Житомирщина: обговорено питання протидії захворюванню на туберкульоз та ВІЛ-інфекції в закладах пенітенціарної системи області

Житомирщина: обговорено питання протидії захворюванню на туберкульоз та ВІЛ-інфекції в закладах пенітенціарної системи області

29.03.14 13:05 0 658
28 березня відбулося спільне засідання обласної координаційної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ/СНІДУ та обласної спостережної комісії, яке провів заступник голови облдержадміністрації Ярослав Долгих. Предметом обговорення було питання реалізації заходів протидії захворюванню на туберкульоз та ВІЛ-інфекції в закладах пенітенціарної системи області.

Заступник начальника управління Державної пенітенціарної служби в Житомирській області Анатолій Бобриньов повідомив присутніх про медико-санітарне забезпечення засуджених та ув’язнених. У шести пенітенціарних установах області утримується 4,5 тис. осіб. В установах виконання покарань області медичну допомогу хворим засудженим надають 40 лікарів та 44 середніх медичних працівники.

З огляду на значну кількість засуджених, хворих інфекційними хворобами, в тому числі на ВІЛ-інфекцію, залишається гострою проблема забезпечення таких засуджених медичною допомогою через брак коштів. Проблемним є питання забезпечення санітарним автотранспортом закладів охорони здоров’я установ виконання покарань.

Більш детально охарактеризував стан захворюваності на туберкульоз та ВІЛ/СНІД в установах виконання покарання лікар-епідеміолог управління Державної пенітенціарної служби в Житомирській області Сергій Березовський

Туберкульоз та ВІЛ/СНІД становлять найбільшу загрозу для здоров’я і життя осіб, які знаходяться в місцях позбавлення волі. Від туберкульозу у Житомирській області у 2013 році померла одна особа із зазначеного контингенту, від СНІДу – 3 особи. Всього в області було зареєстровано 26 летальних випадків.

Заклади охорони здоров’я державної кримінально-виконавчої служби забезпечені достатньою кількістю протитуберкульозних препаратів. В установах двічі на рік проводиться планове флюорографічне обстеження засуджених. Засуджені, які перехворіли на туберкульоз, а таких 332 особи, утримуються в окремих локальних відділеннях установ. На жаль, у зв’язку зі зменшенням фінансування з минулого року припинена практика прийому протитуберкульозних препаратів особам з підвищеним ризиком захворюваності на туберкульоз.

Потребує вирішення питання створення належних умов для лікування хворих на туберкульоз у слідчому ізоляторі.

Під диспансерним наглядом виправних установ області перебуває 191 ВІЛ-інфікований засуджений. 63 особи отримують антиретровірусну терапію пожиттєво. Всім бажаючим пройти обстеження на ВІЛ-інфекцію проводиться передтестове та післятестове консультування з дотриманням принципів конфіденційності щодо результатів медичних оглядів. У 2013 році пройшли обстеження на ВІЛ/СНІД 269 осіб із числа засуджених. Виявлено 24 ВІЛ-інфікованих. Проводиться постійна санітарно-роз’яснювальна робота серед спецконтингенту щодо попередження зараження та розповсюдження ВІЛ-інфекції.

Про співпрацю з установами виконання покарань в питанні протидії захворюваності засуджених на туберкульоз та ВІЛ/СНІД говорили під час засідання головний лікар протитуберкульозного диспансеру Віталій Дідик, лідер громадської організації «Перспектива» Олексій Котвицький, голова обласної організації товариства Червоного Хреста Олександр Богдан та інші.

Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ