В Закарпатській області а чи знаєте ви, коли з'явились перші сірники?

В Закарпатській області а чи знаєте ви, коли з'явились перші сірники?

11.04.14 14:20 0 834
Всім нам відомий такий винахід людства як сірники. За даними енциклопедичного словника, сірники – це палички, переважно осикові, з головками, що мають у своєму складі запалювальну речовину й енергетичний окислювач. Але не кожен знає, що така звична та проста в користуванні річ пройшла дуже довгий шлях в процесі якого сірники є такими якими ми їх звикли бачити.

Вважається, що прототипами сірників були сухі гілки. За допомогою їх давні люди розводили вогонь. Пізніше їх місце зайняли природні мінерали, здатні давати іскри. Незручності й труднощі цих способів змусили взятися за пошуки простіших і надійніших джерел добування вогню. Тільки наприкінці XVIII ст. почали з`являтися пристрої для одержання вогню, що базувалися не на механічних способах (через тертя, удар), а на хімічних реакціях.

Перші сірники з`явились в 30-х роках XIX ст. в Англії. Вони були мало подібні на сучасні. Тоді сірник являв собою трубочку з паперу, на один кінець якої наносили суміш хлористого калію з цукром, а поряд ставили маленьку скляну пляшечку з сірчаною кислотою. Пляшечку розбивали, і кислота, попадаючи на суміш, викликала спалах.

Виробництво ж сірників одночасно виникло у Франції, Німеччині, Росії та деяких інших країнах. У 1816 році вперше були зроблені спроби використати для одержання вогню фосфор. Але перші сірники були винайдені саме цього дня, 10 квітня у 1833 році. Тоді до маси сірникових головок був введений білий фосфор – надзвичайно вогненебезпечна й отруйна речовина, окрім цього дуже шкідлива для здоров`я людини. Виготовлені таким методом голівки сірників легко запалювалися при терті об шорстку поверхню.

Перші безпечні сірники почали виробляти у Швеції в 1855 р. Від того вони дістали свою першу назву «шведських сірників». Данія другою почала виробляти сірники у 1874 р., а пізніше й інші країни замінили шкідливий білий фосфор жовтим. В 1903 р. Міжнародний конгрес ужиткової хімії висловився за цілковиту заборону виробництва сірників із застосуванням білого фосфору.

Зараз сірниками нікого вже не здивуєш, це звична річ, що є в користуванні у кожної людини. Проте необережне поводження з цими маленькими запалюючими паличками може призвести до великої біди - пожежі. Інколи винуватцями пожеж, що виникли з причини необережного поводження з сірниками, стають не тільки діти, а й дорослі. Отож, щоб біда не прийшла у ваш дім Управління ДСНС України у Закарпатській області звертається з проханням бути обережними у поводженні із сірниками, ховати їх від дітей, та не зневажати основні правила пожежної безпеки.

У ДСНС України у Закарпатській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Рівненській області ...
Наступна новина: Активісти нагадали ...

КОМЕНТАРІ