Будинки пристарілих – це замах на гідність людей, – на ZIK прем’єра «Інсайдери. Під прикриттям»

Будинки пристарілих – це замах на гідність людей, – на ZIK прем’єра «Інсайдери. Під прикриттям»

01.04.14 08:01 0 879
Три місяці роботи «у тіні» – й журналісти нового викривального проекту «Інсайдери. Під прикриттям» телеканалу ZIK готові поділитися сенсаційними деталями того, як працює система у різних сферах, що безпосередньо стосуються життя, здоров’я та безпеки українців. Так, 31 березня, о 22:00, на ZIK прем’єрний випуск програми та проникнення у геріатричний центр. Як доживають останні роки літні люди в Україні?

Навіть кілька днів роботи санітаркою у геріатричному центрі Львова дозволи зробити журналістові «Інсайдерів» гіркий висновок: саме система захисту літніх людей в Україні змусила самотніх і часто немічних стареньких опинитися не лише на межі бідності, а й за крок до втрати гідності. Система позбавила можливості тих, хто з різних причин доживає віку поза домом, почуватися потрібними, а не покинутим напризволяще баластом.

За час, проведений у геріатричному центрі, «Інсайдери» стали свідками ганебних речей, на які не заслуговує старість будь-якої людини. Холод у кімнатах, брак уваги та належного медичного догляду. У геріатричному пансіонаті перебувають не лише одинокі старі, а й ті, що мають проблеми зі здоров’ям, у тому числі й психічні розлади. Так, журналіст-«санітар» стала свідком жахливого випадку, коли старенька жінка, що залишилася без нагляду, забруднила руки у власні фекалії.

Причина? Санітари не належно виконують свої обов’язки? Їм байдужа доля людей, за якими вони повинні доглядати? Чи можна вимагати від працівників, чия зарплата становить лише 2 тисячі гривень, душевності, тепла і людяності? Ні? Це лише спрощений погляд на ситуацію. Її коріння ховається значно глибше. «Інсайдери» докопалися до самої суті проблеми.

Лише короткий натяк. У Польщі за одним клієнтом будинку пристарілих доглядають 4-5 осіб. Це і санітар, і соціальний працівник, і медики. Натомість у пансіонаті, який протестували «Інсайдери», на одного санітара припадає !!!! 18 лежачих стареньких. Чи можна в таких умовах надати достатньо уваги та допомоги? Відповідь очевидна.

Чи є шляхи виходу з цієї ситуації? Головне завдання проекту не лише виявити недоліки системи, а й почати руйнувати її. «Інсайдери» запропонують реальні кроки, реальні ініціативи, які реально запустити в дію для покращення ситуації.

Отож уже цього понеділка, о 22:00 – прем’єра викривального проекту «Інсайдери. Під прикриттям» і всі таємниці системи роботи будинків пристарілих в Україні.

А вже у наступних випусках проекту розслідування на теми: чим годують учнів у шкільних їдальнях, в яких умовах готуються страви. Як керівництво «Укрпошти» примудряється заробляти мільйони, тоді як звичайні працівники отримують мізерні зарплати. Як вдається із маленького поросяти виростити за кілька місяців величезну свиню до забою? А ще «Інсайдери» викрили, кому і в якому розмірі дають хабарі представники забороненого в Україні ігрового бізнесу. Також змогли стати справжніми контрабандистами, дізналися справжню «формулу» пального, що заливають на наших АЗС, і порахували справжню виручку, яку збирають водії львівських «маршруток» протягом дня.

Нагадаємо, 31 березня телеканал ZIK запускає новий викривальний проект у жанрі «журналіст змінює професію». Його творцями стала команда однієї з найпопулярніших програм, що була в ефірі ZIKу, «ПРАВОкація».

«Коли на місце одного звільненого нечесного міліціонера, чиновника, простого працівника підприємства приходив інший, такий самий, – це нагадувало боротьбу з вітряками, – говорить керівник проекту «Інсайдери. Під прикриттям» Галина Роспопа. – Тож ми вирішили розширити межі своїх розслідувань: наша мета – не викриття порушень однією людиною, а ретельне дослідження усієї системи роботи – від низу і до самих верхів.

Якщо у попередньому проекті ми домагалися, щоб карали конкретних людей, винних в порушенні закону, то тепер наша мета глобальна – зруйнувати систему. Розслідування допоможуть нам зрозуміти, що варто змінювати в тій чи іншій сфері, яким чином цього можна досягнути. Журналісти готуватимуть свої пропозиції, ми збиратимемо думки експертів, сподіваємося на активність людей, які більше не хочуть працювати у старій системі. Змінимо систему разом!».

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Житомирщині ДАІшники ...
Наступна новина: На Рівненщині до бюджетів ...

КОМЕНТАРІ