Хмельниччина: на Старокостянтинівщині свято бережуть традиції предків і передають їх наступним поколінням

Хмельниччина: на Старокостянтинівщині свято бережуть традиції предків і передають їх наступним поколінням

16.04.14 18:27 0 823
Розпис писанок – найпоширеніший вид декоративно – прикладного мистецтва у деяких народів: українців, румун, поляків, чехів, та ін. Збереження цього звичаю – свідоцтво безперервного розвитку народного мистецтва, його зв’язку з далеким минулим і сьогоденням.

Здавна із наближенням Великодніх свят українці беруться за прадавнє мистецтво розписування писанок — символу Великодня, символу весни, символу вічності життя. "Писанка — це не просто гарно декороване яйце, а цілий світ, предмет культу і поклоніння", - говорить заступник начальника управління освіти, молоді та спорту районної державної адміністрації Галина Побережняк.

З метою популяризації, збереження та розвитку народного мистецтва писанкарства на Старокостянтинівщині щороку в період Великодніх свят Центром дитячої творчості організовується виставка "Великодня писанка". Відкриття заходу відбулося 11 квітня в приміщенні центральної районної бібліотеки. Декілька тижнів поспіль вихованці гуртків декоративно – прикладного мистецтва разом з керівниками гуртків, батьками вчилися писати та оздоблювати писанки різними техніками. Дітки з гордістю презентували свої роботи, розповідали про те, що в роботах використовували елементи творів давніх українців, додаючи від себе чи то якусь нову комбінацію символів, чи нове кольорове рішення деталей, проте в основі залишаються все ті ж наші прадавні орнаменти, які від початку були не лише окрасою, а магічними знаками заклинання, охоронцями від злих, недобрих сил - оберегами. Також в ході заходу відбулися майстер-класи з писанкарства, окреслено основні ознаки писанок з різних регіонів України.

"Писанки – це своєрідний мініатюрний живопис України, наповнений ритуальним значенням: величання споконвічного закону весняного пробудження сонця і відродження природи. Мабуть, жоден з народів не доніс до сьогодення свої автохтонні графічні уявлення про життя так виразно, як український", - переконана Галина Михайлівна Побережняк.

На Старокостянтинівщині свято бережуть традиції предків і передають їх наступним поколінням.

Про це повідомили у Хмельницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Едуард Леонов: ...
Наступна новина: На Львівщині вилучена ...

КОМЕНТАРІ