Мешканці Балківського мікрорайону - проти індивідуальної забудови у парку імені 900-річчя міста Луцька

Мешканці Балківського мікрорайону - проти індивідуальної забудови у парку імені 900-річчя міста Луцька

04.04.14 15:33 0 653
У загальноосвітній школі № 23 відбулася зустріч представників міської влади з мешканцями Балківського мікрорайону. Темою зустрічі стало питання скасування рішення виконавчого комітету Луцької міської ради від 31.07.2001 року за № 429 «Про надання групі осіб дев’яти земельних ділянок загальною площею близько 1 га на території парку імені 900-річчя м. Луцька». Участь в розмові взяли перший заступник міського голови Святослав Кравчук, заступник начальника управління містобудування та архітектури Ярослав Матвіїв, депутати міської ради Сергій Сівак та Андрій Осіпов.

Розпочав зустріч Сергій Сівак, який розповів історію закладення парку імені 900-річчя міста Луцька. Він нагадав, що колись на цьому місці мешканці довколишніх вулиць вирощували овочі. Зрештою, радянська влада вирішила на честь 900-ї річниці заснування міста Луцька зробити тут рекреаційну зону. За його словами, були висаджені дерева, встановлені каруселі. На той час територія парку складала 33 га. Нині ж ця цифра зменшилася до 17 га.

Сергій Сівак зауважив, що у 2001 році виконавчий комітет Луцької міської ради своїм рішенням виділив дев’ятьом особам земельні ділянки загальною площею один гектар в районі вулиці Космонавтів під індивідуальну забудову. Це рішення він називає незаконним, адже відчужувати землю парків, кладовищ тощо заборонено законодавством.

Депутат Сергій Сівак розповів, що вносив на розгляд депутатів міської ради проект рішення про скасування рішення виконавчого комітету Луцької міської ради від 31.07.2001 року за № 429, яким було виділено земельні ділянки у парку. Однак, за його словами, обранці громади не підтримали цього рішення.

Він зауважив, що парк імені 900-річчя міста Луцька є фактично єдиним місцем, де мешканці Балківського мікрорайону та частини 33-го мікрорайону можуть відпочити. За його словами, у вихідні дні тут дуже багато людей. Сергій Сівак зазначив, що не можна відчужувати територію парку.

Виступили також і мешканці Балківського мікрорайону, які проти індивідуальної забудови у парку, вони хочуть його впорядкування. Люди переконані, що зелені зони необхідно зберігати та примножувати, а не знищувати.

У свою чергу, заступник начальника управління містобудування та архітектури Ярослав Матвіїв зазначив, що його управління не видавало жодного дозволу на будівництво власникам цих земельних ділянок.

Він також зауважив, що у громадян на руках є державні акти на право власності на ці земельні ділянки. Тому, на його думку, вносити на розгляд сесії рішення про скасування рішення виконавчого комітету від 2001 року про виділення земельних ділянок у парку імені 900-річчя міста Луцька, недоцільне. Єдиним шляхом виходу з ситуації, за його словами, є скасування у судовому порядку державних актів на право власності.

Матвіїв додав, що необхідно визначити межі парку та юридично оформити. У такому випадку вдасться уникнути фактів самозахоплення території парку чи незаконного будівництва там.

Підтримав Ярослава Матвіїва й перший заступник міського голови Святослав Кравчук, який зауважив, що необхідно закріпити межі парку імені 900-річчя міста Луцька. Він зауважив, що за останні три роки міською владою виготовлені документи на межі близько десяти зелених зон Луцька. Ця робота ведеться поступово. Тож поки не буде закріплено меж парку, доти виникатимуть спроби захопити частину землі там, і це відбуватиметься незалежно від того, хто керуватиме містом.

Також він вважає, що повернути земельні ділянки, які були виділені рішенням виконкому у 2001 році, до території парку можна, скасувавши через суд державні акти на право власності на них. Ще одним шляхом, на його думку, є викуп за кошти міського бюджету цих земель у їхніх нинішніх власників.

Під час обговорення до Святослава Кравчука виникло ряд запитань щодо стану річки Сапалаївки та прибережної смуги.

Перший заступник міського голови зазначив, що вже завершені роботи з розчистки русла річки. Нині тривають роботи на Теремніських ставках, які планують впорядкувати до Дня Незалежності. За його словами, там буде гарна зона відпочинку для лучан.

Крім того, цьогоріч проводитимуться роботи з впорядкування прибережної смуги річки Сапалаївка. Буде розгорнуто або вивезено грунт та бруд, який витягнуто з русла під час його розчистки. Також поблизу комплексу «Срібні лелеки» власники закладу впорядкують зону відпочинку.

Наголосив Святослав Євгенович й на тому, що минулоріч було вирізано частину старих дерев поблизу Сапалаївки в районі парку імені 900-річчя міста Луцька. Однак, їх зразу було замінено новими саджанцями.

Також Святослав Кравчук зауважив, що громадяни скаржаться на засмічення парку, однак, самі ж це роблять: «Пакети, пляшки залишають у парку лучани, які там відпочивають".

Висловивши усі точки зору, учасники засідання прийняли резолюцію, текст якої озвучив депутат Сергій Сівак. Зокрема, вирішено звернутися до міського голови Миколи Романюка, аби він в інтересах громади звернувся до суду щодо скасування державних актів на право власності на земельні ділянки та рішення виконавчого комітету від 2011 року № 429. Також вони просять прокуратуру та СБУ провести перевірку законності ухвалення рішення виконавчого комітету.

Про це повідомили у Луцькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Тернопіллі на вул. За ...
Наступна новина: В Закарпатській області ...

КОМЕНТАРІ