В Луцьку день нефролога

В Луцьку день нефролога

28.03.14 11:35 0 762
Своє професійне свято - «День нефролога» лікарі-нефрологи відзначають 27 березня.

Нефрологія представляє галузь медицини, яка вивчає функції та хвороби нирок, діагностику хвороб нирки та їх лікування.

Перші кроки у становленні нефрології як науки відбулися ще на початку XIX століття і були пов’язані з ім’ям англійського лікаря Брайта.

В окрему клінічну спеціальність нефрологія виділилася тільки в 60-ті роки ХХ століття.

На жаль, більшість ниркових захворювань є хронічними. У медичному середовищі говорять що лікарі-нефрологи «старіють разом зі своїми пацієнтами».

Нефрологічна медична допомога дорослому населенню міста, на первинному рівні, у межах своєї компетенції надається лікарями загальної практики-сімейної медицини та лікарями-спеціалістами, у центрах первинної медико-санітарної допомоги.

На вторинному рівні така допомога надається у терапевтичному відділенні комунального закладу «Луцька міська клінічна лікарня» де функціонують 10 нефрологічних ліжок. При відповідних показах пацієнти скеровуються на третинний рівень у нефрологічне відділення обласної клінічної лікарні.

Для надання нефрологічної допомоги дітям у комунальному закладі «Луцька міська дитяча поліклініка» введено 0.5 посади лікаря-нефролога, а в обласній дитячій лікарні - 20 нефрологічних ліжок.

Лікарі-нефрологи розуміють важливість своєї спеціальності, а тому у своїй практиці використовують сучасні методи діагностики, профілактики, лікування та реабілітації нефрологічних хворих. Звичайно, не завжди із-за важкості захворювань нирок, вдається отримати бажані результати. У зв’язку з цим медики об’єднуються для вирішення важливих проблем.

А саме активно працює Асоціація нефрологів України, яка періодично проводить наукові конференції, симпозіуми на яких лікарі різних спеціальностей сумісно вирішують складні питання.

Висновки медиків змушують задуматись над тим, як запобігти захворюванням інших органів та систем від яких потерпають нирки.

Нирки є дуже чутливим органом, які ушкоджуються при цукровому діабеті, артеріальній гіпертензії, атеросклерозі, алкоголізмі та інфекційних захворюваннях.

В Україні працює Інститут нефрології Національної академії медичних наук, який надає своїй спеціалізації велике значення.

Його науковці активно співпрацюють з багатьма міжнародними організаціями, співтовариствами, приймають участь у міжнародних науково-практичних конференціях.

Всі ці заходи дають можливість нефрологам обмінюватись досвідом щодо лікування такого важливого людського органу, яким є нирка.

Управління охорони здоров’я

Про це повідомили у Луцькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Рівненській області ...
Наступна новина: На Тернопільщині ...

КОМЕНТАРІ