В обласному центрі відкрили перший пам’ятний знак, присвячений українським націоналістам

В обласному центрі відкрили перший пам’ятний знак, присвячений українським націоналістам

30.03.14 18:18 0 780
У Житомирі відбулося відкриття пам’ятного знаку борцям за волю України Миколі Сціборському та Омеляну Сенику. В урочистих заходах, що проходили на території Свято-Преображенського кафедрального обору, взяли участь голова облдержадміністрації Сидір Кізін, заступник Житомирського міського голови Олександр Бочковський, народний депутат України Ігор Мірошниченко, священнослужителі, представники громадських оргнанізацій, краєзнавці та жителі міста.

Пам’ятник відкрили 28 березня, саме в день народження Миколи Сціборського. Ідея увіковічення пам’яті українських націоналістів з’явилася у Сидора Кізіна ще до того, як він став головою облдержадміністрації. Цей знак виготовлений у вигляді хреста, на якому викарбувані слова поета Олега Ольжича: «Державу не твориться в будучині, державу будується нині, це люди – на сталь перекуті в огні, це люди – як брили камінні».

Микола Сціборський та Омелян Сеник присвятили своє життя національно-визвольній боротьбі. Микола Сціборський відомий насамперед як ідеолог українського націоналізму, провідник Легії українських націоналістів та один із фундаторів Української військової організації та Організації українських націоналістів. А Омелян Сеник – один із засновників та керівників Української військової організації та Організації українських націоналістів. Діячі загинули 30 серпня 1941 року в Житомирі під час теракту і поховані у спільній могилі на подвір’ї Спасо-Преображенського собору обласного центру.

Після урочистого богослужіння та освячення пам’ятника перед жителями та гостями міста виступили представники влади і громадські діячі. Так, народний депутат Ігор Мірошниченко зазначив про те, що в Житомирі відбувся символічний акт єднання нації. За його словами, раніше в нашій державі тривали дискусії навколо того, що нам не вистачає героїв у боротьбі за незалежність. Але насправді їх є дуже багато. Це всі мужні люди, які загинули півстоліття тому і зовсім нещодавно, тобто герої Небесної сотні. Всі вони поклали життя за майбутнє України і єднання минулого з сучасністю. Наші патріоти мріяли, аби українська нація була живою та вільною. Депутат констатував, що зараз ми можемо протистояти усім зовнішнім загрозам своєю єдністю, адже українці – це могутня і непереборна нація.

Відкриття пам’ятного знаку закінчилося спільним виконанням гімну України, який піднесено заспівали всі присутні. Ця подія довела, що Житомир – толерантне місто, яке береже свою історію й примножує славні традиції.

Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: В Житомирській області ...

КОМЕНТАРІ