Анатолій Вітів: "Терористі й загарбники розуміють лише мову сили"

Анатолій Вітів: "Терористі й загарбники розуміють лише мову сили"

16.04.14 12:37 0 674
Російська окупація Криму та спроби застосувати аналогічний сценарій знищення Української держави на Сході в умовах складної економічної ситуації, спричиненої режимом Януковича, вимагає від політиків максимально ефективних дій та вміння бачити корінь проблем. Про це йдеться у розмові з народним депутатом від ВО "Свобода", головою Волинської обласної організації об'єднання Анатолієм Вітівим.

– Чому стала можливою російська окупація Криму?

– Російська окупація Криму готувалася не і не вчора. Це – наслідок того, що при владі в Україні перебували антиукраїнські сили з колоніальним та криміналізованим світоглядом. За весь період незалежності в державі не проводилася україноцентрична політика. Не відбулося люстрації, деколонізації суспільної свідомості. Російська імперська пропаганда у нас почувалася як удома і послідовно підривала суверенітет. Особливо це стосується Криму. Історія вчить, що не можна загравати з Кремлем. Толерантність у відносинах з Росією недопустима. "Свобода" давно вимагала скасувати статус автономії для Криму. Двічі ми збирали підписи для проведення референдуму з цього питання. Пропонували також надати Севастополю статус вільного міста з особливим економічним режимом, що перетворило б його у потужний фінансовий центр. Проте до нашої думки не дослухалися. І тепер Україна розплачується за нехтування основами національної безпеки.

– Звідки ростуть ноги у сепаратистів на сході?

– Хвиля сепаратизму на сході країни штучно нагнітається Москвою з метою дестабілізувати ситуацію і під цим прикриттям здійснити військову агресію та розшматувати Україну. Свій інтерес у сепаратистських виступах мають і місцеві олігархи, які разом із Партією регіонів і комуністами по суті є п'ятою колоною Кремля. Намагаючись уникнути відповідальності за злочини, корупцію, розкрадання власності, а також люстрації, ці сили готові здати українські землі агресору. Тим часом переважна більшість населення Донбасу не хоче до Росії. Це показують усі соцопитування: лише близько 20% населення регіону не проти приєднатися до РФ. А на півдні країни, в Дніпропетровську, Запоріжжі, Харкові таких у декілька разів менше.

– Чому ситуація на Донбасі та в Харкові досі не нормалізована?

– Ми зобов'язані навесті порядок у цих регіонах і покарати усіх, хто стоїть за сепаратизмом, незалежно від прізвищ і впливовості. ВО "Свобода" ще на початку подій на Донбасі виступала за жорсткі та швидкі контрзаходи проти сепаратистів. На жаль, нас не почули. Подальший розвиток подій підтвердив, що методи переговорів із терористами й загарбниками, а також місцевими олігархами, що шантажують владу, – абсолютно не ефективні та шкідливі. З ними неможливо домовитись: терористі й загарбники розуміють лише мову сили. Зволікання силових структур не лише дало змогу терористам утримати під своїм контролем Донецьку ОДА та Луганське обласне управління СБУ, але й надихнуло загарбників на нові атаки. Уже є вбиті та поранені. Тепер за нерішучість і млявість відповідних органів влади тиждень тому доводиться платити значно вищу ціну.

Наш ворог – не російський народ, а російський імперіалізм, який не визнає права української нації на самостійне існування, державну незалежність, мову, повноцінну національну культуру. Наш ворог – кремлівський карлик із хворобливою уявою Путін, який марить відновленням імперії. Політика поступок ворогу ніколи до добра не призводила. Маємо нарешті припинити толерантність у ставленні до всіх проявів антидержавної і антиукраїнської діяльності. Нашу толерантність ворог сприймає як слабкість і неспроможність оборонятися. Тому на силу маємо відповідати силою.

– Чи вважаєте ви достатньою реакцію Заходу на російську агресію щодо України?

– Реакція світової спільноти на анексію Криму та подальший наступ Росії на українську незалежність, на жаль, – доволі квола. США та Великобританія гарантували територіальну цілісність і суверенітет України в обмін на відмову нашої держави від ядерного статусу. Нині територіальна цілісність України порушена, а адекватної відповіді з боку гарантів немає. Вважаю, що за таких обставин США та Великобританія мають надати Україні військові засоби, достатні для відбиття російської агресії і відновлення територіальної цілісності. Інакше вся система міжнародних договорів втрачає сенс.

– Зараз у державі складна фінансова ситуація. Що потрібно зробити для виходу з кризи?

– Режим Януковича чотири роки свого правління займався систематичним пограбуванням країни. За інформацією Держфінмоніторингу, Янукович і його оточення вкрали в України більше 77 мільярдів гривень. Корупція як іржа роз'їдала українську економіку. Коли Янукович утік, скарбниця виявилася порожньою. Мало того, Партія регіонів умудрилася зібрати наперед більше 37 мільярдів гривень податку на прибуток.

Щоб наповнити бюджет і стабілізувати фінансову ситуацію, є два шляхи – мінімізація витрат і наповнення скарбниці. "Свобода" категорично проти того, що весь тягар виходу держави з кризи має лягти на плечі простого люду. Ми, націоналісті, переконані, що настав час ухвалити закони, які зліквідують олігархічну модель економіки. Це закон про ліквідацію монополій і олігополій, а також – про повернення капіталів із офшорних зон. "Свобода" – за те, що 50% незаконно вивезених в офшори капіталів мають повернутися до бюджету держави. За оцінками нового уряду, це – близько 70 мільярдів євро. Прикро, що більшість депутатів або не усвідомлюють необхідності підтримання таких ініціатив, або ж бояться потрусити гаманці олігархів, які вивезли награбоване в народу добро за кордон.

Про це повідомили в прес-службі Волинської обласної організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: До Великодня студенти ...
Наступна новина: У Житомирі автора ...

КОМЕНТАРІ