СРСР ігнорувала символ святого Георгія – його брали білогвардійці та фашистські колаборанти

СРСР ігнорувала символ святого Георгія – його брали білогвардійці та фашистські колаборанти

15.04.14 20:47 0 712
Напевне, будь-хто не задумуючись, назве емблеми гітлерівської Німеччини чи есесеру, з якими й асоціюються всі їхні злочини. Зараз в один ряд з ними стає Георгіївська стрічка – символ з колись славною історією, нині недолуго експлуатований неоімперськими політиками. Однак, безліч найвідоміших уродженців української землі за особливу доблесть та мужність були удостоєні честі стати кавалерами царського ордена Святого Георгія.

Про це йдеться у сюжеті щотижневого історичного журналу «Історична правда» з Вахтангом Кіпіані (щонеділі о 22:25 на телеканалі).

Цікаво, що першим із найвідоміших кавалерів ордена святого Георгія – уродженців української землі – була жінка, киянка Надія Дурова. Перша в історії російського війська жінка-офіцер. Або ж дівиця-кавалерист. За порятунок офіцера у програному росіянами бою з наполеонівською армією під Фрідландом у 1807-му їй жалували солдатський Георгіївський хрест і підвищили до унтер-офіцера.

А уродженця Подільської губернії Петра Кішку можна вважати одним з найвідоміших персонажів битви за Севастополь під час Кримської війни 1854-56-го років. Він мав т. зв. «повний бант» – всі георгіївські медалі, тобто був повним кавалером ордена святого Георгія.

У роки Першої світової десятки тисяч українців рекрутували до царського війська. Наші краяни билися на фронтах гідно. За що й нагороджували їх почесними бойовими відзнаками. Серед кавалерів Георгія були і відомі особи, про які більше знаємо як про воєначальників червоної армії. Так, уродженець Одеси Родіон Малиновський у 40-их роках XX століття один із радянських маршалів. А в роки Першої світової був підносчиком патронів у складі Єлісаветградського піхотного полку. За те, що навіть з важким пораненням з поля бою – він 16-річний хлопчисько – не ретирувався, удостоївся георгіївського хреста 4-го ступеня. А легендарний для багатьох партизанський командир Сидір Ковпак удостоївся аж двох Георгіївських хрестів і двічі був нагороджений «георгіївськими медалями» за хоробрість. Одну з цих відзнак Ковпаку особисто на гімнастерку припинав цар Микола другий.

Мав російський орден Святого Георгія і гетьман України Павло Скоропадський та навіть ним пишався. Він був нагороджений за особливий героїзм як командир кінного полку. Орденом найвищого – 4-го ступеня. З усіх військових нагород гетьман Скоропадський носив лише «георгія».

До речі, радянська влада тривалий час ігнорувала цей символ. Не так через його походження, як тому, що його використовували білогвардійці Денікіна та фашистські колаборанти генерала Власова.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ