Угорці Закарпатті просять владу України про рівноправність і розвиток їхньої культури

Угорці Закарпатті просять владу України про рівноправність і розвиток їхньої культури

30.03.14 11:07 0 743
40 громадських та релігійних організацій, заснованих угорцями, що проживають на Закарпатті звернулися із заявою до вищого керівництва країни, а також Закарпаття із закликом забезпечити рівноправність угорців на всіх рівнях, розвиток без перешкод власної культури та збереження традицій.

Про це інформує власкор .

Подаємо текст повністю:

В.о. Президенту України,

Голові Верховної Ради України

О. Турчинову

Прем’єр-міністру України

А. Яценюку

Голові Закарпатської ОДА

В. Лунченку

Голові Закарпатської обласної ради,

І. Балозі

Ми, громадські об’єднання та релігійні громади, засновані угорцями, що проживають на Закарпатті, з тривогою спостерігаємо за подіями в державі.

Протягом останнього часу в Україні, в тому числі і на Закарпатті, дедалі більше спостерігається поява озброєних радикальних елементів, що в нас і в наших дітей викликає страх та зменшує відчуття безпеки. На жаль, дедалі частіше ці особи навмисно розпалюють міжнаціональні конфлікти, в тому числі через викривлення історичних фактів нашого багатонаціонального краю, що активно пропагують деякі українські ЗМІ.

Ми підтримуємо мирне вирішення спричиненого конфлікту, та віримо в те, що нове керівництво держави, базуючись на європейських цінностях та демократичній свободі, шануватиме особисті та колективні права національних меншин. Сподіваємося, що вже набуті нами права, закріплені в законодавстві України, не будуть звужуватися.

Очікуємо, щоб закарпатських угорців визнали державотворчою та корінною нацією, відповідно до цього має бути надана національно-культурна автономія та ширші права для місцевих самоврядувань. В Україні мають бути прийняті відповідні закони, і відповідно у державному бюджеті передбачити спеціальні розділи для розвитку національних меншин.

Ми, закарпатські угорці, хочемо і надалі тут жити, в правовій державі, як угорці та законослухняні громадяни України.

Саме тому, просимо від держави, щоб забезпечив нам:

* рівноправність на всіх рівнях життя;

* правові та фінансові умови для використання, збереження та розвиток рідної мови та культури;

* можливість навчання на рідній мові від дошкільних до вищих навчальних закладів;

* можливість вивчення державної мови на рівні, яке дозволяє реалізувати себе в суспільстві (організація вивчення української мови має бути не на політичному рівні, а на фаховому, відповідно до розроблених методологій; має бути визнано, як у кожної людини є своя рідна мова, так для нас українська мова – друга мова, і відповідно до цього має бути розроблено зміст та вимоги навчальної системи, і на основі цього мають бути сформульовані вимоги щодо знань державної мови);

* визнати інститут подвійного громадянства та розробити відповідні законодавчі зміни, що сприятиме європейській інтеграції України;

* фінансову допомогу для культурних та навчальних закладів створених угорськими громадськими об’єднаннями та релігійними громадами Закарпатської області.

Віримо й стверджуємо, що мирне проживання один біля одного народів та національностей є Божою волею, і для політичних керівників, як для кожної людини, найважливішим завданням є пошук виконання цієї Божої волі. Ми, угорці-християни, є корінним населенням Закарпаття, проживаємо тут вже понад 1100 років в мирі разом з іншими національностями, і хочемо й надалі тут проживати в мирі та злагоді.

Молимося, і просимо всіх, щоб молився і робив все для того, щоб в Україні був якнайскоріше мир, і, щоб злі сили не могли розпалювати вогонь ворожнечі між національностями, які тут проживають.

м. Берегово, 28.03.2014 р.

Асоціація випускників Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ, БФ «В наших руках майбутнє», БФ «Геніус», БФ «Доркас Ейд Інтернешел Закарпаття», БФ Закарпатський центр розвитку та консультацій «Едванс», БФ «Лілія скаутів за християнський молодь», БФ «Карітас Святого Мартіна», БФ «Комяті Бенедек», БФ «Нювлезен Карпати», БФ «Про Агрікультура Карпатика», БФ «Шамуел», БФ «Шанс для життя», Гечанська спілка збереження народних традицій і розвитку села, ГО «Закарпатського католицького об’єднання ім. Св. Мартина», ГО «Берегівська районна мальтійська службу допомоги», ГО «Спілка Ракоці», ГО «Спілка Біокультура», ГО «Спілка закарпатських угорських багатодітних сімей», ГО Сприяння розвитку сільського зеленого та агротуризму «Долинами та горами Закарпаття», ГО «Суспільних досліджень Спектатор», ГО Закарпатських угорських аспірантів «Моментум Докторантус», ГО «Про культура Субкарпатіка», ГО «Центр українсько-угорського регіонального розвитку», ГО «Протестантська наукова спілка угорців Закарпаття», Закарпатська організація греко-католицької молоді, Закарпатська обласна благодійна організація «Центр підтримки угорської культури Закарпаття», Закарпатське обласне католицьке об’єднання «Гало», Закарпатська реформатська церква, Закарпатська угорська асоціація скаутів, Закарпатське угорськомовне педагогічне товариство, Інститут імені Тіводора Легоцькі при ЗУІ ім. Ференца Ракоці ІІ, Культурно-інформаційний центр «Пульс», Молодіжна громадська організація «Гордіус», Молодіжна громадська організація реформатської церкви «Кріс», Берегівський деканат Мукачівської греко-католицької єпархії, Берегівський деканатський округ Мукачівської дієцезії римсько-католицької церкви, Спілка студентського самоврядування Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці II, Спілка угорських підприємців Закарпаття, Товариство угорської інтелігенції Закарпаття.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Івано-Франківщина: в ...

КОМЕНТАРІ