У День боротьби з аутизмом у Львові нагадали про «дітей дощу»

У День боротьби з аутизмом у Львові нагадали про «дітей дощу»

03.04.14 18:37 0 706
Cьогодні, 2 квітня, – Міжнародний день боротьби з аутизмом. У Львові працює єдиний в Україні центр, де допомагають так званим «дітям дощу», маленьким артистам, – школа-інтернат «Довіра». Тут навчаються понад 300 вихованців. А в черзі на прийом наступного року – 27 дітей. Щоправда, центр зможе прийняти лише трьох нових учнів.

Про це йдеться у сюжеті перших західноукраїнських новин «Огляд дня» телеканалу ZIK.

Вранці усі вихователі закладу вбрались у одяг синьої барви, щоб вкотре привернути увагу до своїх вихованців. Кажуть, колір неба символізує особливий погляд на життя цих безпосередніх і щирих дітей.

Фахівці аутизм хворобою не вважають. Кажуть, ці люди просто інші.

«Діти народжуються такими, – розповідає заступник директора школи-інтернату Юлія Рибак. – За нинішньої медицини остаточно встановити діагноз можна лише в чотирирічному віці. Але визначити групу ризику дітей з аутизму можна вже з перших місяців їхнього життя».

Вихованці центру навчаються самостійно застеляти постіль, відвідують півгодинні заняття. Інтегрованих школярів об’єднують у класи по шість осіб. Проте деяким із них усвідомити себе частиною світу складніше. З такими дітьми працюють індивідуально. Починають з малого: встановлюють зоровий контакт, налагоджують діалог.

У школі, окрім вихователів. є психологи, логопеди, соціальні працівники.

«Сама школа вирішити питання надання дітям комплексної допомоги не може. Ми мусимо співпрацювати з медиками, з громадськими організаціями», – пояснює Юлія Рибак.

У львівський центр привозять дітей з усієї Західної України. Ізоляторів, приміщень для занять, робочого персоналу не вистачає. У черзі на наступний рік – уже 27 дітей. Водночас інтернат зможе прийняти лише трьох. Заклад – державний, та майже все у ньому тримається на ентузіазмі працівників.

Для прикладу, одна із виховательок, Олена Сидоренко, влаштувалася працювати в центр, адже має сина, хворого на аутизм. Відтак розуміє батьків з такою ж проблему.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Львівській області ...
Наступна новина: Житомирська область: ...

КОМЕНТАРІ