Житомирщина: в облдержадміністрації обговорили демографічну ситуацію в області

Житомирщина: в облдержадміністрації обговорили демографічну ситуацію в області

04.04.14 11:21 0 586
Демографічна ситуація в області була головним предметом обговорення під час засідання територіальної тристоронньої соціально-економічної ради, що відбулося 2 квітня. На засіданні, яке провів голова правління об’єднання організацій роботодавців області Сергій Бутенко, були присутні перший заступник голови обласної ради Володимир Арешонков, голова Федерації профспілок області Неля Паламарчук, члени ради, керівники обласних організацій і установ, заступники голів райдержадміністрацій і міських голів, начальники райміськуправлінь праці та соціального захисту населення.

Демографічні процеси відображають будь-які соціально-економічні зміни у державі. На Житомирщині спостерігається середній рівень демографічних показників. На цьому наголосила заступник директора департаменту праці та соціального захисту населення облдержадміністрації Світлана Бойм, представляючи збірник «Демографічна ситуація у Житомирській області».

Для Житомирщини характерна депопуляція, тобто абсолютне зменшення чисельності населення. Так, якщо з 1939 по 1959 роки населення області зменшилося на 84 тис. осіб, то з 1991 року по теперішній час – утричі більше. За 2013-й рік населення області скоротилося на 6,4 тис. чол. і склало на 1.01.2014 р. 1 млн. 262 тис. чол.

Через смертність у 2013 році зменшення склало 20800 людей, що на 174 особи більше, ніж у 2012 р. З початку 90-х років минулого століття в області, як і в державі загалом, відбувається від’ємний природний рух населення. Так, у 2013 році різниця між померлими і народженими склала 5,9 тис. громадян. Основними причинами смертності людей є хвороби системи кровообігу, онкозахворювання та зовнішні фактори. Чоловіча смертність, згідно зі статистичними даними, перевищує жіночу, і середня тривалість життя чоловіків складає 64 роки, жінок – 75.

Спостерігається старіння населення. Якщо на 1 січня 2013 року співвідношення кількості працюючих та пенсіонерів складало 100 до 129, то на початку 2014 року на 100 працюючих вже приходиться 143 пенсіонера.

Як зазначила Світлана Бойм, в області збільшується рівень бідності, а за таким показником, як індекс людського розвитку, що включає в себе добробут, соціальне становище, рівень освіти, охорони здоров’я, Житомирщина посідає останнє місце в державі.

На медичній складовій демографічної ситуації в області закцентував директор департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Олександр Торбас. Він наголосив, що запобігти зменшенню кількості населення через захворюваність, інвалідність потрібно через повернення людей до здорового способу життя, через збереження здоров’я, насамперед профілактичні, а не лікувальні заходи. Пропагувати здоровий спосіб життя важливо, починаючи з дитячого віку. Цій меті, зокрема, у Житомирі служить обласний медичний центр, де створені і працюють кабінети «Здорове серце», «Чисті легені» тощо. Вкрай необхідно вести системну роз’яснювальну роботу, запроваджувати культуру харчування, сексуальних відносин, навіть культуру вживання спиртних напоїв.

За результатами обговорення питання прийнято рішення доручити департаменту праці та соціального захисту населення облдержадміністрації підготувати проект звернення сторін соціального діалогу області до інституту демографії та соціальних досліджень імені М.В. Птухи НАН України щодо розробки нового проекту Концепції демографічного розвитку України. Рекомендовано надати пропозиції Мінсоцполітики України щодо переорієнтації державної політики на підвищення добробуту працюючих громадян, зменшення окремих державних соціальних програм, які є малоефективними, з метою спрямування відповідних коштів на збільшення розмірів заробітної плати працівникам бюджетних установ та на охорону здоров\'я населення.

Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації доручено проаналізувати стан та причини смертності населення та вживати ефективних заходів для подальшого зниження дитячої смертності та збільшення тривалості життя населення. Головам райдержадміністрацій, міським головам потрібно врахувати основні демографічні показники при розробленні програм економічного розвитку територій.

Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Працівники Буковинської ...
Наступна новина: Кримська залізниця ...

КОМЕНТАРІ