Рятувальники ДСНС України поглиблюють співпрацю з інституціями Європейського Союзу

Рятувальники ДСНС України поглиблюють співпрацю з інституціями Європейського Союзу

05.04.14 08:01 0 945
Державна служба України з адзвичайних ситуацій активно співробітничає з міжнародними організаціями у галузі цивільного захисту. 8 грудня 2008 року було підписано Адміністративну домовленість між МНС України і Генеральним Директоратом ”Навколишнє середовище” Європейської Комісії щодо співпраці між Центром моніторингу та інформації Механізму цивільного захисту співтовариства та оперативно-черговою службою МНС України.

Саме у рамках цієї Адміністративної домовленості 2 квітня у ДСНС України відбулася робоча зустріч з представниками Генерального директорату з гуманітарної допомоги та цивільного захисту Європейської Комісії Едмундсом Акітісом та Семюелем Марі-Фаноном, під час якої обговорювалися питання планування заходів цивільного захисту, оцінки існуючих ризиків, координації у випадку надзвичайних ситуацій, фінансового та ресурсного забезпечення, процедури отримання гуманітарної допомоги.

На початку зустрічі виконуючий обов’язки Голови ДСНС України Анатолій Бойко подякував європейським представникам за експертну допомогу під час виникнення надзвичайних ситуацій на території України. Зокрема, Європейський Союз активно долучався до ліквідації наслідків розливу нафтопродуктів у Керченській затоці, очищення території від боєприпасів у с. Новобогданівка Запорізької області у 2008 році, а також надавав гуманітарну допомогу під час пандемічної ситуації, пов’язаної з високим рівнем захворювання на грип у 2009 році. Анатолій Бойко зазначив, що за останні три місяці кількість класифікованих надзвичайних ситуацій знизилася на 31%, врятовано життя 926 осіб. Такі показники свідчать про те, що українські рятувальники, працюючи професійно та самовіддано, активно використовують, зокрема і міжнародний досвід під час запобігання та ліквідації надзвичайних ситуацій.

“Ми постійно взаємодіємо з ЄС у галузі цивільного захисту і дякуємо європейським колегам за той досвід, який ДСНС України може перейняти від них. У свою чергу Україна також надає підтримку країнам, які потребують цього. Так, у листопаді 2013 року ДСНС України доставила гуманітарну допомогу на Філіппіни. В цілому ж таку допомогу від України отримали вже 22 країни світу. Ми готові до подальшої співпраці та прагнемо брати участь у міжнародних масштабних навчаннях у галузі цивільного захисту”, - зазначив Анатолій Бойко.

У свою чергу, Едмундс Акітіс повідомив, що Європейська Комісія прагнеспівпрацювати як з Україною, так і з ДСНС України та готова надавати гуманітарну допомогу державі у випадку загострення ситуації. Також європейська спільнота планує й надалі розширювати взаємодію з державою саме у галузі цивільного захисту. “Ми хочемо налагодити тісну співпрацю з ДСНС України. Тому наш візит має на меті з’ясувати, яка робота проводиться у Службі нині для ліквідації та запобіганню виникнення надзвичайних ситуацій, з якими проблемами зіштовхуються рятувальники під час дій за призначенням та які першочергові завдання слід вирішити для подальшого розвитку системи цивільного захисту. Зі свого боку, ми намагатимемося допомагати Україні та сподіваємося у подальшому спільно реалізувати ще не один міжнародний проект”, - сказав Едмундс Акітіс.

Координатор з питань швидкого реагування Семюел Марі-Фанон додав, що в Україні вже працюють представники Європейського Союзу аби детально вивчити нинішню ситуацію у державі та визначити, яким чином міжнародні організації можуть допомогти українцям. Він наголосив на тому, що лише спільна робота України та Європейського Союзу допоможе покращити не лише систему цивільного захисту, але й загальнонаціональну ситуацію в цілому.

Під час зустрічі було підтверджено готовність продовжувати подальшу співпрацю. ДСНС України й надалі перейматиме позитивний досвід своїх зарубіжних колег. Міжнародні представники, у свою чергу, запевнили, що вже згодом українські рятувальники зможуть активно долучатися до масштабних навчань у сфері цивільного захисту.

Прес-служба ДСНС України
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ