В’ятрович: Ми розповімо, що стається із суспільствами, де нехтують правами людини

В’ятрович: Ми розповімо, що стається із суспільствами, де нехтують правами людини

28.03.14 11:31 0 588
Політика історичної пам’яті – це запобіжник: у нашій країні ніколи не мають застосовувати авторитарні чи, тим паче, тоталітарні практики.

Про це розповів новий керівник Українського інституту національної пам’яті (УІНП) Володимир В’ятрович, повідомляє прес-центр Центру досліджень визвольного руху.

Як зазначається, вчора Кабінет Міністрів оприлюднив своє розпорядження про призначення директором УІНП історика Володимира В’ятровича. Кандидат історичних наук В’ятрович перейшов на цю посаду із Києво-Могилянської академії. Нагадаємо, що у 2008-2010 роках він, будучи директором архіву СБУ, розсекретив архіви КДБ. Опісля рік працював старшим запрошеним дослідником в Українському науковому інституті Гарвардського університету (США). Автор шести книг, співавтор трьох.

Володимир В’ятрович переконаний, що події останніх місяців в Україні, зокрема злочинне застосування владою зброї проти мирних демонстрантів, є наслідком того, що Україна впродовж 23 років так і не переосмислила минуле і не визначила інструментів подолання наслідків тоталітаризму, не засудила його злочинів.

«А щоб критично дивитися на історію, її ще треба розповісти. Поки обмежено доступ до архівів – обмежено доступ до фактів», – пояснює науковець.

Для цього керівник УІНП ставить собі за завдання створення архіву національної пам’яті, який дасть можливість вивести з-під відання сучасних спецслужб та правоохоронних органів (йдеться по СБУ, МВС, СЗР) архіви карально-репресивної системи Радянського Союзу, йдеться у повідомленні прес-центру.

«Цивільність» таких документів забезпечить сталу політику відкритого доступу до них. Це важливо, адже вони показують справжню ситуацію в роки панування тоталітарного режиму, особливості його функціонування та, врешті-решт, знання – це запобіжник від повторення злочинів тоталітаризму в сьогоденні», – говорить історик.

Як повідомляється, УІНП чекає реформа: ця установа має в своїй діяльності орієнтуватися на подібні структури в інших посткомуністичних країнах Центральної та Східної Європи. Інститути нацпам’яті – це органи державної влади зі спеціальним статусом, робота з архівами каральних спецслужб, інформування суспільства про результати наукових досліджень минулого, робота з місцями пам’яті (пам’ятники, музеї, могили людей – жертв репресій, учасників воєн, борців за незалежність).

«Ми розповідатимемо людям, що відбувається із суспільствами, де режим нехтує правами людини. Переконаний, що саме активна позиція громадянського суспільства не допустить повторення злочинів у майбутньому. Наше ж завдання: зробити все, аби кожен мав доступ до фактів, на базі яких робитиме власні висновки, не нав’язані ніким, особливо державою», – переконаний науковець.

Довідка.

Володимир В’ятрович – 36 років, історик, публіцист, громадський діяч. Очолює науковий центр в Національному університеті «Києво-Могилянська академія». В 2008-2010 роках на посаді Директора архіву Служби безпеки України провів розсекречення раніше таємних архівів КДБ і організував відкритий доступ до них. У 2010-2011 роках – старший запрошений дослідник Українського наукового інституту Гарвардського університету (США). У 2012 році працював з документами Інституту Гувера (Стенфордський університет, США).

У 2002 році В. В’ятрович заснував Центр досліджень визвольного руху (ЦДВР) www.cdvr.org.ua – неурядову дослідницьку установу, яка з 2012 року є членом Європейської платформи пам’яті і сумління. ЦДВР у співпраці із Службою безпеки України у 2009 році став співтворцем Національного музею жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького» у Львові в колишній в’язниці КДБ та Гестапо. Відстоюючи право на доступ до архівів радянського періоду, у 2013 році ЦДВР спільно з Львівським національним університетом імені Івана Франка відкриває Електронний архів avr.org.ua з понад 14-ма тисячами документів. Автор шести книг, співавтор трьох. У 2013–2014 активний учасник Громадського сектора Євромайдану.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: У Рівненській області ...

КОМЕНТАРІ