«Історична Правда»: про «катакомбну» Церкву і про законспіровану політичну організацію

«Історична Правда»: про «катакомбну» Церкву і про законспіровану політичну організацію

05.04.14 14:43 0 706
Урочистий приїзд з Риму до Львова очільника УГКЦ Мирослава-Івана Любачівського 31 березня 1991 року став, фактично, вінцем процесу виходу з підпілля Греко-Католицької церкви в Україні. На той час вже багато церковних громад відкрито заявили про свій вихід з-під порядкування Російської православної церкви, що, по суті, означало закінчення «катакомбного» періоду функціонування УГКЦ.

Про це йдеться у розмові автора і ведучого телепрограми «Історична правда» Вахтанга Кіпіані з очевидцем і безпосереднім учасником цих вікопомних подій – настоятелем львівської Церкви Преображення ГНІХ отцем Ярославом Чухнієм.

Я. Чухній розповідатиме не лише про повернення на рідну землю Мирослава-Івана Любачівського, а й про події, які передували фактичній легалізації УГКЦ ще наприкінці 80-х років. Зокрема, у черговому випуску «Історичної правди з Вахтангом Кіпіані» значна увага приділена розповіді про масштабну акцію – маніфестацію у Львові 17 вересня 1989 р. з вимогами відновлення законних прав Греко-Католицької церкви в Україні.

Другою головною темою випуску «Історичної правди» 6 квітня стане розповідь про незаслужено малознану сторінку в історії національно-визвольного руху в Україні у 60-х роках XX ст. – про діяльність підпільної організації Український Національний Фронт. Один із керівників цієї організації, багаторічний політичний в’язень радянських концтаборів Іван Губка ділиться спогадами про ідеологічну боротьбу проти комуністичної системи, що її вели в умовах глибокої конспірації активісти УНФ упродовж майже чотирьох років по всій території радянської України.

Єдиний у вітчизняному телепросторі інформаційно-аналітичний альманах «Історична правда з Вахтангом Кіпіані» – щонеділі в ефірі каналу ZIK о 22:20.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Чернігів: В. Бережний: ...
Наступна новина: У Львівській області ...

КОМЕНТАРІ