Арсеній Яценюк: Підприємці мають бути готовими постачати продукцію до ЄС

Арсеній Яценюк: Підприємці мають бути готовими постачати продукцію до ЄС

05.04.14 18:30 0 849
Європейський ринок відкриється для українських товарів через місяць і підприємці мають бути готовими постачати продукцію до ЄС. На цьому наголосив Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк на зустрічі з промисловцями, підприємцями та роботодавцями у п’ятницю, 4 квітня 2014 р.

Арсеній Яценюк нагадав, що Європейський Союз в односторонньому порядку прийняв рішення про відкриття свого ринку для українських товарів: «Це вікно у нас відкриється рівно через місяць».

Глава Уряду звернувся до представників УСПП бути готовими постачати продукцію до ЄС: «Кожен день – це гроші для української економіки. Все, що ви можете поставляти відповідно до Угоди, все повинно вже стояти на колесах».

«Загальний обсяг додаткових надходжень в економіку – це те, що конкретно зароблять наші підприємства, починаючи з дати відкриття європейського ринку і до листопада, - ми оцінюємо у близько 500 млн. євро. Це ті гроші, які ми не можемо, а повинні заробити», - підкреслив він.

«Це можливість, якою ми зобов'язані скористатися і заробити гроші для нашої економіки», - додав Арсеній Яценюк.

Він звернувся до Міністра економічного розвитку та торгівлі Павла Шеремети та Міністра закордонних справ Андрія Дещиці «видати конкретні інструкції всім підприємствам України, які працюють з Європейським Союзом, що треба робити, щоб невідкладно поставляти продукцію до ЄС».

Арсеній Яценюк також повідомив, що провів розмову з Головою Національного банку України щодо обсягів кредитування підприємств: «Ми усвідомлюємо, що відсоткові ставки дуже високі», - наголосив він і підкреслив, що це пов’язано з високими очікуваннями щодо інфляції, нестабільністю ринку України і відсутністю реального припливу іноземних інвестицій.

Глава Уряду назвав неприйнятною відсоткову ставку, «якщо ми беремо депозит 24% і віддаємо в реальний сектор економіки 30%»: «Нема такого бізнесу в світі, який би міг витримати такі ставки».

«Якщо ми отримаємо міжнародну фінансову допомогу, це дасть можливість стабілізувативалютообмінний курс, створити реальну подушку стабільності, залучати додаткових приватних інвесторів і змінювати відсоткову ставку», - наголосив він.

Прем’єр-міністр також зазначив, що були згорнуті програми кредитування у зв’язку з відтоком депозитів через військову агресію Росії.

Арсеній Яценюк повідомив, що Уряд та НБУ напрацьовують механізм відновлення кредитування. Він зазначив, що з цього питання 7 квітня разом із НБУ він проведе зустріч з представниками великих банків.

«Сподіваюся, що після завершення переговорів з МВФ протягом місяця ми дамо конкретний інструмент, яким ви будете користуватися щодо отримання додаткового кредитного ресурсу за ставкою, яка є нижча, ніж », – звернувся Арсеній Яценюк до представників УСПП.

Він також зупинився на питанні державних замовлень: «Ми усвідомлюємо, що наші підприємства, сконцентровані на Сході, будуть позбавлені російських замовлень».

«Ми невідкладно повинні замінити замовників з Росії українськими, як би нам це не було складно зробити», - підкреслив Глава Уряду.

Арсеній Яценюк повідомив, що у Державному бюджеті закладено 25 млрд. грн. так званих державних гарантій під інвестиційні проекти: «Такі гарантії можуть піти під оновлення Укрзалізниці, де рівень локалізації майже 100%, коли мова іде про вагони й полотно».

Він зазначив, що вже провів щодо цього питання розмову з Міністром інфраструктури Максимом Бурбаком.

Депратамент інформації та комунікацій з громадськістю секретаріату КМУ
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Ford: скорочення ...
Наступна новина: На Хмельниччині ...

КОМЕНТАРІ