Вчені створили синтезовану шкіру, яка ідентична справжній

Вчені створили синтезовану шкіру, яка ідентична справжній

04.04.14 09:22 0 657
Науковці змогли виростити повноцінну шкіру, що містить кровоносні і лімфатичні капіляри. Це дозволить значно скоротити рубцювання при пересадці.

Про це розповідає Medical News Today.

Звичайні шкірні імплантати являють собою шкіру, отриману з іншої частини тіла. Але можна видалити лише невелику частину шкірного покриву, адже на її місці з’явиться рана.

Також можна взяти клітини пацієнта і виростити з них шкіру, придатну для пересадки. Проте досі вченим не вдавалося створити шкіру з судинами, сальними залозами, пігментацією, волосяними фолікулами чи нервами.

Співробітники Університету Цюріха та Університетського дитячого госпіталю Цюріха частково вирішили це завдання.

Основна функція лімфатичних капілярів полягає у виведенні зайвої рідини, що виробляється внаслідок ушкоджень. Це сприяє швидкому загоєнню. Кровоносні капіляри з’єднують вени і артерії.

У рамках виконаної роботи фахівці ізолювали клітини капілярів зі зразків шкіри людини. Використовуючи дані клітини, вони змогли зробити імплантат, що нагадує за товщиною справжню шкіру з капілярами.

Клітини лімфатичних капілярів самостійно утворювали капіляри. Тести показали, що імплантати нового типу з’єднувалися з капілярною мережею в організмі лабораторних тварин. Працювали вони дуже добре. Вчені сподіваються перейти до клінічних випробувань цього року.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: 03.04 у м. Ужгород ...
Наступна новина: Опалення в Києві перекриють ...

КОМЕНТАРІ