МЗС: Росія як агресор хоче не врегулювання, а капітуляції України

МЗС: Росія як агресор хоче не врегулювання, а капітуляції України

31.03.14 12:25 0 795
«Повчальний та ультимативний тон» останніх заяв міністра закордонних справ Росії свідчить про те, що Москві як справжньому агресорові зовсім не потрібно ніякого врегулювання в Україні, заявило в неділю Міністерство закордонних справ у Києві. Про це повідомляє "Радіо Свобода".

Під дулами своїх автоматів цей агресор вимагає тільки одного – повної капітуляції України, її розколу і знищення української державності, мовиться в коментарі МЗС із приводу заяв Лаврова, з якими він виступив цього дня на російському телебаченні й висунув Україні умови щодо федералізації, другої державної мови, референдумів тощо.

Як мовиться в коментарі департаменту інформаційної політики МЗС, «хотіли б запропонувати російській стороні, перш ніж диктувати свої ультимативні умови суверенній і незалежній державі, звернути увагу на катастрофічний стан і повне безправ’я власних національних меншин, в тому числі української».

Звертаючись до Москви, Київ пропонує: «Чому б Росії не наповнити федералізм, який, до речі, зафіксований в офіційній назві держави, реальним, а не лише декларативним змістом? Чому б не дати більше повноважень національним суб’єктам федерації, розвиток який придушується так само суворо, як придушувався і в царські, і в радянські часи? Чому б не запровадити інші, крім російської, державні мови, в тому числі українську – мову мільйонів громадян Росії? Чому б не дозволити провести референдуми про ширшу автономію, а в разі необхідності, й про незалежність, в національних суб’єктах федерації?»

При цьому в МЗС кажуть, що розуміють: ці запитання – риторичні: «Навіть сама думка про них у сьогоднішній Росії буде суворо придушена, а в разі спроби її реалізації – такі дії, як це було на Північному Кавказі, будуть втоплені у крові».

«На жаль, нічого не змінилося в Росії з тих часів, коли великий Тарас Шевченко писав про неї: «Од молдованина до фінна на всіх язиках все мовчить…». Не потрібно повчати інших. Почніть краще наводити порядок у власній державі. У вас же так багато проблем», – мовиться в коментарі-зверненні МЗС України з приводу вимог до офіційного Києва, з якими виступив голова МЗС Росії.

Раніше в неділю російський державний «Перший канал» телебачення показав інтерв’ю з Лавровим, у якому той заявив, що Москва пропонує спільно зі США і ЄС сформулювати загальні заклики до влади в Києві, зокрема, до створення такої нової Конституції України, яка б гарантувала, серед іншого, її федеративний устрій, позаблоковий статус і державний статус російської мови.

Пізніше в неділю Сергій Лавров має провести чергові консультації щодо України з державним секретарем США Джоном Керрі. Вашингтон виступає з цілком іншими вимогами до Росії щодо України, зокрема, домагаючись від Москви піти на прямий діалог із Києвом під егідою міжнародної контактної групи.

У Росії, що має офіційну назву Російська Федерація, регіони мають значно менше повноважень, ніж Автономна республіка Крим у складі України.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Влада Північної Кореї ...
Наступна новина: У Туреччині в зіткненнях ...

КОМЕНТАРІ