РІВНЕНСЬКІ ШКОЛЯРІ ПОДІЛИЛИСЯ ВРЕЖЕННЯМИ ВІД ПОЇЗДКИ ДО ПОЛЬЩІ

РІВНЕНСЬКІ ШКОЛЯРІ ПОДІЛИЛИСЯ ВРЕЖЕННЯМИ ВІД ПОЇЗДКИ ДО ПОЛЬЩІ

10.04.14 16:14 0 759
У травні 2013 року Рівненський економіко-правовий ліцей підписав угоду про співпрацю з І загальноосвітнім ліцеєм ім. Фелікса Фаб’яного в м.Радомсько (Польща). Дана угода була підписана за результатами домовленостей міського голови Рівного Володимира Хомка, який раніше побував у цьому місті, з головою Радомського повята (району) Робертом Закревським. Дана угода передбачає взаємну зацікавленість у поглибленні і розширенні освітнього та культурного співробітництва, а також у побудові міжнародної дружби.

Учні обох країн матимуть змогу:

- пізнати звичаї і традиції дружніх народів;

- підготуватися до активної участі у житті суспільства Європейського союзу;

- розширити знання про географічний світ;

- створити систему постійних контактів між однолітками.

А вже 23 березня 2014 року українські школярі, учні ліцею, мали змогу першими здійснити візит до Радомська. Їх зустріли у польському навчальному закладі гостинно, радушно, хлібосільно. Хоча у деяких учнів був мовний бар’єр у спілкуванні, та вони швидко і винахідливо знайшли спільну мову. Ліцеїсти оселилися у сім’ях польських учнів, де мали можливість порівняти національні звичаї, особливості національної кухні, сімейні відносини, розширити словниковий запас. Протягом тижня було організовано пізнавальні цікаві екскурсії до релігійної святині м.Ченстохова; до історичних шедеврів старого Кракова, змогли поринути в атмосферу королівських родин ХVІ – ХVІІ ст., ознайомитись з древніми експонатами краєзнавчого музею м.Радомсько.

Учні Рівненського ліцею разом зі своїми польськими однолітками мали змогу відвідати уроки англійської мови, хімії та фізики, на яких брали участь у проведенні наукових дослідів, обговорень, диспутів.

Підсумком спільної діяльності учнів було створення проектів порівняльної характеристики країн-побратимів. Пліч-о-пліч рівненські учні з польськими обговорювали спільні і відмінні риси обох країн, заглиблювались в усі сторони життя, а потім усе це змоделювали у презентаціях.

Трепетним і хвилюючим видався ранок 29 березня 2014 року, коли настав час прощання та від’їзду на Батьківщину. Мовні бар’єри давно подолані, кордони між братніми країнами стерті, в очах та голосі друзів бринить смуток: чому ж так швидко промайнув час?

Та вже у жовтні 2014 року учні ліцею будуть гостинно зустрічати польське товариство для продовження плідної співпраці та виконання запланованих сторін угоди.

Враження учнів від поїздки:

Іра Довжик, учениця 10-пр. класу:

Приїхавши до ліцею ім. Фелікса Фаб'яного в містечку Радомсько, ми відчули, які привітні люди тут працюють та навчаються. Не можна не згадати про концерт, на якому ми співали з польською дівчиною українську пісню «Ти ж мене підманула…» та демонстрували різнобічні таланти. Проживання у сім’ях дало змогу ближче відчути їхню мову та побут. Відвідуючи різні екскурсії(м.Ченстохов, Краків, Люблін), ми ще більше здружувалися. Дуже приємно згадувати про наші подорожі, під час яких ми навчали один одного наших рідних пісень. Ми зрозуміли, що наші народи є дійсно побратимами, адже у нашій культурі є спільні риси. Незабутніми є враження від відвідування занять і безпосередньої участі у різних експериментах. Було цікаво дізнатися як діти навчаються закордоном.

Тетяна Марчук, учениця 10-пр. класу:

Цей один тиждень був дуже активним і пізнавальним. У нас було мало часу на відпочинок і це мені дуже сподобалось. За цей час ми жодної секунди не нудьгували. Ми навіть і не встигли помітити як термін перебування у Польщі завершився. Сумно було покидати місто, адже воно вже стало для нас рідним. Після цієї поїздки ми маємо багато знайомих, які вже з радістю чекають на нас знову у себе.

Лілія Клачко, учениця 10-ек. класу:

Я дуже люблю такі поїздки, бо вони об’єднують людей з різних країн. За цей час я отримала багато нових вражень і емоцій, яких навряд чи колись забуду. Сподіваюся, що я матиму змогу ще раз поїхати туди.

Антон Ковальський, учень 11-ек. класу:

Особисто я дуже вражений поїздкою до Польщі. Ми добре знали, що там живуть чудові люди, але були вражені їхньою добротою та турботою, якою вони оточили кожного з нас. Ми багато дізналися про культуру та звичаї поляків і мали чудову практику з польської мови.

Костянтин Штенько, учень 11-ек. класу:

Кожен з нас отримав щось для себе з цієї поїздки. Хтось знайшов нових друзів і дізнався більше про незнайому країну, а хтось знайшов собі там справжню любов.

ЗОШ №14

П’ять незабутніх днів у Польщі

Весна принесла дванадцятьом учням та трьом вчителям НВК №14 радість – поїздку до Польщі. Зустріч була запланована в рамках угоди про дружбу і співпрацю з Комплексом електрично-електронних шкіл у м.Радомсько. Більшість подорожуючих виїхала за кордон уперше, тому, звичайно ж , усе побачене справило враження.

Приємно згадувати, з якою гостинністю та щирістю зустріли нас нові польські друзі. Діти жили в сім’ях, про них піклувалися, як про рідних, розважали. Куратори проекту організували пізнавальні екскурсії до визначних місць. Відвідини святинь у Ченстохово, музею у Радомсько та одного з найкрасивіших міст Європи - Кракова назавжди залишаться у пам’яті українських туристів.

Дітям було весело та цікаво спілкуватися з ровесниками: дізнатись про звичаї, культуру, розповісти про враження і мрії. Приємно, що мовного бар’єру не виникло, бо розмовляли польською, українською, англійською, російською, допомагали жестами.

Результатом проведеного разом часу став молодіжний проект «Спільна Європа», у якому діти досліджували, чим схожі і чим відрізняються сучасні українські та польські традиції.

Радо вітав українську делегацію староста м. Радомсько. Він спілкувався з дітьми , долучився до презентації проекту, подарував усім сувеніри. Поляки висловили свою підтримку рівнянам у цей нелегкий для України час, запевнили, що всіляко намагатимуться допомогти. Як доказ – зібрали кошти для сімей загиблих на Євромайдані.

Тиждень промайнув, як один день, але враження від поїздки залишаться назавжди, як і нові друзі, які планують відвідати Рівне у жовтні цього року.

Дашкель І.Л., вчитель НВК № 14

Мосійчук Анастасія, учениця 9 класу НВК № 14

Я дуже рада, що мені випала нагода відвідати таку чудову країну ! Після поїздки в мене залишилися незабутні враження від побаченого. Ми відвідали багато гарних місць : Ясна Гора, Вавельський пагорб у Кракові , музей

м. Радомсько, торгові центри, запам’ятався й візит до староства…Найбільше мене вразило ставлення поляків до нашого народу, тепле та турботливе.

Мені сподобався їхній ритм життя, культура, мова, навчання, ставлення до інших, привітність, а ще те, як вони переживають із приводу ситуації в нашій країні.

Завдяки цій поїздці я змогла дізнатися багато нового,познайомитися з чудовими людьми, дізнатися багато нового та корисного. У мене назавжди залишаться спогади про цю чудову поїздку.

Конечна Юлія, учениця 9 класу НВК №14

Найбільше задоволення мені принесло спілкування з польськими однолітками. Дівчата та хлопці дуже приязно до нас ставилися. Відчувалася їхня підтримка з приводу складної політичної ситуації в Україні. Я жила в чудовій сім’ї, що піклувалася про мене, як про рідну дитину. Поляки організували нам захоплюючу екскурсію до стародавнього Кракова. Це були мої найкращі канікули!

Войчишина Тетяна, учениця 11 класу НВК № 14

На весняних канікулах ми поїхали до Польщі. Поклавши руку на серце, я можу сказати : то були мої найкращі канікули за весь час навчання у школі, адже відвідати іншу країну, поринути у її атмосферу, традиції, стиль життя та звичаї - це надзвичайно цікаво. Звичайно, у цьому нам допомогли сім’ї, у яких ми проживали. На такий теплий прийом ніхто не очікував, до нас ставились, як до своїх рідних дітей. Справді, у Польщі живуть дуже хороші, відкриті для спілкування. Хоча я зовсім не володію польською мовою, це не стало проблемою: спілкувались англійською, але коли не розуміли один одного, то переходили на жести (пригадую, як тато Анджей показував ведмедя, ми сміялись увесь вечір).

Безперечно, не можна залишити поза увагою Краків, місто, від якого перехоплює подих, а серце починає битися частіше. Довго буду пам’ятати, як ми вчилися танцювати народний польський танець полонез, який я танцювала уперше. Це мені дуже сподобалося.

За весь час перебування у Польщі я ні на хвилину не пожалкувала, що поїхала, бо отримала багато позитивних емоцій. Про цю подорож мені буде приємно згадувати все життя.

Однолько Маргарита, учениця 11 класу НВК № 14

П’ять незабутніх днів минуло, ми приїхали додому і усвідомили, наскільки багато вражень, емоцій, нових корисних знань ми отримали. Жити у польській сім‘ї - новий досвід для мене. Я змогла побачити Польщу не просто як турист, а й п’ять днів прожити в польській сім’ї. Коли ми їхали,то дуже хвилювались, яким чином ми будемо спілкуватися у сім’ях . Але з перших слів одразу знайшли контакт. Через те,що ми сусідні держави, маємо схожі мови, традиції. Сім’я прийняла мене дуже тепло, турботливо , намагалась зробити так, щоб я отримала багато хороших вражень. Ця поїздка допомогла подивитися на світ по – новому. Приємно згадувати,що я познайомилась з цікавими людьми, знайшла нових друзів,з якими маю змогу підтримувати контакт. Я дуже вдячна організаторам поїздки. Це насправді безцінний досвід для мене.

Про це повідомили у Рівненській міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Тернопільщині ...
Наступна новина: Волинська область: ...

КОМЕНТАРІ