Звернення начальника Управління ДСНС України у Закарпатській області Мирослава Щербея до населення щодо заборони спалювання сухої трави та сміття

Звернення начальника Управління ДСНС України у Закарпатській області Мирослава Щербея до населення щодо заборони спалювання сухої трави та сміття

05.04.14 08:01 0 896
Попри численні застереження, наші краяни продовжують масово випалювати сухостій. Так, лише за перші три квітневих дні на території області зафіксовано 13 випадків загорання сухої трави та сміття на відкритій території. А з початку року (станом на 04 квітня) підрозділи оперативно-рятувальної служби Закарпаття в екосистемах краю вже ліквідували 179 пожеж.

У більшості до виникнення цих пожеж призводять: необережність людей у поводженні з вогнем та занос сторонніх джерел запалювання. За правило, люди не замислюються наскільки страшними можуть бути наслідки їхньої безпечності. Варто пригадати, що в цьому році через необережне поводження з вогнем при спалюванні трави та сміття вже травмувалися люди та горіли надвірні споруди.

Інколи для виникнення масштабної пожежі достатньо навіть непогашеного недопалка, недбало кинутого на узбіччя, адже швидкість поширення вогню (особливо, коли на вулиці суха й вітряна погода) надзвичайно висока, тому локалізувати його на відкритих територіях важко.

Особливо небезпечними є спалювання сухої трави на полях, через які проходять високовольтні лінії електропередач, наземні трубопроводи чи біля лісових масивів. Також дим від таких вогнищ може утворювати смог, який надовго зависає у повітрі. В цьому випадку погіршується видимість на автошляхах, що призводить до збільшення кількості дорожньо-транспортних пригод.

Пожежі сухостою відрізняються від решти пожеж тривалістю ліквідації та потенційною можливістю збільшення масштабів. У зв'язку з цим, для їх ліквідації потрібно залучати значну кількість рятувальних сил, пального і спецтехніки на тривалий термін.

З метою недопущення виникнення таких пожеж, звертаюсь до всіх жителів області припинити випалювати сухотрав’я, чагарники та всілякий мотлох та дотримуватися елементарних вимог перебуваючи на природі, дачній ділянці, приватному житловому секторі.

Окрім цього, громадянам треба бути дуже обачними при палінні, не кидати недопалків на суху траву, не розпалювати багаття поблизу сухостою, лісових насаджень, полів. Пильно слідкувати за тим, щоб діти не бавилися сірниками і запальничками. Не будьте байдужими, якщо помітили дим, тління або слабкий вогонь! Загасити займання сухої трави на самому початку легко — досить вилити на неї відро води чи прикидати землею.

Лише спільними зусиллями рятувальників та свідомим ставленням громадян можна створити надійний заслін від пожеж, а значить захистити себе й природу від втрат.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ