Голова Львівської облдержадміністрації взяла участь у відкритті виставки друкованих ікон «Наймиліший серцю образ»

Голова Львівської облдержадміністрації взяла участь у відкритті виставки друкованих ікон «Наймиліший серцю образ»

06.04.14 15:57 0 897
Виставку олеодруків ХІХ століття «Наймиліший серцю образ» з фондів музею м. Шамотули Республіки Польща відкрили у Львівському музеї історії релігії. Музейників та шанувальників сакрального мистецтва привітала голова Львівської облдержадміністрації Ірина Сех.

Зокрема, у вітальному слові вона зазначила, що відкриття виставки збіглося з Великим постом, коли кожен християнин прагне занурення в духовні роздуми та очищення.

«Багато людей молилося до цих образів, вони просили здоров’я для своїх батьків і дітей, щастя для своїх родин. Це намолені образи, які ми маємо можливість оглядати в музеї історії релігії. Дякую польським музейникам, які привезли цю виставку до Львова – міста, в якому шанують традиції, так цінують мистецтво, зокрема сакральне», – зазначила голова ЛОДА.

Вона також висловила вдячність львівським музейникам, які віддано оберігають наші скарби. «Вони роблять величезну роботу, маючи мізерні заробітки. Держава багато заборгувала перед ними», – сказала Ірина Сех.

Очільниця Львівщини разом із запрошеними гостями також оглянула експонати виставки. Тут, зокрема, представлені понад 50 олеодруків (хатніх ікон) з колекції Музею-замку Гурків, які розкривають релігійну тематику, пов’язану з Великим постом, Великоднем, з життям святих мучеників. В іконах відображено різноманітні сюжети: Сім святих таїнств, Господь Ісус на хресті, Страсті Господні, Страждальна Мати, Хустка святої Вероніки, Хрест Євангелістів, Видіння святого Франциска, святі Анна, Климент, Єлизавета, Катерина та інші.

Серед гостей, що завітали на відкриття, були також архієпископ-митрополит Львівський (РКЦ) Мечислав Мокшицький, Генеральний консул Республіки Польща у Львові Ярослав Дрозд , депутати обласної ради, митці, представники духовенства та громадськості.

Нагадаємо, що захід проводиться у рамках транскордонного співробітництва спільно з Музеєм-замком Гурків у м. Шамотулах за підтримки департаменту з питань культури, національностей та релігій облдержадміністрації.

Довідка:

Олеодруки – друковані олійними фарбами ікони, виготовлені спеціальним друкарським способом. З’явились на початку ХІХ ст. в Німеччині, Франції, Польщі, звідки прийшли в Україну. Зараз мають як мистецьку так і історичну цінність.

Про це повідомили у Львівській обласній державній адміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: У Львівській області ...

КОМЕНТАРІ