Вчені з’ясували, чому екстраверти щасливіші

Вчені з’ясували, чому екстраверти щасливіші

06.04.14 13:36 0 813
Екстраверти вважаються щасливішими людьми, ніж інтроверти, про що свідчать безліч опитувань. Голландські психологи Відо Урлеманс і Арнольд Баккер вирішили ще раз перевірити, чи дійсно тут є якийсь зв’язок.

Про це розповідає Co.Design.

Різницю між інтровертами і екстравертами висловив американський журналіст Джонатан Раук. Інтроверти, писав він, – це ті, кого інші люди втомлюють. Річ не в тому, що вони боязкі не люблять людей; просто їм добре наодинці з собою. Екстравертів навпаки живить енергія спілкування з іншими людьми і вони «в’януть» на самоті. Коли вони залишаються наодинці, їм стає нудно.

Проте інтроверти іноді зізнаються, що стають щасливішими, коли починають поводитися як екстраверти (хоча екстравертами вони не стають). Деякі вчені вважають, що основна характеристика екстраверта – це позитивний погляд на життя.

Вчені попросили понад 1300 людей вести докладний щоденник, описуючи не лише повсякденне життя, але й всі свої почуття. Загалом було зібрано інформацію про 14 тисяч видів діяльності приблизно за 5 600 днів (тобто, кожен учасник вів щоденник 4-5 днів). Одночасно добровольці пройшли тестування на схильність до екстраверсії та інтроверсії.

Як з’ясували дослідники, зв’язок між щастям і екстраверсією дійсно існує, але дуже залежить від виду діяльності. Екстраверти щасливіші за інтровертів, коли займаються тим, що приносить відчутну нагороду: добре оплачуваною роботою або спортом. Однак і ті, й інші почуваються однаково під час просто приємних справ – невимушеного шопінгу, перегляду телевізора та інших видів відпочинку. Просто екстравертам хочеться робити це в компанії, а не на самоті.

Джонатан Раук свого часу скаржився, що правила поведінки встановлюють екстраверти.

Отже, що екстраверсія – це прагнення до винагороди і соціалізації, які взаємозалежні. Дійсно, у 2005 році було показано, що мозок екстраверта сильніше реагує на винагороду.

Можливо також, що інтроверти і екстраверти по-різному оцінюють ті ж самі емоції. Вчені наразі не розуміють, чи вони дійсно відчуваються емоції по-різному, чи у них просто різна шкала відчуттів.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ