Василь Лешко: "Роботу працівника карного розшуку можна порівняти з творчістю митця"

Василь Лешко: "Роботу працівника карного розшуку можна порівняти з творчістю митця"

16.04.14 12:21 0 1051
Святкує своє професійне свято карний розшук – основоположна служба міліції. Саме «опери» першими стають на двобій зі злочинним світом, щодня ризикуючи власним життям і здоров′ям, затримуючи вбивць, розбійників, злодіїв та іншу кримінальну нечисть.

Про здобутки закарпатських розшуківців розповідає начальник Управління карного розшуку УМВС України в Закарпатській області полковник міліції Василь ЛЕШКО.

- Василю Івановичу, розкажіть про свій шлях у карному розшуку.

- В 1998 році я прийшов працювати «опером» карного розшуку в Ужгородський міськвідділ міліції. Далі був старшим оперуповноваженим, заступником начальника відділення, начальником відділення карного розшуку. Працював там до 2005 року, а далі перейшов в обласне управління карного розшуку, де пройшов шлях від старшого «опера» до начальника управління.

-У чому специфіка служби в карному розшуку?

- Наша робота - це як творчість, бо до розкриття злочину слід підходити творчо. Треба вміти вийти на слід злочинця, зібрати доказову базу. А це теж свого роду мистецтво.

- Кажуть, що художником треба народитись, бо справжньому мистецтву навчитись неможливо, не маючи Божої іскри. Мабуть, і в розшуку теж так?

- Майже так само. Хто приходить в розшук без іскорки в душі й бажання її проявити в розкритті злочину, то вони не витримують дистанцію й сходять з неї, переводяться в інші міліцейські служби. Залишаються в нас самі стійкі, які витримують все, часом сидять у засідці на злочинця і в голоді, і в холоді, але роботу свою роблять.

- А як ви підбираєте молодь в службу, які критерії відбору в розшук?

- Відразу неможливо стовідсотково визначити, буде з молодого міліціонера «опер» чи ні. Придивляємось, як людина себе поводить. Потім ставимо завдання, як він його виконує, чи старається, чи пробує схитрити. Справжній «опер» повинен сам бути ініціатором, давати щоденну інформацію, вміти її одержувати.

- В останні роки у зв′язку з пенсійною реформою, постійними скороченнями, реорганізаціями і т.д. з міліції було вимито основне професійне ядро, людей віком 35-45 років, які мали найбільший досвід служби. Їм на зміну прийшла молодь, яку роками ще треба вчити. В розшуку теж, мабуть, в основному молодь працює?

- Так, переважна більшість шніх працівників карного розшуку – це молодь. З досвідчених у нас залишилися керівник ужгородського розшуку Володимир Улинець, його заступник Юрій Кереканич. У Мукачеві – Ярослав Товкан, його заступник Василь Тромпак. Іван Куля зі Сваляви, Сергій Зінич з Іршави, Денис Гайду з Ужгородського райвідділу. Саме на них рівняється нинішня «оперська» молодь. З молодих хотів би відзначити Олександра Кондракова з УКР, є й інші перспективні хлопці.

- Розкажіть про здобутки очолюваної вами служби, найбільш резонансні цьогорічні злочини, які вдалось розкрити?

- З початку року безпосередньо підрозділами карного розшуку розкрито (це статистика за перший квартал) 461 кримінальне правопорушення, у т.ч. 239 - з категорії тяжких та особливо тяжких. Серед розкритих злочинів - 5 умисних вбивств, 12 ТТУ, в т.ч. 5 - зі смертельними наслідками, 2 зґвалтування, 10 розбійних нападів, 15 грабежів, 255 крадіжок, в т.ч. 68 - з квартир та приватних будинків, 8 шахрайств, 9 хуліганств, 5 незаконних заволодінь транспортними засобами, 25 фактів незаконного зберігання зброї, 8 ДТП, в т.ч. 1 - зі смертельними наслідками тощо.

Вжитими оперативно-розшуковими заходами розшукано 76 злочинців, з яких три - за скоєння особливо тяжких злочинів. Із найбільш резонансних злочинів варто згадати розкриття замовного вбивства в Мукачеві громадянина Російської Федерації П., власника мукачівської мережі кав′ярень.

Наприкінці січня ц.р. його було виявлено за місцем проживання з вогнепальним пораненням в область голови та живота. В ході досудового розслідування встановлено, що до скоєння даного злочину причетні два жителі м.Київ віком 33 та 53 роки, один із яких є родичем колишньої дружини вбитого. Саме вбивство сталося з мотивів помсти через систематичні конфлікти потерпілого із колишньою дружиною. Вбивці приїхали до Мукачева з Києва, проникли в будинок, який винаймав потерпілий, і застрелили його з обріза мисливської рушниці. Працівники карного розшуку затримали убивць в Києві, доставили на Закарпаття, де їм вручено повідомлення про підозру у вчиненні кримінального правопорушення – навмисного вбивства й взято під варту.

Інший резонансний злочин – розбійний напад в Ужгороді. Наприкінці березня в чергову частину Ужгородського МВ УМВС надійшло повідомлення від жінки-приватного підприємця про те, що серед ночі до одного з АВС Ужгорода під’їхали на спортивному мотоциклі двоє невідомих осіб. Один із них, тримаючи в руках мисливську рушницю, увійшов в приміщення магазину та погрожуючи застосуванням зброї, забрав з каси грошові кошти в сумі близько 3000 грн. Після чого, сівши на мотоцикл, бандити зникли у невідомому напрямку.

Проведеними оперативно-розшуковими заходами працівниками УКР УМВС спільно із співробітниками СКР Ужгородського МВ в м.Мукачево було затримано 26-річного мешканця Воловецького району, який зізнався в скоєнні даного розбійного нападу. Нападника взято під варту.

-І на завершення, що б ви побажали колегам-розшуківцям з нагоди свята?

- Щиро бажаю всім міцного здоров′я, злагоди й порозуміння в сім′ях, професійної удачі, кар′єрного росту та всіляких житейських гараздів. А головне – завжди повертатись зі служби додому живими-здоровими!

СЗГ УМВС України в Закарпатській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: У Львівській області у ...

КОМЕНТАРІ