В Луцьку проблемні питання комунальних підприємств потребують ефективних та цілеспрямованих рішень

В Луцьку проблемні питання комунальних підприємств потребують ефективних та цілеспрямованих рішень

09.04.14 08:09 0 733
У Києві відбувся семінар на тему: «Ефективність планування та оцінки, у тому числі проектів з енергозбереження – запорука досягнення стратегічних досліджень», у якому взяла участь представник від КП «Луцькводоканал», радник заступника директора з питань економіки та фінансів Тетяна Луцик.

Захід проводився Інститутом бюджету та соціально-економічних досліджень (ІБСЕД), основною метою діяльності якого є сприяння комплексному та сталому соціально-економічному розвитку України через проведення аналітичних і прикладних досліджень, поширення інформації про бюджет та стан економіки, здійснення навчальних програм.

Семінар проводився в рамках проекту «Зміцнення місцевої фінансової ініціативи (ЗМФІ-ІІ)», що реалізується ІБСЕД за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), відповідно до умов Меморандуму про співробітництво між ІБСЕД та Луцькою міською радою.

У заході взяли участь представники комунальних підприємств та виконавчих комітетів міських рад міст – учасників проекту, а саме міст Києва, Луцька, Алчевська, Тернополя, Миргорода та Вінниці.

В ході семінару вони отримали рекомендації щодо методики здійснення моніторингу та оцінки проектів енергоефективності, а також мали можливість ознайомитись із досвідом інших міст України із здійснення заходів, спрямованих на підвищення енергоефективності.

Зокрема, Інна Самчинська заступник Генерального директора Інституту бюджету та соціально-економічних досліджень звернула увагу присутніх на підвищення ефективності фінансового обґрунтування стратегічних документів комунальними підприємствами у контексті пріоритетів розвитку міста. Також привела приклади показників висновку виконавчого органу міськради стосовно доцільності залучення кредиту (позики) під гарантію для виконання (реалізації) інвестиційної програми (проекту), розповіла про особливості фінансування проектів з енергозбереження.

Марина Шаповал старший економіст Департаменту фінансової політики ІБСЕД акцент зробила на різниці між моніторингом та оцінкою проектів.

Після доповідей кожен із присутніх представників комунальних підприємств отримали змогу в рамках семінару презентувати свій досвід з питань енергозбереження. Зокрема, учасник семінару від м. Моргород більш детально зупинився на он-лайн моніторингу споживання енергоносіїв, який було запроваджено у 26-и бюджетних закладах міста Миргород із грудня 2012 року. Щоденно відповідальні працівники заносять дані лічильників щодо фактичного споживання кожного виду енергоносіїв (газ, тепло, електроенергія, вода). При цьому щомісячно бухгалтери установ та організацій вносять дані щодо фактичної оплати спожитих енергоносіїв. Зараз система онлайн-моніторингу охоплює 85 % об'єктів бюджетної сфери. Енергомоніторинг дає змогу досягти економії в 10 % від загального споживання енергоносіїв.

Нагадаємо, що у місті Луцьку система моніторингу енергоспоживання бюджетних установ працює з 2007 року, на даний час впроваджується он-лайн версія цієї системи, яка дасть можливість проводити моніторинг близько 250 установ бюджетної сфери.

У рамках реалізації проектів з енергоефективності Миргороду було також надано допомогу в залученні дешевих кредитних ресурсів від міжнародної фінансової організації Північною Екологічної Фінансової Корпорації НЕФКО, яка в основному фінансує проекти , що пов’язані з охороною навколишнього середовища та інвестиційною діяльністю в Україні, Росії, Латвії, Литві, Естонії, Білорусі та Молдові. НЕФКО реалізовує в Україні дві програми «Чисте виробництво» та «Еко-ефективність». За цими програмами корпорація не фінансує будівництво нових, а тільки модернізацію існуючих об’єктів. Джерелом повернення позик передбачаються кошти отримані від економії, пов’язаної із зменшенням споживання енергії, ресурсів та забруднення. Окрім Миргорода, підтримка муніципальних проектів підвищення енергоефективності будуть реалізовані в містах Київ, Баранівка, Бориспіль, Долина, Вінниця, Житомир та Чернігів.

Місто Луцьк у 2013 році підписало Кредитний договір з Північною Екологічною Фінансовою Корпорацією (НЕФКО) для залучення, на умовах співфінансування, кредитних коштів на впровадження енергоефективних заходів на шести об’єктах комунальної власності.

У 2013 році отримано перший транш від НЕФКО у розмірі 110,100 тис. євро.

Частка кредитних коштів від Корпорації НЕФКО становить 90% від загального обсягу інвестиційних витрат або близько 4 млн грн. Частка коштів міського бюджету в загальній сумі інвестицій складає 10% або близько 445 тис. грн.

Вказані кошти призначені для фінансування енергозберігаючих заходів у шести комунальних закладах, що фінансуються з міського бюджету (гімназія №21, школа №5, школа №10, ДНЗ №11, ДНЗ №21, Луцька міська клінічна лікарня).

Також досвідом комунальних підприємств із залучення інвестицій та впровадження енергозберігаючих проектів поділилися представники міст Києва та Вінниці. Від КП "ГВП" виступив Олексій Веха (м. Київ) з доповіддю на тему: "Шляхи моніторингу енергоспоживання в муніципалітетах". У своєму виступі доповідач торкнувся етапів впровадженя моніторингу та контролю за станом енергоспоживання у м. Києві, розповів про досягнуті результати у даному напрямку, описав переваги створення автоматизованого обліку енергетичних ресурсів в бюджеті.

На економічних аспектах впровадження енергоефективних проектів зосередив увагу присутніх Олег Розборський, технічний директор КП ВМР «Вінницяміськтеплоенерго».

Таким чином, робоча зустріч фахівців ІБСЕД з представниками комунальних підприємств міст України сприяла колективному вирішенню питань ефективного енерговикористання, отриманню нових знань та рекомендацій всіма учасниками семінару щодо підвищення ефективності фінансового обґрунтування стратегічних документів комунальними підприємствами у контексті пріоритетів розвитку міста.

Використання набутих під час семінару знань дозволить комунальним підприємствам застосовувати сучасні підходи при розробці стратегічних і планових документів, здійснювати ефективний моніторинг та оцінку окремих проектів з енергозбереження. Все це, в свою чергу, сприятиме зміцненню спроможності комунальних підприємств у ефективному плануванні, управлінні та впровадженні енергозберігаючих заходів.

За повідомленням прес-служби КП «Луцькводоканал»

Про це повідомили у Луцькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Рівненська область: ...

КОМЕНТАРІ