Кеди - повертаємось в СРСР

Кеди - повертаємось в СРСР

04.04.14 20:25 0 2812
Кілька тижнів тому на Boomstarter з'явився новий проект: кілька ентузіастів вирішили відновити виробництво популярних в СРСР кедів «Два м'ячі». Новина викликала шквал обговорень: наскільки зручними і практичними були радянські кеди, які переваги або недоліки були у них перед західними конкурентами (звичайно, в першу чергу виробництва Converse) і, нарешті, чи такі вони хороші з естетичної точки зору або всьому провиною ностальгія. Ми попросили хлопців, відповідальних за повернення радянських кед, розповісти про історію цього типу взуття у нас і за кордоном.

Кеди за кордоном

Одне століття назад кеди призначалися для спортсменів і були взуттям чемпіонів. Їх творці і уявити не могли , що такий винахід стане епохальним феноменом і предметом культу представників багатьох субкультур і простих людей по всьому світу.

Перші прабатьки кедів з'явилася аж в тридцятих роках XIX століття: взуття призначалось для прогулянок по пляжу і носило назву sand shoes. Сучасна назва з'явилася в 1916 році через існування однойменної марки взуття Keds.

Історія цього бренду сягає корінням в 1892 рік, коли дев'ять невеликих заводів з виробництва гумових виробів об'єдналися під вивіскою US Rubber Company. Під впливовий альянс в тому числі увійшла і компанія Goodyear, яка володіла патентом на вулканізацію і спеціалізувалася на виготовленні гумового взуття з парусиновим верхом.

Кеди: Історія найпростішого спортивного взуття в світі і СРСР.

Спочатку їхні вироби носили назву peds, за однією версією, що відбулося від латинського «pes»-нога, за іншою,- від того, що їх носили бідні американці, яких на сленгу звали педи. Назву довелося замінити, так аналогічне вже існувало. Оскільки марка працювала на більш юну аудиторію, то слово «peds» схрестили зі словом «kid»- підліток. І не дарма: інакше ми б всі до цих пір ходили в педах.

Бум почався в 1917 році, коли американець Маркус Конверс випустив першу партію кедів, призначених для професіоналів баскетболу,- Converse All Star. Вже в 1919 кеди надів легендарний Чак Тейлор (перший спортсмен, який потрапив в зал слави баскетболу) і став обличчям бренду, який потім перетворився на Chuck Tayor All Star. Сам Чак не залишався осторонь- він не тільки підвищив продажу кедів, але і вдосконалив їх, додавши з внутрішньої сторони круглі нашивки для захисту кісточок. Незабаром в Converse All Star тренувалися навіть атлети. Це призвело до того, що в 1950- х третину професійних гравців НБА грала матчі в Converse. Сьогодні ці кеди б'ють всі рекорди продажів в сегменті- за всю історію в чаки було взуте близько 800 мільйонів пар ніг.

Кеди: Історія найпростішою спортивного взуття в світі і СРСР.

Прте були в історії Converse і важкі моменти. Коли США підключили свої сили до театру військових дій початку 1940 -х років, вся текстильна промисловість країни була кинута на забезпечення армії, через що виробництво кедів призупинилося, повернувшись до колишніх обсягів лише в 1966 -му. І тут же марка зіткнулася з конкуренцією.

У 1951 році в Японії- країні, де високі люди, швидше, виняток із правил,- з'являється своє баскетбольне взуття. Кіхачіро Онітсука з Onitsuka Tiger (пізніше Asics) випустив кеди- OKBasketball. З властивою японцям прискіпливістю Кіхачіро створив унікальну підошву, чия конструкція, за принципом роботи присосок восьминога, забезпечувала додаткове зчеплення кедів з майданчиком. У XXI столітті перевидання цієї і наступних моделей Onitsuka Tiger стало суперуспішним комерційним проектом.

Говорячи про комерційно успішні проекти, слід також згадати повернення видного в 1950- х роках в Америці бренду кед PFFlyers: у 2001 році права на кеди, що дозволяють, по завіреннях реклами, стрибати вище, викупила компанія New Balance і зараз уcпешно продає по 20 мільйонів пар ретрокед в сезон.

У 1980-х з'являється інше взуття, ідеальне для активного проведення часу,- сліпони. До речі, про західну традиції використання терміна: там Сліпони називають практично будь-яке взуття без шнурівки, будь то піжонські мокасини або стильні лофери.

Сліпони з'явилися в Каліфорнії стараннями Пола ван Дорена, який заснував марку Vans і, за чутками, не дуже-то дбав за її популяризацію. Все змінилося в 1982 році після виходу фільму «Безтурботні часи в" Ріджмонт Хай "», де Шон Пенн майже в кожній сцені з'являвся у взутті Vans.

Фільм був популярним в середовищі школярів, які в ті роки активно захоплювалися скейтбордінгом. За легендою найпопулярніша модель Vans- в чорно-білу шашечку- з'явилася з їх же подачі: Пол ван Дорен побачив, як хлопчаки вручну розфарбовували взуття в такий узор чорним маркером, і пішов у них на поводу.

Кеди в СРСР

У 1950- х популярність кед перехльоснуло навіть через залізну завісу. У 1957 році в Союзі проходив Шостий всесвітній фестиваль молоді та студентів, на якому зібралися юніори з усіх ідеологічно вільних континентів. У той час хлопчики із зразково-показових сімей продовжували носити лакові черевики або сандалі, а до новомодних кедам зверталася прогресивна і широко мисляча молодь.

Кеди являються дуже популярним видом взуття серед молоді, тому сучасні компанії виробники взуття: Converse, Adidas, Nike, Puma, Reebok мають цілі лінії кедів. Одними із найкращих вважаються кеди компанії Reebok - які відзначаються елегантним дизайном і неабиякою міцністю. Так, наприклад, мужские кеды reebok в 2012 році зайняли вагому частку прибутку компанії, що свідчить про їх величезну популярність. Придбати кеди можна як на базарі так і в офиційних магазинах компанії Reebok.
Источник: http://www.reebok.ru/mens-shoes/men-Shoes,ru_RU,sc.html
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)
Наступна новина: УПЦ МП у листі попросила ...

КОМЕНТАРІ