Олег Панькевич: "Бюрократія і приниження в консульствах – це справжня дискримінація українців, яку треба долати"

Олег Панькевич: "Бюрократія і приниження в консульствах – це справжня дискримінація українців, яку треба долати"

16.04.14 14:34 0 695
Бюрократична тяганина та упереджене ставлення у консульствах, з яким стикаються українці при отриманні віз – це справжня дискримінація, яку необхідно долати. Про це заявив заступник Голови Всеукраїнського об'єднання "Свобода", народний депутат України Олег Панькевич, коментуючи ухвалення законопроєктів, які 15 квітня 2014 року розглядала ВР у рамках гармонізації із законодавством ЕС.

"Українці далі стикаються з упередженим ставленням у посольствах та консульствах, куди вони звертаються за отриманням віз. Саме українцям висувають абсурдні вимоги – виписку з банківського рахунку, довідки з податкової та інше. До них ставляться, як до людей другого сорту, і це справді дискримінація за національною ознакою, якої зазнають наші громадяни", – зазначив Олег Панькевич.

Водночас він наголосив, що Україна має дотримуватися вимог ЕС щодо лібералізації візового режиму. "Фракція ВО "Свобода" проголосувала за ухвалення у першому читанні трьох законопроєктів, необхідних для лібералізації візового режиму з Евросоюзом – щодо антикорупційних змін, про уповноваженого Верховної Ради з прав людини у царині захисту персональних даних та протидію дискримінації. Однак ми вимагаємо внесення змін до останнього законопроєкту, оскільки він має чимало недоліків і суперечностей", – наголосив свободівець.

За словами Олега Панькевича, деякі положення проєкту закону нівелюють принцип презумпції невинуватості.

"У документі передбачено, що в разі наведення позивачем фактів, які підтверджують дискримінацію, обов'язок доведення необґрунтованості позову покладається на відповідача. Тобто відповідач має доводити, що він мав конфлікт з позивачем не тому, що він іншої раси чи орієнтації, а тому що той – негідник або бандит. Ця норма руйнує принцип презумпції невинуватості й відкриває можливості використання законодавства як механізму помсті і терору.

Ба більше, формулюванням деяких статей проєкту закону можуть цілком скористатися сепаратисті і україноненависники, яких закон зобов'язує толерувати, бо це їхні переконання та ознаки, за які ніхто не має права їх переслідувати. А скажімо, норма про "оголошений намір про дискримінацію – публічні дії, спрямовані на розголошення бажання поводитися з особою та/або групою осіб за їх певними ознаками менш прихильно, ніж з іншою особою та/або групою осіб в аналогічній ситуації" ніби створена для боротьби з громадськими активістами, які, скажімо, виступають проти комуністичної чи іншої партії", – зазначив народний депутат.

За словами Олега Панькевича, фракція ВО "Свобода" у Верховній Раді не підтримає згаданий законопроєкт без внесення змін при ухваленні в цілому, оскільки в такому вигляді він створюватиме можливості для нечесних людей використовувати закон для з'ясування стосунків, помсті і шантажу та руйнуватиме моральні засади суспільства.

Про це повідомили в прес-службі Львівської обласної організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Тернопіллі голова ...
Наступна новина: На Хмельниччині кондуктор ...

КОМЕНТАРІ