивні тенденції розвитку підприємства на шляху пошуків оригінальних дизайнерських рішень з метою поліпшення благоустрою міста: квітчасті клумби, вертикальне озеленення та ін.

За результатами розгляду звітів комісія з аналізу фінансово-господарської діяльності підприємств комунальної власності визнала роботу вищезазначених підприємств у 2013 році задовільною.

Відділ зв'язків з громадськістю міської ради
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На потреби волинських ...
Наступна новина: У неділю, 30 березня, на ...

КОМЕНТАРІ