До Всесвітнього дня здоров’я 2014 року:  “ Маленький укус – джерело великої небезпеки ”

До Всесвітнього дня здоров’я 2014 року: “ Маленький укус – джерело великої небезпеки ”

05.04.14 09:15 0 922
7 квітня щорічно, починаючи з 1950 року, під егідою Всесвітньої організації охорони здоров’я відзначають Всесвітній день здоров’я.

Лозунг цьогорічного Всесвітнього дня здоров’я – “ Маленький укус – джерело великої небезпеки ”.

У 2014 році цей день присвячений профілактиці та боротьбі з трансмісивними захворюваннями (від латинського transmissio – перехід, передача). Це група паразитарних та інфекційних захворювань людини і тварин, збудники яких передаються комахами та членистоногими. Зараження відбувається при укусі комарами, кліщами, блохами тощо, при потраплянні інфікованих виділень переносників на шкіру і слизові оболонки та іншим шляхом.

Розрізняють облігатно – трансмісивні хвороби, що передаються тільки специфічними переносниками (малярія, москітна гарячка, кліщовий та вошовий поворотні тифи, жовта гарячка, сезонні енцефаліти - кліщовий та комариний, шкірний лейшманіоз та ін.) та факультативно – трансмісивні хвороби, збудники яких поширюються різними шляхами (повітряно – крапельним, травним, безпосередньо від людини до людини, в тому числі переносниками (чума, туляремія, гарячка Ку).

Облігатно – трансмісивні хвороби відносяться до кров’яних інфекційних хвороб, бо вхідними воротами і основним середовищем для розмноження збудника є кров та лімфа. Багатьом трансмісивним хворобам властива природна вогнещевість. Це переважно країни Африки та Південно - Східної Азії з низьким економічним розвитком і великим прошарком бідного населення.

Переносниками трансмісивних інфекцій є невеликі організми, які можуть переносити хворобу від однієї людини до іншої, із одного місця в інше. Вони можуть створювати загрозу для людей вдома, на вулиці, на роботі та під час відпочинку і поїздок.

Кампанія з нагоди Всесвітнього дня здоров’я 2014 року скерована на поширення інформації про активних переносників і хвороб, які вони викликають, і звертає увагу до того, що можна зробити для їх профілактики.

Більша половина населення світу має ризик захворіти трансмісивними захворюваннями. Внаслідок збільшення масштабів службових поїздок, міжнародного туризму, торгівлі та міграції населення число уразливих людей стає все більшим.

Людина може захистити себе та свою сім’ю застосуванням, при необхідності, простих засобів – використання надліжкових сіток, одягу з довгими рукавами і штанами та репелентів для захисту від укусів комахами.

Управління охорони здоров’я

Про це повідомили у Луцькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: ІТ-аутсорсинг
Наступна новина: В Житомирській області ...

КОМЕНТАРІ