800 наркозалежних у Криму можуть позбавити засобів метадонової терапії, – нарколог

800 наркозалежних у Криму можуть позбавити засобів метадонової терапії, – нарколог

02.04.14 19:49 0 794
800 хворих на наркозалежність, які лікуються в Криму, можуть бути позбавлені засобів метадонової терапії, яка заборонена в Росії.

Про це в ексклюзивному коментарі телеканалу БТБ повідомив нарколог Анатолій Вієвський, повідомляє прес-служба каналу.

«Йдеться про замісну підтримувальну терапію метадоном. Росія – єдина велика країна світу, де повністю заборонена замісна підтримувальна терапія без будь-яких фахових пояснень. Можу процитувати голову російського Державного комітету з контролю наркотиків пана Іванова, який сказав, що метадон не є законним на території РФ, відтак люди не будуть отримувати такої терапії однозначно», – зазначив Вієвський.

«Переривання метадонової терапії – тривалий процес, і Крим не був готовий до того, щоб це зробити акуратно. Я практично з перших днів контактував з практиками, які займаються цим і змушені були вести хворих і домовлятися з ними про те, що схема буде, я б сказав, дещо ризиковою. Але зараз здебільшого вже зниження доз цих людей позаду, так що фізичних наслідків, біологічних для хворих не буде», – сподівається лікар.

За словами Вієвського, нічого адекватного на заміну цим лікам хворі отримати зараз не зможуть, попри те, що Росія заявила, що система її наркологічної допомоги дуже розвинена. «Ні про що тут мови бути не може. Питання в тому, що самі ліки заборонені, вони класифіковані як наркотики. Розумієте, в слові наркотики є деяка подвійність. Коли мова йде про наркотичні лікарські засоби, то у всіх практично країнах світу розділяють медичні препарати з медичною дією і вуличні препарати. Росія цієї різниці не робить. Для неї все те, що справляє наркотичну дію, є забороненим», – сказав експерт.

За його словами, поки останні дні хворі ще приймають ліки.

«Але з дня на день треба чекати повної заборони терапії і треба її переривати, – додав він. – Ніякі ліки не є замінниками. Що там кажуть в Міністерстві охорони здоров’я Росії – відверто сказати – фахово зрозуміти неможливо, що вони мають на увазі. Що вирішать 800 хворих? – повірте, я говорив з ними – вони не знають, що їм робити. Єдине, що ми запропонували, що для тих, хто бажав би продовжувати цю терапію, ми могли б розгорнути подібне лікування в сусідніх областях при наркологічних стаціонарах. Лікарі повідомлені про це і всі 800 хворих про це повідомлені».

Нарколог додав, що інформація про хворих, охочих переїхати на материкову Україну, буде вже за кілька днів.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Львівській області ...
Наступна новина: Переїзд офісу - як він є!

КОМЕНТАРІ