Найкращу українську гімназію Криму хочуть перетворити на російськомовну

Найкращу українську гімназію Криму хочуть перетворити на російськомовну

11.04.14 10:22 0 678
Найкращу українську гімназію Криму збираються перетворити на російськомовну.

Як передає ТСН, у Міністерстві освіти Криму заявляють, що отримали кілька десятків заяв від батьків із проханням змінити мову навчання. Проте, у гімназії наполягають – більшість батьків хочуть, щоб їхні діти продовжували вчитись українською мовою.

Понад дев’ятсот учнів української гімназії Сімферополя вивчають усі науки українською мовою, але нещодавно тут почали лунати вимоги перевести навчальний процес на російську. «Ми хочемо, щоб це став російський заклад. Дитина житиме в Росії. Треба говорити російською», – стверджує батько учениці Дмитро Бугера.

Таких охочих чимало, стверджують у міносвіти Криму. Мовляв, отримали вже майже 70 заяв. Коли їх буде сотня, питання винесуть на загальне обговорення. «Я не можу 67 заяв покласти під стіл і ніяк на них не реагувати. Нехай вирішують батьки навчального закладу, мерія міста», – заявила Наталя Гончарова, міністр освіти, науки та молоді Криму.

Директор гімназії здивована, адже до адміністрації з проханням змінити мову навчання ніхто не звертався. Навпаки, надходять заяви від батьків, які просять прийняти своїх дітей до закладу наступного року.

«Школа як українська створювалася. Я думаю, що на 60 російських шкіл в Сімферополі буде одна українська, яка за 17 років має стабільність, авторитет, науково-методичну базу, колектив професійний. Жодної заяви на те, щоби навчання відбувалося російською мовою, а не українською, не надійшло», – зазначила Наталя Руденко, директор сімферопольської української гімназії.

Крім того, більшість учнів гімназії готові відстоювати українську мову навчання. «Моя рідна країна – Україна. Навіть, якщо ми перейшли до Росії, то я все одно відчуваю, що я досі живу в Україні», – сказала учениця Тетяна Луцишин.

«Коли я чую, що ця рідна школа, яка робила з нас справжніх патріотів країни, може стати російською, в мені прокидається якась дуже велика злоба. Я дуже сподіваюсь, що школа залишиться українською», – додала учениця гімназії Анна Пономоренко.

Кримських шкіл із російською мовою викладання не бракує. Із майже 600 навчальних закладів лише сім з українською мовою навчання. І в кожній виникли такі проблеми – попри обіцянки самопроголошеної кримської влади про запровадження трьох державних мов.

За останні два тижні з гімназії Сімферополя вибуло тридцять учнів. Через ситуацію в Криму їхні родини виїхали з півострова. «Мені хотілося би тут залишитись, якщо б Крим залишився в Україні. Але, коли він перейшов до Росії, ми не можемо тут залишатись, ми переїжджаємо до Києва. Я хочу поступити в українську школу, тому що я поріднилася з цією мовою», – зазначила ще одна учениця Анна Монастирська.

Слід зазначити, що за іронією долі 10 років тому будівельна компанія спікера Константинова зводила українську гімназію в Сімферополі. Нині його фірма банкрут та багатомільйонний боржник. За це, кажуть, і «злив» Крим Росії. А тепер поспіхом утілює на півострові її політику, яка правами нацменшин, як відомо, особливо не переймається.

Як відомо, ПАРЄ прийняла резолюцію, де засуджує дій Росії щодо приєднання Криму.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ