Житомирщина готується до 120-річчя від дня народження Максима Рильського

Житомирщина готується до 120-річчя від дня народження Максима Рильського

03.04.14 14:55 0 715
Розпорядженням голови обласної державної адміністрації № 65 від 31.03.2014 утворено організаційний комітет з відзначення 120-річчя від дня народження видатного класика української літератури ХХ-го століття Максима Рильського.

Головою оргкомітету призначено заступника голови облдержадміністрації Ярослава Долгих, заступником голови оргкомітету – начальника управління культури облдержадміністрації Юрія Градовського. До складу комітету також увійшли керівники профільних департаментів, керівництво Попільнянської райдержадміністрації, директор благодійної організації «Фонд Максима Рильського «Троянда й виноград», онук письменника Максим Георгійович Рильський.

Довідково. Максим Тадейович Рильський - поет-академік, громадський діяч, наш земляк. Близько шістдесяти років тривала діяльність М. Рильського в українській поезії. Як учений і критик він багато зробив для осмислення історії літератури та її сучасного досвіду; перу поета належать також праці з фольклористики, мистецтвознавства, мовознавства, теорії перекладу. Визнання наукових та літературних досягнень поета відбулись в обранні його академіком АН УРСР (1943) та АН СРСР (1958).

Максим Рильський народився 19 березня 1895 року. Його дитячі роки минули в селі Романівка на Житомирщині (тепер Попільнянського району). У 1908 р. Максим поступив до третього класу гімназії у Києві. З 1915 р. М. Рильський - студент Київського університету, медичного факультету, через два роки продовжить навчання на історико-філологічному, але революція, громадянська війна змусили його перервати освіту і переїхати на село, де він вчителюватиме у початковій школі. Поет пробув в с. Вчорайше Ружинського району, а потім у рідній Романівці аж до осені 1923 р.

Через усе життя проніс він синівську вірність Романівці, материнській пісні, друзям дитинства, з якими ріс, вчився розуміти життя. І природа рідних місць, і життя односельчан з піснею, побутом, звичаями знайшло своє відображення в творчості поета.

Житомиряни вшановують пам’ять свого славетного земляка. В будинку, де жила сім’я Рильських, у 1988 році відкрито музей-садибу. В експозиційних залах можна побачити речові, писемні і фотодокументи не лише про М. Рильського, його близьких і рідних, але й про життєві долі багатьох талановитих людей, пов’язаних з родиною Рильських.

Щороку, коли зацвітають бузки, проводиться літературно-мистецьке свято «Романівська весна» - свято краси, рідного слова, рідної пісні, свято шани славному роду Рильських.

Одну з вулиць Житомира названо ім’ям поета.

Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Львівщина стане першим ...

КОМЕНТАРІ