Експерти ООН кажуть, що люди самі готують собі апокаліпсис

Експерти ООН кажуть, що люди самі готують собі апокаліпсис

03.04.14 16:26 0 654
Міжурядова група експертів зі змін клімату при ООН (МГЕЗК) опублікувала доповідь про наслідки глобальної зміни клімату. На думку дослідників, ці наслідки будуть дуже негативними: крижані шапки гір продовжать танути, а сезонна спека і зливи у низці регіонів посиляться.

Текст їхньої доповіді доступний для ознайомлення.

Підсумковий документ був опублікований після бурхливих дебатів. У ньому ООН попереджає про «серйозні, повсюдні і незворотні» наслідки змін, що відбуваються впродовж останніх років.

Так, під сумнівом опиниться водопостачання низки регіонів, у тому числі тих, які на даний час не страждають від такої проблеми.

Крім того, зміна клімату призведе до того, що зникнуть коралові рифи і деякі види риб. Це відбудеться через знищення придатних для їхнього життя природних зон.

Активно проявлятися ці ознаки почнуть не раніше 2020 року, однак експерти закликають готуватися до глобальних катаклізмів уже зараз. Як зазначив голова МГЕЗК Раджендра Пачаурі, «зміни клімату торкнуться усіх на планеті».

Мішель Жарро, генеральний секретар Всесвітньої метеорологічної організації, наголосив, що якщо раніше люди могли виправдувати завдання збитків клімату Землі своїм незнанням, то тепер існують незаперечні наукові докази.

Відповідно до численних прогнозів, до 2050 року врожаї кукурудзи, рису і пшениці можуть впасти на 25%, потім урожайність буде знижуватися, у той час як населення Землі досягне 9 млрд людей. В Антарктиці і низці тропічних регіонів вилов риби може впасти на 50%. Брак водних і продовольчих ресурсів може спровокувати конфлікти.

Водночас, існуючого фінансування для профілактичних заходів не вистачає. За прогнозами, країнам, що розвиваються на попередження можливих ризиків буде потрібно від 70 до 100 млрд доларів на рік.

Самі автори доповіді підкреслюють, що не уповноважені вирішувати економічні і фінансові питання, що виникли у зв’язку з глобальними загрозами. «Треба просто налякати людей до смерті», – зазначив один зі співавторів доповіді, професор економіки Університету Веслі Гарі Йо.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Чернігів: 250 житлових ...
Наступна новина: У Волинській області за ...

КОМЕНТАРІ