Хірурги пересадили людині череп, надрукований на 3D-принтері

Хірурги пересадили людині череп, надрукований на 3D-принтері

03.04.14 09:04 0 675
В Голландії у Медичному центрі Університету Утрехта провели унікальну операцію: людині пересадили практично цілий череп з пластику, надрукований на тривимірному принтері.

Про це йдеться на сайті університету.

Така операція потрібна була 22-річній жінці, яка страждала від рідкісної хвороби – хвороби Ван Бухема, що була названа на ім’я голландського лікаря, який її описав. У пацієнтів товщають кістки черепа, що призводить не лише до зовнішнього каліцтва, але й викликає постійний головний біль. Через потовщення кісток череп стає дуже важким, іноді він важить утричі більше за норму.

Вперше хвороба була описана у 1955 році, у 60-х і 70-х роках знайдено ще 13 випадків захворювання в маленькому голландському селі, торік дослідники описали 18 людей, які потерпали від цієї хвороби.

Вчені з’ясували, що хвороба викликається мутацією на 17-ій хромосомі. Ця мутація рецесивна, тобто, вона не проявляється, якщо присутня лише на одній хромосомі. Але якщо мутантні гени є на обох парних хромосомах, хвороба проявляється.

Цікаво, що хвороба Ван Бухема зустрічається лише серед голландців, причому в маленьких популяціях, наприклад, серед населення одного села.

Для операції пацієнтці виготовили верхню половину черепа з пластику, надрукувавши її на 3D-принтері. Операція тривала 23 години. Пацієнтці видалили потовщений череп майже повністю і замінили його пластиковим імплантатом. При цьому, мозкові оболонки залишилися неушкодженими.

Після операції пацієнтка почувається добре. Цю методику, стверджують медики, можна використовувати й для заміни окремих кісток черепа при черепно-мозкових травмах, наприклад, внаслідок аварії.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Житомирській області ...
Наступна новина: Львівщина: Ірина Сех ...

КОМЕНТАРІ