Хмельницька область: рятувальники пліч-о-пліч з вогнборцями місцевої пожежної охорони забезпечують надійний захист сільського населення від пожеж

Хмельницька область: рятувальники пліч-о-пліч з вогнборцями місцевої пожежної охорони забезпечують надійний захист сільського населення від пожеж

07.04.14 11:21 0 834
Аналіз стану із пожежами свідчить, що значна кількість пожеж в області припадає на сільську місцевість, де щороку їх виникає майже 60% від загальної кількості, та гине до 75% громадян від усієї кількості загиблих на пожежах.

Мешканці населених пунктів, що віддалені від районних центрів на десятки кілометрів, у випадку виникнення пожежі стають заручниками часу, що витрачають пожежно-рятувальні підрозділи Державної служби з надзвичайних ситуацій районних центрів на прибуття до місця виклику. Так, в 20 районах Хмельниччини функціонує 103 місцеві пожежні команди. Як приклад, слід відзначити роботу Новоушицького району, де створено та успішно несуть службу шість місцевих пожежних команд у селах Зелені Курилівці, Куражин, Капустяни, Куча, Вільховець та Березівка.

Приміром, вогнеборці місцевої пожежної команди села Зелені Курилівці 31 березня самостійно ліквідували пожежу житлового будинку в рідному селі, а за тиждень до того допомагали колегам із 16-ї державної пожежно-рятувальної частини смт. Нова Ушиця гасити пожежу допоміжної споруди житлового сектору в с. Шелестяни. Також, підставляли плече допомоги районним вогнеборцям роками раніше. Зокрема, у 2011 та 2012 роках допомагали ліквідовувати пожежі допоміжної споруди житлового сектору та сінника в с. Шелестяни. Підрозділ 16-ї пожежно-рятувальної частини, який був екстрено спрямований на ліквідацію займання, не мав можливості швидко дістатися до місця події із-за значної відстані до цього села, яка складає 38 км.

Місцеву пожежну команду у с. Зелені Курилівці відкрито 1 березня 2011 року. Пожежне депо знаходиться в центрі села поблизу сільської ради. Троє вогнеборців, які у минулому були водіями сільськогосподарського підприємства, по черзі щоденно стають до цілодобового несення служби. Вони озброєнні пожежним автомобілем АЦ-30(66) та відповідним пожежно-технічним оснащенням. Вогнеборці здійснюють виїзди на ліквідацію пожеж, надзвичайних ситуацій на території чотирьох навколишніх сіл, де проживає близько 2200 мешканців. Найвіддаленішим селом району виїзду команди є с. Губарів, що знаходиться на відстані 10 км.

Фінансування місцевих пожежних команд, згідно законодавства, ведеться з місцевих бюджетів. Зокрема, місцева пожежна команда с. Зелені Курилівці створена на добровільні пожертвування мешканців сільської ради та спецфонду сільської ради. За ці кошти була придбана та переобладнана техніка для гасіння пожеж та обладнано місце для несення служби пожежними. Це один із прикладів, коли мешканці села виявили бажання власними силами подбати про свою безпеку.

Пожежна команда у 2013 році пройшла спеціальне навчання з питань пожежної безпеки на навчальному пункті Навчально-методичного центру цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Хмельницької області, а також щоквартально підвищують свою професійну майстерність у 16-й ДПРЧ.

Зусилля, витрачені керівництвом районних секторів ДСНС області та органів влади на створення місцевих пожежних команд не минули марно – в селах районів з’явилася сила, яка здатна ліквідовувати пожежі, запобігати їх виникненню та рятувати людські життя.

ГУ ДСНС України

у Хмельницькій області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Львівській області ...
Наступна новина: Екс-гравець тернопільської ...

КОМЕНТАРІ