За місяць волонтер благодійного фонду може заробити до 3 тис. грн, – розслідування

За місяць волонтер благодійного фонду може заробити до 3 тис. грн, – розслідування

08.04.14 11:43 0 825
Кадри, на яких в одному з київських подвір’їв волонтери із фонду «Люди в дії» з боксів витрушують грошові пожертви на лікування дітей, шокували усю країну. Тож журналісти телеканалу ZIK вирішили вдатись до експерименту та влаштувались на роботу у той фонд, чиї волонтери так поводилися із зібраними коштами у столиці.

Про це йдеться у сюжеті перших західноукраїнських новин «Огляд дня» (щонеділі о 21:00 на телеканалі ZIK).

Відповідне оголошення про набір волонтерів до фонду «Люди в дії» без проблем знайшли в Інтернеті. Представник фонду розповів і про фінансову вигоду для добровольців: «Звичайно, що волонтерська діяльність є безоплатна. Це добровільне бажання кожного. Однак розумію, що ви витрачаєте час та гроші на їжу чи на дорогу. Наразі ми даємо певного виду компенсацію від меценатів. Це 30 відсотків від тієї суми, яку ви принесете», – пояснюють у фонді «Люди в дії».

Окрім скриньки, волонтерам видають ще й пакет документів на хвору дитину, де описана хвороба та сума, яку потрібно зібрати на лікування.

«Ми говоримо про те, що на лікування потрібно 25 тисяч гривень, і говоримо, що договір підписаний місяць тому. Якщо є 22 скриньки, ці кошти мали бути давно зібрані, якщо переглянути документи, то тут взагалі нема до чого причепитись», – прокоментував ситуацію керівник регіонального конкурсу «Благодійна Львівщина» Андрій Породко.

Та волентери фонду «Люди в дії» переконують, що усі кошти зі скриньок пераховують родинам хворих:

«Кошти в повній сумі, стовідсотково відправляємо до Києва і віддаємо на лікування. Зі скриньок компенсацію волонтерам не виплачують. Це окремо виділені кошти, – розповів громадський активіст благодійного фонду «Люди в дії» Павло Сапега. – Після того випадку у Києві відразу було створено захисні купюроприймачі для благодійної скриньки. Зараз з цієї скриньки неможливо забрати кошти, це просто нереально. Самовільно розкрити скриньку також не вийде. Кожна скринька у нас захищена. На кожній – п’ять пломб з абревіатурою нашого фонду».

А от ще один благодійний фонд, «Знедолені діти», пропонує своїм активістам навіть працевлаштування.

«У нас три місці йде стажування, а потім можуть оформити і на трудову. А заробити нормально можна: є ставка – 1200 гривень», – зізнались активісти фонду.

Гроші вони збирають на перехресті Стрийська-Наукова. Серед волонтерів це місце найбільш популярне. Кажуть, що тут можна назбирати більш як тисячу гривень.

Благодійники ж впевнені, що така діяльність підриває довіру до тих, хто справді хоче допомагати. І вважають такі фонди швидше бізнесом, а не бажанням врятувати дитяче життя.

«Насправді, це дуже прибутковий бізнес. Студенти задоволені, адже вони мають свої тридцять відсотків. Зі скриньки сто гривень на день студент має. За місяць можна назбирати до трьох тисяч гривень», – розповіла директор благодійного фонду «Крила надії» Наталія Ліпська.

Натомість у львівській міськраді розводять руками. Мовляв, чинне законодавство не регламентує, як чиновники можуть заборонити таку діяльність. Однак через навалу волонтерів на вулицях міста планують ввести додаткові дозвільні документи.

«Ми вирішили ввести систему обмежень: благодійні фонди мусять звернутись за погодженням у міську раду. Надати підтверджуючі документи реальної особи та згоду батьків на таку діяльність», – пояснив керівник департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради Олег Березюк.

Та коли ця система запрацює, поки що у міській раді точно сказати не можуть. Юристи ще працюють над розробкою відповідних бланків.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Тернополі відбудуться ...
Наступна новина: Чернігів: Комунальні ...

КОМЕНТАРІ