В Закарпатській області "Народна Самооборона" Тячівщини разом із міліцією знешкоджує злочинців і патрулює вулиці

В Закарпатській області "Народна Самооборона" Тячівщини разом із міліцією знешкоджує злочинців і патрулює вулиці

31.03.14 11:05 0 880
Близько місяця минуло з часу створення на Тячівщині громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону «Народна Самооборона». Нова структура вже довела свою ефективність.

Спершу мешканці Тячева і району по-різному сприйняли появу нового формування. Але вже можна говорити про те, що «Народна Самооборона» на Тячівщині працює активно, у законному полі, і має в заліку перші вагомі результати роботи.

Так, нещодавно нічний патруль «НСО» знешкодив злочинця-гастролера. Потерпілий ішов по вулиці Армійській. Дорогою його перестрів незнайомець й почав розмову, як доїхати до Ужгорода. Хлопець відповів, що навряд чи зможе допомогти, і пішов собі далі. Проте незнайомець догнав його і завдав сильний удар по голові залізною трубою. Після чого викрав з кишені телефон і сто гривень.

Саме в той час поблизу проїжджав патруль «Народної Самооборони» на двох автівках. Патрульні помітили сутичку і зреагували миттєво: одні кинулись наздоганяти зловмисника, котрий почав тікати на стадіон, а решта викликали «швидку». Врешті-решт нападника схопили і передали тячівській міліції.

- Якби не хлопці з «Народної Самооборони», то й не знаю, що би було зі мною, – дякує потерпілий тячівець, якого звати Томаш. – Хотів би їм подякувати за все. Буду говорити з друзями, аби теж приєднувались до них, бо це тільки на користь для міста.

Начальник Тячівського райвідділу міліції полковник Павло Басараба каже, що даний факт слідчим внесено до ЄРДР як грабіж. Однак після того, як потерпілий звернувся до судмедексперта, і той визначив ступінь тяжкості нанесених тілесних ушкоджень, статтю було перекваліфіковано на «Розбій». Злочинця заарештували на 60 діб – на період, поки ведеться слідство. Ним виявився мешканець Івано-Франківської області, котрий має неабиякий кримінальний шлейф. Павло Басараба каже, що за такі діяння злочинцю загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 3 до 7 років.

Керівництво Тячівського РВ УМВС України в Закарпатській області схвально ставиться до появи у районі «Народної Самооборони». Правоохоронці кажуть, що працювати їм стало набагато легше. За словами заступника начальника райвідділу – начальника міліції громадської безпеки підполковника Ігоря Немеша, громадське формування «Народна самооборона» офіційно зареєстроване у Мін’юсті. Правоохоронці «фільтрують» списки охочих вступити до лав цієї організації, перевіряють по обліках, чи не мав хтось із них проблем із законом у минулому. Тому «кримінальників» там однозначно не буде.

- Плануємо, щоби в кожному населеному пункті було від десяти і більше представників «Народної самооборони» для проведення спільних з міліцією патрулювань, – розповідає Ігор Немеш.

- Для кращої координації дій у нас налагоджено радіозв’язок, є спеціально визначені позивні, – додає начальник райвідділу Павло Басараба. – Проводимо спільні наряди. Бо все-таки міліціонер іноді може дати фахову пораду, як повестись у тій чи іншій ситуації. А загалом хотів би подякувати самооборонцям за їх громадянську позицію, за їх людяність, бажання допомогти. Затримання озброєного злочинця - це героїчний вчинок. Бачу, що керівник НСО Сергій Стойка вболіває за охорону громадського порядку на Тячівщині, захист прав людей. У «Народної Самооборони» справді є бажання працювати у цьому напрямку. Можу сказати, що такого бажання ми не бачили давно.

Як розповів один із засновників формування, заступник керівника штабу «Народної Самооборони» в Закарпатській області Василь Мейсарош, випадок, який трапився із Томашем, не єдиний, коли активісти НСО надавали людям допомогу під час нічних патрулювань. Так, одного разу хлопці помітили, що перехожий, прямуючи з залізничного вокзалу, оступився, невдало впав і знепритомнів. Патрулюючі, помітивши чоловіка, відвезли його до лікарні.

Крім патрулювань, самооборонці переконують підприємців, котрі без дозволів вивозять гравій з берегів річок, працювати у законному полі – не тільки на власні кишені, але й на державу.

А невдовзі у гірському регіоні Тячівщини планують сформувати «екологічну» сотню, яка стежитиме за порядком на кордоні, у лісовому господарстві району, протидіятиме браконьєрству, займатиметься рибоохороною.

– Ми розуміємо, що багатьом це не сподобається, і нам будуть намагатися перешкоджати, але цю діяльність будемо чітко координувати з правоохоронними органами, як передбачено у Статуті організації, – запевняє Василь Мейсарош.

Він каже, що фактично НСО створювалася на базі Самооборони Майдану. У Закарпатті її очолює генерал-майор міліції у відставці Віктор Чепак, керівник обласного штабу – Юрій Ліхтей.

Кожен кандидат на вступ проходить внутрішню перевірку, а відтак – і у правоохоронних органах. До лав «Народної Самооборони» не візьмуть колишніх палких прихильників Партії регіонів та комуністів. Це один із принципових моментів. Натомість будуть раді бачити свідомих небайдужих громадян, готових виходити на нічні чергування, виділити кілька годин на тиждень заради безпеки і порядку у своїх населених пунктах.

Для того, щоби записатись у «Народну Самооборону», треба звернутись до штабу цього формування в Тячівському районі, подати ксерокопії паспорта та ідентифікаційного кода, а також дві фотографії 3х4 см. На місці потрібно буде написати заяву на вступ.

Координатор штабу «Народної Самооборони» у Тячеві Олександр Рабаджи каже, що наразі найбільші сотні НСО сформовано саме у Тячеві та Тересві. Тут найкраще налагоджено нічні патрулювання. Наприклад, у місті на чергування заступають чотири десятки самооборонців: одні чергують до 2-ї ночі, інші – з 2-ї – до 6-ї. Якщо би до цієї справи залучалося більше людей, щоби чергування випадало раз на тиждень, – це би зменшило навантаження на кожного.

Є ще сотня у Бедевлі, яка також активно працює, у Буштині, йде робота щодо створення осередків НСО і в інших населених пунктах району. «Самооборонці» кажуть, якщо люди активніше виявлятимуть громадянську позицію і будуть брати участь у нічних чергуваннях, не потрібно буде чекати, що хтось буде боротися з наркоманією, дитячим алкоголізмом. Свій внесок у справу боротьби з такими негативними явищами може зробити кожен.

У штабі НСО в Тячівському районі просять у разі виявлення фактів порушення громадського порядку телефонувати на «гарячу лінію»: 068-496-64-43. Цілодобово у штабі перебуває черговий, до якого також можна звертатись з цих питань.

Наталія МАДЖАРА, м.Тячів
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ