Політичні демагоги «взяли у заручники» тернопільських комунальників

Політичні демагоги «взяли у заручники» тернопільських комунальників

03.04.14 08:03 0 2608
У газеті «Голос України» від 31.03.2013р. вийшла публікація під назвою «Комунальники вимагають розслідувати зловживання свого керівництва». У тексті статті однобоко та упереджено подано інформацію про кризову ситуацію в одному з комунальних підприємств Тернополя.

Готуючи матеріал до друку автор статті мала б розібратись з очевидними фактами — передусім з тим, що підприємство, яке займається прибиранням міста визначають на тендері. Протягом багатьох років Тернопіль прибирало комунальне підприємство міської ради «МШЕД». Діяльність підприємства відбувалась у традиціях радянської епохи — роздутий штат працівників, величезна територія, арсенал застарілої техніки, неефективне управління. Відтак, діяльність — планово збиткова, яка щороку покривалась додатковими мільйонами з міського бюджету. За останні роки прибирання обходилось місту у суму близько 16 мільйонів гривень.

Реформування КП «МШЕД» вимушено і «зі скрипом» відбувалось тричі за останні кілька років. Найбільшим викликом для подальшої діяльності підприємства став 2013 рік, коли структура програла тендер на прибирання. Приватний «Тернопількомуналсервіс» переміг з пропозицією 13 мільйонів гривень, а фактично прибирав місто у 2013 році за 10 мільйонів гривень. Місто — в суттєвому плюсі!

З появою «Тернопількомуналсервісу» в місті з'явились спеціальні автомобілі з щітками для прибирання, суттєво зменшилась «ручна» робота двірників, зросла оперативність роботи. КП «МШЕД» не зникло, а продовжило виконувати окремі роботи на підряді, що суттєво скоротило доходи підприємства. На жаль, у 2013 році не були прийняті адекватні висновки керівництвом КП — видатки зменшились не суттєво, не відбулось необхідне у такому разі скорочення персоналу, тому на кінець року знову накопичились збитки і невдоволення рядових працівників.

Під час Євромайдану — за кілька днів грудня 2013 — щодо різних структур Тернопільської міської ради було відкрито понад 30 кримінальних справ, окремі з них стосувались діяльності керівництва КП «МШЕД». Таку бурхливу активність прокуратура і міліція розвинули для тиску на міську раду, яка лише в грудні провела три позачергові сесії на центральному майдані міста, приймаючи гострі політичні заяви, закликаючи городян до участі у революційних подіях, проводячи мобілізацію на київський майдан. Факт цих справ використовують опоненти реформування КП у своїх цілях. КП «МШЕД» залишається постійним об'єктом уваги не лише для правоохоронців, але і для ряду комерційних структур міста — територія, на якій підприємство знаходиться, є ласим шматком для можливої забудови. Тому, після оголошення про процедуру банкрутства КП «МШЕД» та початку передачі приміщень та землі іншому КП міста, яке працює у суміжній галузі, в Тернополі почалась справжня «інформаційна війна».

До «війни» одразу приєднались нові учасники, кожен з яких має свій інтерес. Це — колишні високопосадовці міської ради, які прагнуть повернутись у свої крісла, міські депутати, які не входять до промерівської більшості, відтак почувають себе ображеною меншістю, нові політичні сили, які з'явились у післямайданівській Україні, які прагнуть змінити партійний розподіл сил у Тернополі.

Раніше на КП «МШЕД» працювало понад 250 працівників, — близько 50. Серед них є активісти, які захищають рідне підприємство з щирих «патріотичних» міркувань, оскільки працювали тут протягом років. Проте, треба розуміти, що з огляду на інтереси міста, КП «МШЕД» є непосильним тягарем, якого рано чи пізно треба було позбуватись.

Місту потрібні не комунальні підприємства, а адекватні за ціною і якістю послуги. Час радянських колгоспів давно минув, ми працюємо в умовах конкурентного ринку. Замовляючи послугу з прибирання, місто має контролювати лише якість послуг, а не займатись витратною модернізацією автопарку, утриманням немалої площі і будівель, оплатою за опалення підприємства чи латанням «дір» від невдалого управління.

в Тернополі працює комісія міської ради, до роботи якої залучаються журналісти, громадські активісти, працівники КП «МШЕД», інші зацікавлені сторони. Завданням комісії є всестороннє вивчення діяльності підприємства за останні роки та напрацювання пропозицій щодо його майбутнього. Проте, підігріта політиками інформаційна кампанія, яка тенденційно висвітлює проблему, лише з позиції інтересів окремих працівників КП, намагається вплинути на роботу комісії зовні. Прикро, що частиною цієї кампанії стало видання Верховної ради України.

Катерина Калуш, начальник відділу зв'язків з громадськістю та засобами масової інформації Тернопільської міської ради

Про це повідомили у Тернопільській міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Прикарпаття починає ...
Наступна новина: У Волинській області ...

КОМЕНТАРІ