Нацрада ­– Ернсту: У нас досить доказів, що російське ТБ брехало і розпалювало ворожнечу

Нацрада ­– Ернсту: У нас досить доказів, що російське ТБ брехало і розпалювало ворожнечу

03.04.14 15:27 0 637
Національна рада з питань телебачення і радіомовлення звернулася з відкритим листом до генерального директора російського «Первого канала» Костянтина Ернста з приводу припинення ретрансляції російських каналів на території України.

Як повідомляє «Телекритика», Нацрада наголосила, що оперує статтями законів і вимогами міжнародних угод і конвенцій для того, щоб аргументовано захищати телерадіоінформаційний простір України.

«Повірте, у нас достатньо аналітичного та відеоматеріалу, який підтверджує, що інформація про Україну, яка виходила, в тому числі і в ефірі «Первого канала», не просто неправдива, а несла загрозу територіальній цілісності країни і розпалювала ворожнечу між нашими народами. Правову оцінку цих матеріалів належить дати суду», – йдеться у зверненні.

Нацрада нагадує, що в кабельних мережах Росії немає жодного українського каналу, тимчасом як в Україні дивляться 69 російських каналів.

«У нас є спільне бажання – ми хочемо повернути українським глядачам їхні улюблені серіали, програми ОРТ. Й оскільки ви в одному зі своїх виступів сказали, що готові до діалогу, в тому числі й адаптувати з урахуванням обставин, що склалися, контент міжнародної версії каналу до нашого законодавства, будемо вважати, що цей діалог уже розпочався», – заявила Нацрада.

Подаємо повний текст звернення Нацради до Костянтина Ернста мовою оригіналу:

«Обращение к генеральному директору Первого канала Константину Эрнсту

Уважаемый Константин Львович!

Наше обращение к Вам носит скорее не официальный характер, хотя без этого и не обойтись. Обращение прежде всего к Вам, как к профессионалу, телевизионщику, которому в силу служебных обязанностей приходилось не раз отстаивать и честь своего коллектива, и страны.

Сейчас мы оперируем статьями законов, требованиями международных договоров и конвенций для того, чтобы аргументированно защитить телерадиоинформационное пространство Украины.

В конце марта Национальный совет пошел на сложный шаг, инициировав обращение в суд с просьбой временно прекратить на территории страны трансляцию четырех российских каналов.

Поверьте, у нас достаточно аналитического и видеоматериала, который подтверждает, что информация об Украине, которая выходила, в том числе, и в эфире Первого канала, не просто неправдива, а несла угрозу территориальной целостности страны и разжигала вражду между нашими народами. Правовую оценку этих материалов предстоит дать суду.

Кстати, Вы, как журналист, знаете, что цифры бывают красноречивее любых фактов. Так вот, в кабельных сетях России нет ни одного украинского канала, в то время, как зрители Украины смотрят 69 российских каналов. Но это, конечно, не претензии к Вам – скорее, своеобразная точка отсчета. Потому что человеческое достоинство превыше всего.

Мы никогда не делили наши границы в телерадиоинформационном пространстве. Более того, часть фильмов, продюсером которых были Вы, снимались на территории Украины. Но по иронии судьбы оказалось, что эти границы есть, и они очень четко очерчены.

Давайте соблюдать территориальную целостность государственного пространства, уважая суверенитет друг друга. Единственное, что может нас обезоружить – это неоспоримые факты, которые мы можем использовать, основываясь только на истине.

У нас есть общее желание – мы хотим вернуть украинским зрителям их любимые сериалы, программы ОРТ. И поскольку Вы в одном из своих выступлений сказали, что готовы к диалогу, в том числе, и адаптировать с учетом сложившихся обстоятельств контент международной версии канала к нашему законодательству, будем считать, что этот диалог уже начался.

Надеемся, мы найдем точки соприкосновения во время Вашего приезда в Украину, ведь мы говорим на одном языке – языке профессионалов.

Национальный совет Украины по телевидению и радиовещанию»

Нагадаємо, 25 березня Окружний адміністративний суд міста Києва прийняв ухвалу про забезпечення адміністративного позову Нацради до дистриб’ютора російських каналів – компанії «Торсат» з групи «Інтер». Суд зобов’язав ТОВ «Торсат» та провайдерів програмних послуг, які уклали угоди з ТОВ «Торсат», тимчасово припинити ретрансляцію в багатоканальних телемережах на території України іноземних програм «Первый канал. Всемирная сеть», «РТР-Планета», «Россия 24», «НТВ-Мир» до вирішення справи по суті. Тим часом судове засідання за позовом Нацради до «Торсату» перенесено на 15 квітня.

У відповідь Костянтин Ернст закликав Україну скасувати рішення про тимчасове призупинення ретрансляції російських каналів.

Головні претензії до чотирьох російських каналів, ретрансляцію яких обмежив суд, полягають у порушенні законів України і Європейської конвенції про транскордонне телебачення. У їхніх програмах міститься пропаганда зміни конституційного ладу в Україні через військову агресію, поширюються сепаратистські звернення та обґрунтування приєднання до Росії територій України, розпалюється міжнаціональна ворожнеча. Нацрада взялася за питання ретрансляції російських каналів на підставі рішення Ради національної безпеки й оборони.

Представники асоціацій провайдерів спрогнозували, що легальні провайдери виконають рішення суду, але це призведе до перетоку абонентів від ліцензованих до нелегальних провайдерів і зростання ринку тіньового кабельного і супутникового телебачення.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Волинській області ...
Наступна новина: У Рівному громадськість ...

КОМЕНТАРІ