Українці знають, як змінити країну! «Народний контроль» шукає конструктивні ідеї

Українці знають, як змінити країну! «Народний контроль» шукає конструктивні ідеї

04.04.14 08:20 0 657
Програма журналістських розслідувань «Народний контроль» телеканалу ZIK оновила формат: відтепер проект не лише викриває зловживання та їх виконавців, а й з допомогою активних людей, фахівців дає конкретні відповіді на питання: що робити, щоб змінити країну, побороти корупцію у найрізноманітніших сферах.

Так, уже під час ефіру 2 квітня було запропоновано цілий ряд ідей щодо того, як зробити прозорим ринок алкоголю й тютюну, левова частина якого – у тіні. Держава ж зазнає мільярдних втрат на фальсифікаті, маркуванні товару фальшивими акцизними марками тощо.

Зокрема, серед пропозицій – заміна паперових акцизних марок, що легко підробити, на електронні.

Електронне маркування дозволить контролювати легальність товару кожному покупцеві, – кандидат економічних наук Р. Скулімовський

Так, кандидат економічних наук Руслан Скулімовський у прямому ефірі «Народного контролю» запропонував один із варіантів електронного обліку товару на ринку алкоголю та тютюну. За його словами, система повністю прозора та відкрита. Вона працює за принципом електронного ключа, який поміщатиметься у центральний сервер емісії – виготовлення акцизних марок. Паперові марки замінять електронні зі спеціальним QR-кодом, що міститиме повну інформацію про товар: його серійний номер, дату виготовлення, сплату акцизу тощо. Важливо, що завдяки такій системі до контролю продукції може долучитися кожен: легальність товару легко буде перевірити через встановлену у смартфоні програму.

Також експерти говорили про підвищення відповідальності за вироблення та збут фальсифікату та навіть повну заборону реклами алкогольних та тютюнових виробів. Утім, головний висновок програми – зміна системи в країні, знищення корупційних схем передусім залежать від свідомості кожної людини, активного громадського контролю за всіма процесами в державі.

Громадяни мають активно долучатися до антикорупційних процесів, – адвокат О. Мицик

«Головним чином наша боротьба залежить від громадської свідомості та громадського контролю, – говорить голова ГО «Я – львів’янин» Андрій Антонищак. – Для прикладу, зараз готується антикорупційний закон, за яким кожен матиме можливість робити аудіо- та відеозапис порушень. Важливо, щоб громадяни справді не лінувалися цим займатися. Потрібно провести масовану атаку на свідомість людей. Дуже дієвий спосіб – бодай кілька місяців демонструвати таку собі соціальну рекламу, в якій показуватиметься, де і скільки коштів втрачаємо. Куди йдуть ці гроші замість того, щоб наповнювати державний бюджет».

Такої ж думки більшість експертів, які виступили у студії «Народного контролю». Відомий адвокат Олег Мицик навіть навів приклад Грузії, як зразок боротьби з корупцією. Громадян стимулювали приєднатися до антикорупційного процесу як не просто корисної, а почесної справи.

Головна зброя проти корупції – громадський контроль, – голова ГО «Я – львів’янин» А. Антонищак

«Будь-які, навіть ідеальні пропозиції можуть знову зламатися об корупційні схеми. Відтак боротьбу потрібно вести саме з корупцією. Має відбутися різке посилення відповідальності за порушення, порушники мають не в судах відкуплятися хабарами, а платити величезні штрафи. Також потрібно впровадити спрощену процедуру перевірок контролюючими органами – без попереджень зазделегідь. Та головне – активна участь людей у процесі».

Найбільш ефективним громадський контроль вважає і член Ради Комітету підприємців Львівщини Ігор Маркуц. Урешті, 100% глядачів на запитання ефіру: «Хто має контролювати легальність акцизів на тютюн та алкоголь?», – через традиційне SMS-голосування відповіли: «дати змогу кожному долучитися до контролю». Вочевидь, це твердження актуальне не лише щодо алкогольно-тютюнового ринку.

«Зараз ми не бачимо від влади бажання провести системні зміни в країні. Але ми маємо право впливати на процес, впливати громадою, висувати пропозиції, давати конструктивні ідеї та вимагати, щоб до них дослухалися депутати, уряд, майбутній президент», – наголосив автор та ведучий програми Дмитро Добродомов.

«Народний контроль» закликає всіх активних людей подавати конструктивні ідеї того, як змінити країну, – автор і ведучий програми Д. Добродомов

Відтак програма «Народний контроль» оголошує про пошук активних, самоорганізованих людей, які мають ідеї, бачення того, як повинна розвиватися країна, перевірили дієвість тих чи інших кроків на власному досвіді . Так, кожен охочий долучитися до змін у державі може зареєструватися та долучитися до групи «Прозора країна» через електронну адресу: reg@prozora-kraina.org. У відповідь отримає листа і змогу подати свої ідеї та пропозиції. Найцікавіші, найбільш конструктивні з них (а визначати це будуть не лише журналісти, а й учасники групи обговорення) ставатимуть темою для дискусії у прямих ефірах «Народного контролю». Автори ідей для аргументації своїх думок запрошуватимуть на програму у ролі експертів.

«Саме відкритість у боротьбі з корупцією – в проведенні змін у державі – є головним. Програма долучається до цього процесу і закликає приєднатися до нього всіх, кому небайдужа доля нашої країни», - резюмував Дмитро Добродомов.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Гривня далі слабшає ...

КОМЕНТАРІ