З нагоди 95-річниці карного розшуку відзначено кращих працівників підрозділу Львівщини

З нагоди 95-річниці карного розшуку відзначено кращих працівників підрозділу Львівщини

16.04.14 08:20 0 600
Високий професіоналізм, оперативність, компетентність, витримка, стійкість, вміння швидко орієнтуватися і приймати правильні рішення в екстремальних ситуаціях, саме такі риси притаманні працівникам карного розшуку.

З нагоди 95-ї річниці карного розшуку у Головному управлінні МВС України у Львівській області відбулося урочисте нагородження за участю тимчасово виконуючого обов’язки начальника ГУМВС України у Львівській області Сергія Маруняка.

«Від імені керівництва ГУМВС України у Львівській області зичу усім працівникам карного розшуку здоров’я, благополуччя, оперативної вдачі та родинного затишку. В розшук йдуть за покликанням душі, а задоволення від роботи приходить з першим самостійним розкриттям злочину. Це робота для мужніх чоловіків, які самовідданою службою стоять на захисті громадян», - наголосив Сергій Маруняк.

Кращим працівникам підрозділу присвоєно чергові спеціальні звання, оголошені подяки, а також було вручено почесні відзнаки.

Історія служби карного розшуку України

У січні 1919 року утворено Народний комісаріат внутрішніх справ. У березні 1919 року для централізованого керівництва карно-розшуковими установами в масштабах УРСР була організована карно-розшукова секція.

У лютому 1920 року карний розшук передано у відомство НКВС та об’єднано із зовнішньою (загальною) міліцією.

З квітня 1920 року РНК УРСР ухвалила Положення про організацію в системі міліції відділів (відділень) карного розшуку та прийнято постанову „Про організацію карного розшуку”, яка регламентувала для охорони революційного порядку шляхом негласного розслідування злочинів кримінального характеру в боротьбі з бандитизмом при всіх губернських управліннях радянської робітничо-селянської міліції в повітових містах з населенням не менше 40 тис. осіб створення відділення карного розшуку під керівництвом одного начальника і двох помічників з необхідною кількістю співробітників і штатом канцелярських службовців.

31 серпня 1921 року наказом головного начальника робітничо-селянської міліції УРСР губернський карний розшук підпорядковувався губернському начальникові міліції. 15 липня 1922 року наказом НКВС УРСР апарат карного розшуку виведено із міліції в самостійний орган, очолюваний УКР УРСР.

Упродовж 1944-1946 pоків органами міліції ліквідовано більше 23 тис. злочинних груп, заарештовано 108 тис. злочинців, закінчено розслідування майже 120 тис. справ щодо розкрадання державної і колективної власності. За травень - червень 1944 року по Україні вилучено 1646 кулеметів і автоматів, 8350 гвинтівок та обрізів, 420 револьверів та пістолетів, понад 4300 гранат.

У грудні 1947 року скасовано карткову систему, проведено грошову реформу, знижено ціни на товари першого вжитку. У зв’язку із цим одним із головних завдань органів міліції стала протидія спекуляції, яку було покладено на карний розшук.

У жовтні 1949 року міліція з усіма структурними підрозділами переведена із МВС до Міністерства державної безпеки.

У березні 1953 року прийнято рішення про об’єднання союзних та республіканських міністерств державної безпеки і внутрішніх справ в єдине союзно-республіканське міністерство внутрішніх справ, що, у свою чергу, стосувалося і підрозділів карного розшуку.

Початок 60-х років характеризувався зростанням нестабільності та неврівноваженості суспільно-політичного життя в країні. Хрущовська відлига мала зворотню сторону. З одного боку, активно розвінчувався культ особи Й. Сталіна, продовжувався реабілітаційний процес, але преса вже „співала осанну” новому вождеві М.С. Хрущову. Нічим не виправдана брехня в ЗМІ про грандіозні успіхи стали першоосновою підвищеної злочинності в цей час.

Разом з тим, досвід та професіоналізм, що накопичили кілька генерацій працівників карного розшуку, закладена ними школа професійної майстерності створили надійну базу для розвитку системи органів внутрішніх справ України. Саме на цьому фундаменті в різні часи виникли й сформувалися зі служби карного розшуку більше 10 галузевих служб Міністерства, зокрема, підрозділи по боротьбі з економічною злочинністю, незаконним обігом наркотиків, організованою злочинністю, злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми, кримінальної міліції у справах дітей, кінологічна служба.

Карний розшук, як і раніше, залишається однією з основних служб органів внутрішніх справ України. Понад 13 тис. її працівників щоденно підтверджують свою здатність виконувати найскладніші й масштабні завдання в боротьбі зі злочинністю.

Працівники карного розшуку внесли значний вклад у ліквідацію наслідків Чорнобильської аварії. Практично весь особовий склад УКР МВС України працював у зоні, яка прилягала до місця аварії, вирішуючи невідкладні завдання з недопущення і припинення злочинних проявів.

Листом МВС України № 5082/Кв від 24 вересня 1998 року Міністр внутрішніх справ України генерал внутрішньої служби України Ю.Ф. Кравченко підтримав пропозицію Головного управління карного розшуку МВС про щорічне відзначення 15 квітня Дня працівників служби карного розшуку.

Історія виникнення, становлення та розвитку служби карного розшуку пов’язана з історією української державності та правоохоронних органів. За роки незалежності України Міністерством внутрішніх справ вжито низку організаційних та практичних заходів щодо проходження служби в підрозділах карного розшуку.

служба карного розшуку – це нескінченний процес динамічного розвитку та пошуку нових форм і методів оперативно-службової діяльності.

ВЗГ ГУМВС України у Львівській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Луцьку запрошуємо на ...
Наступна новина: На весняній толоці в ...

КОМЕНТАРІ