Євген Мельник: "Звитяжні подвиги сотника УПА Олексія Шума та Небесної Сотні – це вчинки справжніх героїв"

Євген Мельник: "Звитяжні подвиги сотника УПА Олексія Шума та Небесної Сотні – це вчинки справжніх героїв"

08.04.14 17:06 0 943
6 квітня 2014 року на Волині у селі Жашковичі Іваничівського району відбулося вшанування 70-річчя смерти воєначальника УПА Олексія Шума (псевдо "Вовчак"). Участь у поминальній панахиді та скорботному мітингу взяли народний депутат України від ВО "Свобода" Євген Мельник, голова Іваничівської районної ради свободівець Віктор Вілентко, новопризначений голова Іваничівської РДА свободівець Андрій Бадзюнь, голова Братства ветеранів ОУН–УПА ім. Клима Савура Василь Кушнір.

Олекса Шум ще в юному віці вступив до Організації Українських Націоналістів. Займався підготовкою молоді до збройної боротьби проти загарбників. За дорученням проводу ОУН на початку березня 1943 року Олекса Шум організував перехід до УПА всієї української міліції Ковеля, під час якого повстанці під його керівництвом звільнили в'язнів з тюрми і табору полонених. Усі звільнені, які пішли у ліс, 28 березня 1943 року створили першу на Ковельщині сотню УПА "Стохід".

Восени 1943 року "Вовчака" призначили заступником командира і начальником штабу Північно-Західної військової округи ВО "Турів". На початку травня 1943 року поблизу спаленого німцями села Кортеліси на шляху Ковель – Рівне силами відділення загону "Помста Полісся" під керуванням "Вовчака" знищено шефа спецвідділів СА генерала Віктора Лютце.

Будучи заступником командира ВО "Турів" "Вовчак" загинув 20 березня 1944 у бою з підрозділами вермахту, коли відділи УПА отримали завдання перейти лінію фронту і діяти в тилу Червоної армії. Бойові побратими поховали свого командира в селі Жашковичі Іваничівського району Волинської області.

"Олексій Шум 70 років тому загинув за волю і незалежність України. Він загинув, бо не був байдужим до того, якою буде держава, у якій він хотів жити; загинув, бо пішов захищати свою матір та сестру. Він пішов воювати знаючи, що надії на перемогу, практично немає, адже УПА воювала з німцями, російським агресором та польськими шовіністами. Нещодавні події на Майдані перегукуються з тими, які були 70 років тому. Звитяжні подвиги сотника УПА Олексія Шума та Небесної сотні – це вчинки справжніх героїв. Вони перемогли страх та байдужість, бо поставили за мету збудувати вільну незалежну державу.

ми знову готуємося давати відсіч східному агресору. Ми не знаємо чи розпочнеться війна або коли російські літаки-винищувачі та танки підуть у наступ. Але нас не зламати і не залякати брязканням сучасної зброї. Ми на Майдані з камінням та коктейлями Молотова йшли проти снайперів та "Беркута". Рішучу відсіч ми дамо і російському агресору. У них земля горітиме під ногами", – зазначив Євген Мельник.

Про це повідомили в прес-службі Волинської обласної організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Сидір Кізін: «Органи ...
Наступна новина: У Львівській області ...

КОМЕНТАРІ