Історія калькуляторів

Історія калькуляторів

09.04.14 11:42 0 1704

калькулятор валют онлайн

Походження обчислювальних приладів йде глибоко в минуле. Вже в той час, коли в людському мозку тільки зародилося поняття рахунки, люди намагалися підраховувати щось, роблячи насічки на кістках тварин. Доказом цьому служить мавпяча кістка, яка була знайдена на території Конго. Вік даної знахідки, як показали дослідження, становить двадцять тисяч років. Але, якщо не «копати» так глибоко, то можна сказати, що прототипом сучасного калькулятора по праву можна вважати механічний арифмометр. А зараз нам доступні різноманітні види калькуляторів: звичайний, інженерний, валют, калорій та інших величин.

Що ж до калькуляторів, в їх сучасному розумінні, то перший з таких приладів був представлений на суд широкої громадськості в 1954 -му році, коли компанія IBM провела презентацію першого в історії обчислювальної машини, що працює на транзисторах. А в 1957 -му році, дані калькулятори надійшли в масовий продаж.

Наступний крок був зроблений в 1965 -му році, коли американська компанія Wang laboratories, створила логаріфмірующій калькулятор. Через чотири роки з'явився HP 9100A, настільний калькулятор.

У 1970 -му році компанія Sharp випустила в продаж перший, так званий, річний калькулятор, який можна було спробувати утримати в руці, але швидше за все використання обчислювального приладу без його постановки на опору, було вельми скрутним на увазі його величезного (особливо за нинішніми мірками) ваги, доходившего майже до кілограма.

Більш полегшений і менш габаритний варіант калькулятора, з'явився на прилавках магазинів електронної техніки США рік потому - в 1971 -му. Bonwar 901B вільно вміщувався в кишені, маючи габарити 131 см в довжину, 77 см в ширину і 37 см в товщину. Однак ціна цього пристрою була недосяжною - 240 доларів, так що дозволити його собі могли лише лічені люди.

У 1972 -му році у виробництво калькуляторів включилася компанія Hewlett Packard (HP), на сьогоднішній день, що є провідним виробником комп'ютерної техніки. Цього року був випущений перший інженерний калькулятор цієї фірми - HP- 35.

У Радянському Союзі виробництво мініатюрних обчислювальних приладів, почалося в 1974 -му році, коли був випущений мікрокалькулятор «Електроніка БЗ- 04». До речі від «мікро» в радянському диво обчислювальної техніки, було тільки сама назва. Насправді габаритами даний прилад перевершував навіть великоваговий Sharp сімдесятого року.

Калькулятор, більш-менш схожий на кишеньковий, з'явився в СРСР тільки через три роки. «Електроніка Б3- 21» мав дійсно невеликі розміри. Правда, якщо враховувати тодішній курс долара по відношенню до рубля, коштував він навіть подорожче, ніж Bonwar 901B.

У наступні роки технологія виробництва обчислювальних приладів зробила крок вперед, і багато компаній, що спеціалізуються на електроніці, вирішили спробувати себе в цьому бізнесі. Найуспішнішими виявилися Citizen і Cassio - ці назви у багатьох асоціюються з калькулятором . На початку дев'яностих років, ці компанії просто наповнили російський ринок своєю продукцією, і мало хто з школярів тих років, може сказати, що його перший калькулятор був небудь інший марки.

В даний час вже мало хто буде спеціально купувати калькулятор для повсякденного користування. Адже зараз калькулятори стали частиною інших електронних приладів. У будь-якому телефоні, годинах, ноутбуці і багатьох інших приладах калькулятор просто є однією з програм, встановлених за замовчуванням. Технології прогресують, а в останні роки це відбувається особливо швидко, так що, цілком можливо, еволюція калькуляторів на цьому не закінчується.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)
Попередня новина: На Тернопіллі депутати ...
Наступна новина: В Інтері готові платити ...

КОМЕНТАРІ