ВІКТОР КІС: Жодна людина не може на 100% розробити схему злочину, який потім нам не вдасться розкрити

ВІКТОР КІС: Жодна людина не може на 100% розробити схему злочину, який потім нам не вдасться розкрити

16.04.14 09:06 0 675
15 квітня карний розшук України відзначає 95-ту річницю з дня створення служби. Доля розпорядилася, що для заступника начальника УМВС України в Хмельницькій області Віктора Івановича Кіса цей день — не просто професійне свято, а, швидше, уже сімейне. Адже перед тим, як обійняти посаду заступника, Віктор Іванович чотирнадцять років поспіль працював на посаді начальника обласного управління карного розшуку. Його знають і поважають по всій Україні, а колеги жартома називають «старійшиною».

— Ви працюєте в міліції з 1983 року. За цей час, мабуть, багато чого бачили. Були якісь курйозні випадки?

— Пригадую, приблизно 20 років тому працював у Ярмолинцях і випадково розкрив злочин. Там в одному господарстві обікрали декілька тракторів та ще й так, що жодних слідів не залишилося. Попрацювавши на місці та не просунувшись у справі ні на йоту, пішли ми з напарником додому. А поруч із господарством був продуктовий магазин, куди мій колега пішов щось купити, а я залишився чекати на вулиці. Побачив юнака, який, як і я, нудьгував, а тому вирішив з ним поговорити про життя молоді на селі, місцеві новини тощо. Слово за словом і я відчув, що співрозмовник якийсь схвильований. А згодом, коли я почав більше його розпитувати про життя, він зізнався, що з друзями обікрав трактори. Із магазину вийшов мій напарник та сказав, що ми можемо йти додому. Але ж куди там! Потрібно вже було йти до мого співрозмовника, на горищі будинку якого знаходились викрадені речі. Колега тоді не міг второпати, як мені за п’ять хвилин вдалося розкрити, як нам тоді здавалося, «глуху» справу.

— Нині, кажуть, важче стало розкривати злочини. Невже злочинці стали розумнішими?

— Зараз побільшало злочинів, які скоюють люди віком до 30 років. Але все одно, як би вони все не продумали, які б фільми не дивилися, сліди залишають, і ми потім їх затримуємо. Жодна людина не може на сто відсотків розробити схему злочину, який потім нам не вдасться розкрити. Те, що злочинці вдягають рукавиці на руки чи панчохи на голову, ще не означає, що у нас немає шансів їх знайти. Є ж інші методи! Про них, звісно, розповідати не буду.

— Я так розумію, що різні серіали чи фільми негативно впливають на людей…

— Безумовно. Люди дивляться ці «фокуси» по телевізору і, мабуть, не розуміють, що це художній фільм. Та ще й думають, що можна подібне втілити і в реальному житті. Пригадую, як колись давно в Новоушицькому районі з обрізу мисливської рушниці застрелили таксиста. Ми розкрили це вбивство, затримали 19-річного юнака, якого підозрювали та запитали: «Навіщо ти це зробив?» А відповідь була така: «Я подивився фільм і захотів побачити, як насправді людина вмирає, коли в неї стріляють».

— Вікторе Івановичу, вас дуже важко упіймати у робочому кабінеті. То ви поїхали на вбивство, то ще на якийсь злочин. Рахували колись скільки їх розкрили?

— Ніколи над цим не замислювався. Але їх сотні — це точно. Адже доводиться працювати не лише в Хмельницькому, а й виїжджати у райони. Коли ж в якомусь населеному пункті скоєно надто важкий злочин та практично немає жодних зачіпок, то доводиться і по декілька днів там бути. Але я звик до цього, така вже в мене робота.

— Таку ж професію обрали двоє ваших синів…

— Я їх відмовляв від цього! Вони ж бачили, що працювати в міліції — не легко. Але то їх вибір, і я його поважаю.

— Уже майже минуло 4 місяці 2014 року. Що найбільше вас, як керівника кримінальної міліції, непокоїть?

— Мабуть, ситуація із шахрайствами. Все більше з'являється нових видів омани людей. Зокрема, телефонують людині та кажуть, що її син потрапив до відділку міліції і потрібно відправити на вказаний номер телефону 2-3 тисячі гривень, щоб допомогти. Люди вірять, витрачають гроші, а у підсумку їх чадо повертається згодом додому навіть не знаючи, що він наче був у міліції. Тому просто прошу усіх — не лінуйтеся зайвий раз зателефонувати до правоохоронних органів та розповісти «байку» про затримання дитини. Ну, і, звісно, непокоять шахрайства з банківськими картками. Як правило, жертвами стають громадяни, які намагаються щось купити чи продати за допомогою оголошень. Злодії виманюють у потерпілих номери карток, пін-коди і знімають з рахунків усі кошти своїх жертв. І скільки ми вже виступали на радіо, телебаченні, писали в газетах, але громадяни все одно часто стають жертвами шахраїв.

— Вікторе Івановичу, ви вже понад 30 років в органах внутрішніх справ. За цей час змінилася тенденція видів злочину — почали більше красти, грабувати чи вбивати?

— Однозначно можу сказати тільки те, що суттєво побільшало злочинів із застосуванням різних сучасних технологій — мобільних телефонів, комп‘ютерів, Інтернету. Це дає злочинцям, не виходячи з дому, вчиняти правопорушення у містах, які знаходяться за сотні, а то і тисячі кілометрів від його місця перебування. І це, звичайно, суттєво ускладнює роботу працівників міліції.

— І наостанок скажіть, чи є щось у нашому житті таке, до чого навіть людина вашої професії ніколи не звикне?

— За час роботи в міліції чого я тільки не бачив. Та й до цього часу у мене щось у душі перевертається, коли бачу, як від жорстокості і цинізму страждають діти та люди похилого віку. В силу обставин вони не можуть самі себе захистити. І це робить дії злочинців ще огиднішими. Ось це якраз те, до чого я ніколи не звикну.

СЗГ УМВС України

в Хмельницькій області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Рівненській області ...
Наступна новина: На Тернопіллі Олег Сиротюк ...

КОМЕНТАРІ