Останньому в’язню концтабору «Майданек», житомирянину Францу Бржезицькому цьогоріч виповнюється 90 років

Останньому в’язню концтабору «Майданек», житомирянину Францу Бржезицькому цьогоріч виповнюється 90 років

12.04.14 13:46 0 729
11 квітня Україна відзначає Міжнародний день визволення в'язнів фашистських таборів.

Друга світова війна – найстрашніша з усіх воєн, які прийшлося пережити українцям і всьому людству. Звіряча ідеологія нацизму, що розв’язав люту бійню, мала на меті знищити усіх так званих расово неповноцінних – циган, євреїв, слов‘ян та багато інших народів. Тисячі патріотів України нацисти задушили газом, розстріляли, замучили в катівнях. У роки Другої світової війни у Німеччині діяло 14033 табори смерті, 506 гетто, 2071 в’язниця. З 18 мільйонів чоловік, вивезених до Німеччини з 30 країн Європи, 11 мільйонів загинули.

11 квітня біля пам’ятника в’язням фашистських концтаборів на Богунії в Житомирі зібрались ветерани, представники влади, установ та громадських організацій, учні шкіл.

Заступник Житомирського міського голови Олександр Бочківський закликав усіх присутніх пам’ятати жахіття минулої війни іі зробити все, щоб таких подій в житті людства більше не було ніколи.

До участі у пам’ятному заході долучився єдиний в Україні з уцiлiлих арештантів концтабору «Майданек» людина-легенда Франц Бржезицький.

У «Майданеку», у цій «фабриці смерті», було знищено майже 1,5 млн. чоловік. Із 1240 жителів міста Житомира та Житомирської області з концтабору „Майданек“ повернулося лише семеро в’язнів, і тільки Франц Карлович дожив до наших часів. Незважаючи на тяжкі випробування - син розстрiляного ворога народу перебував спочатку у таборах СС, а потім i в сталiнському ГУЛагу, - він і досі в строю.

Франц Карлович розповів зібранню, що дав клятву сотням земляків-житомирян, якi загинули у «Майданеку», – і дотримав її. Саме вiн у 2002 році привiз урну з людським попелом, яку було урочисто перепоховано на місці пам’ятного знаку „Жертвам фашизму”.

Франц Бржезицький від усього серця подякував присутнім, назвавши їх вдячними нащадками. «Я вважав, що ми підемо, і ніхто не буде про нас пам’ятати. Згадаймо тут всіх безименних героїв і робитимемо все, щоб не допустити повторення тих страшних подій», - закликав останній в’язень «Майданеку».

На мітингу також виступив голова Житомирської обласної організації Всеукраїнського товариства охорони пам'ятників історії та культури Георгій Мокрицький. Він зазначив, що водонапірна вежа у військовій частині на проспекті Миру нагадує, що під нею лежать останки цілого міста – 65 тисяч чоловік, безневинно замордованих, імена яких так і лишилися невідомими,

«Це жахливий злочин нацизму проти людства. Ті події, які розгортаються навколо України, примушують нас ще раз замислитися над тим, яке дорогоцінне слово «мир» і як, тим не менше, потрібно бути завжди готовим дати відсіч країні, що хоче диктувати нам свої умови», - наголосив Георгій Павлович.

Загиблих в’язнів концтаборів вшанували хвилиною мовчання. Мітинг-реквієм закінчився покладанням квітів до підніжжя пам’ятного знаку і військовим салютом.

Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Митрополит Луцький і ...

КОМЕНТАРІ