Роман Гаврилюк: "Серед людей гуляє ще чимало зброї, викраденої під час революційних подій. Прикро, що громадяни не поспішають її здавати добровільно"

Роман Гаврилюк: "Серед людей гуляє ще чимало зброї, викраденої під час революційних подій. Прикро, що громадяни не поспішають її здавати добровільно"

10.04.14 11:23 0 669
Про порядок добровільної здачі зброї та наслідки незаконного поводження з нею розповів журналістам на брифінгу новопризначений заступник начальника УМВС України в Хмельницькій області Роман Гаврилюк.

Полковник міліції розповів, що за останніх два місяці органи внутрішніх справ уже вдруге надали мешканцям області шанс добровільно здати незареєстровану зброю та таким чином уникнути кримінальної відповідальності. Перший етап добровільної здачі був оголошений в період з 3 по 21 березня, а другий розпочався 1 квітня і продовжуватиметься аж до 30 квітня.

Під час першого етапу до органів внутрішніх справ добровільно здали 15 одиниць мисливської гладкоствольної, 4 одиниці холодної зброї, 2 одиниці саморобної, 26 одиниць газової зброї, 4 пристрої для відстрілу патронів, споряджених гумовими кулями, 19 одиниць зброї армійських зразків та близько чотирьохсот боєприпасів різного калібру.

Роман Васильович зазначив, що поки що на Хмельниччині жодної одиниці зброї з тих арсеналів, які були викрадені по Україні з приміщень органів внутрішніх справ, військових частин та спеціальних органів, до міліції не здано.

Полковник міліції також нагадав представникам мас-медіа, що за носіння, зберігання, придбання, виготовлення, ремонт, передачу чи збут вогнепальної зброї (крім гладкоствольної мисливської), боєприпасів, вибухових речовин без передбаченого законом дозволу, передбачено кримінальну відповідальність відповідно до статті 263 Кримінального кодексу України. Людина звільняється від кримінальної відповідальності лише у разі добровільної здачі зброї.

За перші дні чергового місячника добровільної здачі зброї подоляни вже принесли добровільно до міліцейських відділків 30 одиниць зброї.

Для офіційного придбання та реєстрації дозволеної для обігу зброї громадянам необхідно надати в дозвільну систему УМВС наступний перелік документів:

- заява щодо видачі дозволу на придбання зброї на ім'я керівника органу внутрішніх справ за місцем проживання заявника;

- заповнена картка-заява;

- медична довідка;

- довідка про вивчення матеріальної частини зброї, спеціальних засобів, правил поводження з ними та їх застосування;

- копії 1, 2 та 11 сторінок паспорта громадянина України;

- платіжний документ (квитанція);

- дві фотокартки розміром 3 на 4 см;

- договір страхування.

Правом придбання мисливської гладкоствольної зброї та основних частин до неї користуються громадяни України, які досягли 21-річного віку; мисливської нарізної зброї та основних частин до неї — ті хто досяг 25-річного віку, холодної, охолощеної та пневматичної зброї та основних частин до неї – ті, кому виповнилося 18 років. Кількість зброї, яку може мати громадянин України, не обмежена, однак власник зброї повинен забезпечити її безумовне збереження.

Правом придбання пристроїв для відстрілу патронів, споряджених гумовими кулями користуються громадяни України, які належать до окремих категорій, а саме: працівники правоохоронних органів, військовослужбовці (крім строкової служби), народні депутати України, журналісти, державні службовці та члени громадських формувань з охорони громадського порядку та державного кордону.

СЗГ УМВС України

в Хмельницькій області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Івано-Франківській ...
Наступна новина: В Закарпатській області ...

КОМЕНТАРІ