«Жахи війни» Гойї можна побачити в музеї Ханенків

«Жахи війни» Гойї можна побачити в музеї Ханенків

03.04.14 16:15 0 755
У київському Музеї Богдана та Варвари Ханенків відкрили виставку офортів Франсіско Гойї «Жахи війни». Цей цикл художник створив під час Піренейської війни на початку 19-го століття. Про це повідомляє "Радіо Свобода".

Експозицію організували спонтанно, на її підготовку витратили всього два тижні. Таким чином музейники відреагували на агресію Росії в Криму. Адже роботи Гойї, пояснюють вони, гостро антивоєнні – насилля на них постає як абсолютне зло.

Усього представили близько 80 гравюр. Художник задокументував бої, партизанські акції та сцени голодомору. Окрім того, 17 творів експозиції – це асоціації, роздуми та політичні карикатури Гойї на тему війни та майбутнього Іспанії.

«Жахи війни» так і не були опубліковані за життя Гойї через цензуру. Авторські мідні пластини, з яких робили друк, зберігав син художника. У 1863 році гравюри вперше видала Академія красних мистецтв у Мадриді. Після того було ще кілька накладів, останній – у 1937 році. У музеї Ханенків зберігаються відбитки четвертого видання 1906 року.

Виставка «Жахи війни» триватиме до 25 травня.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Закарпатській області ...
Наступна новина: Роман Чекмарьов: ...

КОМЕНТАРІ