«Рецепт вирішення кризи на Сході України» - Сергій Стефанко, депутат міської ради, фракція ВО «Свобода»

«Рецепт вирішення кризи на Сході України» - Сергій Стефанко, депутат міської ради, фракція ВО «Свобода»

16.04.14 12:20 0 1174
Треба послухати Росію і зробити навпаки.

Росія вимагає:

- дві державні мови – впровадити повноцінне функціонування української мови на всій території України.

- федералізацію України – залишитися унітарними.

- позаблоковості – вступити до НАТО.

Чому Україна в цілому має проблеми з Донецькою і Луганською областями?

Давайте відповімо собі на запитання?

Перший блок питань. (Вимагають дві державні мови – впровадити повноцінне функціонування української мови на всій території України).

1. Скільки «державних» мов функціонувало в Донецькій і Луганській областях на протязі останніх 23 років незалежності? Одна? Дві?

Відповідь. – Одна, російська.

2. Яка мовна група дискримінується у Донецькій і Луганській областях? Російськомовні чи україномовні?

Відповідь. - Україномовні.

3. Щоб зберегти Донецьку і Луганську області у складі України, що треба зробити?

Варіанти відповідей.

А) Узаконити у Донецькій і Луганській областях монопольне вживання російської мови.

Б) Узаконити створену у Донецькій і Луганській областях зону без української мови і культури.

В) Розповсюдити приклад Донецької і Луганської області на всю Україну.

Відповідь. - Мабуть щось інше, бо перші три варіанти ми вже проходили.

Другий блок питань. (Вимагають федералізацію України – залишитися унітарними).

4. Хто у роки незалежності здійснював управління в Донецькій і Луганській областях?

Відповідь. - Донецька і Луганська область були нібито звичайними областями, але «враховуючи специфіку», області мали фактичну автономію. Офіційний Київ у місцеві економічні і фінансові справи не пхався. До проросійських рухів ставилися дуже толерантно. Мова функціонувала тільки одна - російська. Все українське висміювалося і зневажалося. Люди майже не інтегрувалися в українське суспільство. Створювався «народ Донбасса».

5. Що з цього вийшло?

Відповідь. - В Донецькій і Луганській областях усю повноту влади мають місцеві кримінально-олігархічні угрупування. І не тільки в Донецькій і Луганській областях. Бо Єнакієвська, Макеєвська, Горловська та інші організовані мафіозні групи спираючись на політичну підтримку Партії регіонів, і гроші Ахметова, Клюєва, Єфремова, і їм подібних, з часом взяли владу по всій Україні. На сході України утворився чужерідний Україні російськомовний, російськокультурний анклав з своєрідними мешканцями - «іноземцями з українськми паспортами».

6. До чого ми докотилися з цією «автономією», котра керувалася мафіозними структурами?

Відповідь. - До злиднів, бандитизму, розквіту наркоманії і алкоголізму. Тепер це виражається в сепаратизмі, розгулі ненависті до всього українського, оскверненні українських державних символів, спробах насильницьким способом змінити конституційний лад, у закликах до іноземної держави ввести свої війська на територію України.

7. Що треба зробити, щоб мрії антидержавних, антиукраїнських сил здійснилися?

Відповідь. - Переформатувати єдину, соборну, унітарну Україну в федерацію автономних республік.

8. Що треба зробити, щоб мрії антидержавних, антиукраїнських сил не здійснилися?

Відповідь. - Почати не з сепаратистів, а з олігархів. Скинути ярмо яке одягли на "народ Донбасса" Ахметов, Єфремов і їм подібні. Націоналізувати, а у декого конфіскувати незаконно нажите і вкрадене у людей майно і багатства. Злодії, грабіжники і бандити повинні бути не в Лондоні чи Женеві, а тюрмі. І «народ Донбасса», це підтримає, і вийде на вулиці з жовто-блакитними прапорами, і боротьба з сепаратистами буде вже недоречна, проблема відпаде сама по собі.

Третій блок питань. (Вимагають позаблоковості – вступити до НАТО).

9. Ким для України є Росія?

Відповідь. - Росія – багатовіковий стратегічний ворог України.

10. Як захиститися від ворога і агресора?

Відповідь. - Увійти до складу військово-політичного блоку НАТО.

P.S. Візьмемо суху статистику по Донецькій і Луганській області. Відповідно етнічні українці складають – 56,9% і - 58,0% від усього населення. Будь-хто вам скаже, що тут немає умов для проживання, навчання, роботи україномовної людини, немає україномовного середовища. Корінне населення, - 2,74 млн. етнічних українців Донецької та 1,47 млн. етнічних українців Луганської областей зрусифікували ще століття тому, і це до певної міри так.

Чому не чути виступів комуністів і регіоналів на захист мовно-культурних прав україномовних людей? Хтось цікавився у них чому вони вживають українську у кращому випадку тільки в сім’ї?

Отож, факт. Нині Донецька і Луганська область - суцільно зросійщені області, етнічні українці тут у культурно-мовній сфері мають трохи більше прав, ніж курди у Туреччині. А нам Донбас наводять, як приклад двомовності, гармонійного співжиття людей різної національності. Їх досвід хочуть поширити на всю Україну.

Гадаю мало кому відомо, що на півночі цих областей компактно розташовуються райони в яких етнічні українці становлять абсолютну більшість.

У Луганській області в Новопсковському, Марківському, Білокуранському, Сватовському, Біловідському, Старобільському, Кременецькому районах українці становлять більше 80% відсотків.

У Донецькій області більше 80% населення етнічні українці становлять в Олександрівському, Красноармійському, Словянському, Добропільському, Краснолиманському районах.

Якщо б процеси у мовно-культурній сфері відбувалися природно, то ці райони мали б бути оазисами українського життя у цьому, як ми уже зазначали, в цілому російськомовному регіоні. У цих районах мали б функціонувати україномовні школи, видаватися україномовні газети, звучати україномовне радіо, українською мали б писатися цінники на товари в магазинах та вулична реклама і т.д. Але чому цього всього немає?

Чому ці райони в абсолютній більшості населені етнічними українцями стали російськомовними? Хто дбає про забезпечення мовно-культурних прав україномовних? Чому влада турбується тільки про права російськомовного населення?

Наприклад, у Донецькій області 1,13 млн. жителів визнали українську рідною, у Луганській 0,74 млн., але ви цього не відчуєте (не почуєте такої кількості україномовних) перебуваючи на Донбасі. Отож, українська мова в цих областях повністю витіснена російською на навіть не на другий, а на п’ятий план. Бути україномовним на Донбасі означає повстати проти системи, стати майже героєм. (На прохання говорити українською донецький губернатор послав хлопця до Івано-Франківська http://tsn.ua/ukrayina/na-prohannya-govoriti-ukrayinskoyu-doneckiy-gubernator-poslav-hlopcya-do-ivano-frankivska.html)

У Донбасі чистої української немає вже давно, - переважає суржик. Хоча навіть ті етнічні українці, які вказали під час перепису українську як рідну мову, здебільшого вимушені послуговуватися російською мовою, бо їхні мовно-культурні потреби влада не враховує. Наявність у цьому регіоні україномовних громадян просто не передбачається і таких за замовчуванням тут немає, і не повинно бути. (Мер Донецька не розмовляє українською, щоб його не вважали божевільним http://tsn.ua/ukrayina/mer-donecka-ne-rozmovlyaye-ukrayinskoyu-schob-yogo-ne-vvazhali-bozhevilnim.html)

І такий стан називається двомовністю. І такий стан речей рекомендують розповсюдити на всю Україну.

Донецька область. Етнічні українці становлять – 56,9%, етнічні росіяни - 38,2% населення. Тільки 41,2% етнічних українців українську мову вважали рідною, або в цілому - це 24,1% населення Донецької області, що на 6,5% менше, ніж за даними перепису населення 1989 року. Навпаки, аж 98,6% етнічних росіян визначили російську мову як рідну, або від усього населення - 74,9%. У порівнянні з минулим переписом (між 1989 і 2001 рр.) населення кількість тих, що визначили російську мову як рідну збільшилася на 7,2%.

Луганська область. Етнічні українці становлять – 58,0%, етнічні росіяни - 39,0% населення. Тільки 50,4%, етнічних українців вважали українську мову рідною, або 30,0% населення Луганської області, що на 4,9% менше, ніж за даними перепису 1989 року. Навпаки, аж 98,2%, етнічних росіян назвали російську мову як рідну або це 68,8% населення. У порівнянні з минулим переписом (між 1989 і 2001 рр.) населення кількість тих, що визначили російську мову як рідну збільшилася на 4,9%.

Все було б добре, нехай би хоч навіть 100% етнічних росіян визнали рідною мовою російську, але хіба це нормально такий низький відсоток визнання рідною мовою української в етнічних українців Донбасу - 41,2% і 50,4%? Чому відсоток етнічних українців, що визнають рідною українську мову невпинно падає? Вражає…

Яка мова замінила і продовжує заміняти українцям рідну? Не важко здогадатись, - російська. У Донецькій області – 58,7%, у Луганській - 49,4% етнічних українців вважають російську рідною. З кожним десятиліттям, з кожним переписом населення цей відсоток росте.

Як бачимо станом на 2001 рік, у порівнянні з 1989 роком, незалежна Україна у проведенні русифікації зберігає «хорошу динаміку». А нас лякають повальною повзучою українізацією… Погано, що якраз українізація у Донбасі не проводилася зовсім, і плоди цього ми тепер пожинаємо.

Отже, нарешті потрібно на практиці запроваджувати у даних областях українсько-російську двомовність. Усюди, крім російської має вживатися українська, а у адміністративно територіальних одиницях, де переважають етнічні українці, і поготів.

Про це повідомили у Івано-Франківській міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 1)
Попередня новина: У Волинській області ...
Наступна новина: Василь Лешко: "Роботу ...

КОМЕНТАРІ