У березні шахраї «розвели» майже півсотні хмельничан

У березні шахраї «розвели» майже півсотні хмельничан

12.04.14 18:36 0 919
До яких тільки хитрощів не вдаються зловмисники, щоб збагатитися за рахунок легковажних громадян. Втім, попри постійні нагадуванням міліції про різноманітні схеми шахраїв, хмельничани продовжують вірити незнайомцям і залишаються без грошей. Лише за березень задокументовано 48 правопорушень пов’язаних із шахрайством. Із них аж 20 злочинів скоєні в Інтернеті.

Все частіше стаються злочини пов’язані із заволодінням коштами громадян з використанням Інтернет-ресурсів або електронного доступу до банківських рахунків. Причиною скоєння кіберзлочинів є те, що люди під час спілкування в Інтернеті чи по телефону з невідомими особами, які представляються співробітниками банків, торгових підприємств й міліціонерами, надають повні анкетні дані, номери сім-карток мобільних операторів, банківські та рахункові рахунки. Злочинець отриману інформацію відразу ж використовує в банкоматах, знімаючи з терміналу грошові заощадження.

Досить поширеною категорією шахрайств є злочини, вчинені смаглявими жіночками в строкатому вбранні. В цьому виді шахрайств об’єктами посягання частіше за все стають ювелірні та золоті вироби, гроші, валюта, мобільні телефони. Злочинні дії ця категорія осіб вчиняє під приводом зняття порчі, продажу меду, ворожіння, релігійної утворі.

У міліції кажуть, що громадяни дуже часто звертаються до них із відповідними скаргами. Втім, впіймати злочинця по «гарячим слідам» важко через несвоєчасне інформування міліціонерів та спритність аферистів.

— Коли люди перераховують гроші на телефонний рахунок шахрая, то дуже складно розкрити подібний злочин, адже шахраї знають тактику дій міліціонерів і постійно змінюють телефонні картки, — каже перший заступник начальника Хмельницького міського відділку міліції Сергій Трач. — Що стосується шахрайства на вулицях, то постраждалі, як правило, не пам’ятають облич своїх кривдників, що в свою чергу ускладнює пошук злочинця.

Як вберегти свої кошти від Інтернет-шахраїв:

1. Не використовуйте ПІН під час замовлення товарів або послуг через мережу інтернет, а також за телефоном/факсом.

2. Не повідомляйте інформацію про платіжну картку або картковий рахунок через мережу інтернет, наприклад ПІН, паролі доступу до рахунків, термін дії платіжної картки, кредитні ліміти, персональні дані тощо.

3. Для оплати товарів (послуг) через мережу інтернет використовуйте окрему платіжну картку (так звана «віртуальна картка») з граничним лімітом, яка передбачена тільки для цього та не дає змоги здійснювати з її використанням операції в торговельній мережі та зняття готівки.

4. Необхідно використовувати сторінки в мережі інтернет (сайти/портали) тільки відомих і перевірених інтернет-магазинів.

5. Обов’язково переконайтесь у правильності зазначення адреси сторінок у мережі інтернет (сайтів/порталів), до яких підключаєтесь і через які збираєтеся здійснювати оплату товарів (послуг), оскільки схожі адреси можуть використовуватися для здійснення незаконних дій або сумнівних операцій з використанням персональних даних платіжної картки.

6. Здійснювати оплату товарів (послуг), придбаних через мережу інтернет, тільки зі свого комп’ютера з метою збереження конфіденційності персональних даних та/або інформації про картковий рахунок. Якщо оплата товару (послуги) здійснюється через чужий комп’ютер, після завершення всіх розрахунків переконайтеся, що персональні дані та інша інформація не збереглися (знову відкривши сторінку продавця, на якій здійснювалась оплата товару).

7. Слід встановити на свій комп’ютер антивірусне програмне забезпечення і регулярно здійснювати його оновлення та оновлення інших програмних продуктів (операційної системи, прикладних програм). Це захистить вас від проникнення неліцензійного програмного забезпечення (вірусів).

Винні у існуванні даного виду злочину:

— перший — це сам ПОТЕРПІЛИЙ через власну неуважність і розголошення секретної інформації, про яку банкіри так наполегливо просять нікому не розказувати, а тим паче в телефонному режимі.

— другий — БАНК, оскільки він не в змозі забезпечити надійний захист коштів своїх клієнтів, тобто система персоніфікації особи має бути на більш технічно оснащеному рівні.

— третій — це ОПЕРАТОР телефонного зв’язку, через те, що маючи лише кілька загальних даних можна створити сімку-двійника.

Запам’ятайте, менеджер банку по телефону може лише запросити до відділення фінустанови, якщо в реальності у вас є якісь проблеми, і аж ніколи не буде випитувати ваші персональні дані, номери карток, основні кодові номери і більше того номер телефону та його пін-код з тильного боку.

Ліза ІЛЬКОВА, «ВСІМ»
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: В Житомирській області ...

КОМЕНТАРІ