На Хмельниччині уряд має невідкладно надати пропозиції змін до Конституції щодо децентралізації влади, - Арсеній Яценюк

На Хмельниччині уряд має невідкладно надати пропозиції змін до Конституції щодо децентралізації влади, - Арсеній Яценюк

02.04.14 13:35 0 739
Кабінет Міністрів має невідкладно надати пропозиції змін до Конституції, які передбачають децентралізацію влади. Про це заявив Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк на засіданні Уряду у вівторок, 1 квітня.

Арсеній Яценюк повідомив, що одним із питань порядку денного засідання Уряду є реформа місцевого самоврядування і місцевої влади: «Люди на місцях хочуть контролювати владу. Люди на місцях хочуть призначати владу і мати відповідальну владу. І Уряд України зобов’язаний дати чітку відповідь, що буде зроблено з метою децентралізації влади».

За словами Глави Уряду, затвердження Концепції реформування місцевого самоврядування - це перший крок до того, щоб в Україні з’явилася відповідальна місцева влада.

Він наголосив, що перше рішення, яке повинно бути прийнято, стосується ліквідації обласних і районних державних адміністрацій. Арсеній Яценюк підтримав рішення стосовно обрання виконавчих комітетів відповідними місцевими радами.

За його словами, виконавчі комітети повинні взяти на себе всю повноту відповідальності за роботу в області, її фінансовий розвиток, інфраструктуру, будівництво доріг, шкіл, лікарень, «а не з Києва визначати, куди відправляти капітальні видатки».

Глава Уряду підкреслив, що Кабінет Міністрів має «зацікавити області в тому, щоб вони працювали над створенням робочих місць і розвитком бізнесу». Він зазначив, що для цього є простий і ефективний інструмент: «Частину податку на прибуток треба залишати на відповідній території і, таким чином, голова виконкому буде робити все, щоб його підприємства працювали і сплачували більше податків».

Арсеній Яценюк також виступив за надання виконавчим комітетам права самостійно встановлювати місцеві податки і збори, ставки таких податків: «Це їх також буде стимулювати більше збирати тих податків, які безпосередньо адмініструються на їх територіях».

На переконання Арсенія Яценюка, відповідним підрозділам виконкомів необхідно надати повноваження стосовно визначення кількості навчальних закладів, спеціалізації тієї чи іншої школи: «Щоб область відповідала на запити, які є у людей. Нехай область приймає рішення за рахунок тих доходів, які є, нехай несуть відповідальність перед людьми, які їх обирали».

Арсеній Яценюк наголосив, що для реалізації Концепції реформування місцевого самоврядування необхідні зміни до Основного Закону, і це має бути здійснено невідкладно. Він нагадав, що в Парламенті працює тимчасова спеціальна комісія з питань внесення змін до Конституції, представлена всіма політичними силами, і проект змін до Основного Закону повинен з’явитись 15 квітня.

Прем’єр-міністр заявив, що Уряд України висловлює свою політичну і економічну концепцію: «Ми за те, щоб передати права і повноваження в регіони». Для цього необхідно внести зміни до Конституції щодо порядку формування місцевих органів. У першу чергу, обласні і районні адміністрації повинні бути ліквідовані. На їхні місця повинні стати префекти, які не ділять гроші, а відповідають виключно за законність і правопорядок на відповідних територіях».

Крім того, за новою Конституцією органи прокуратури на місцях і в центрі повинні бути позбавлені функції загального нагляду.

Глава Уряду наголосив, що в новій редакції Конституції розділи, які стосуються місцевого самоврядування, мають бути виписані відповідно до Європейської хартії з місцевого самоврядування.

Арсеній Яценюк зазначив, що ці зміни повинні вноситися невідкладно: «Часу на це в нас немає. 15 квітня – це перша дата, коли повинен змінитись проект Конституції. Далі його треба відправити у Венеціанську комісію. Остаточна редакція Конституції повинна бути затверджена у вересні місяці поточного року».

Про це повідомили у Хмельницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ