15 квітня -День карного розшуку України

15 квітня -День карного розшуку України

16.04.14 09:00 0 742
За всієї поваги до представників інших міліцейських структур, найбільш гідні в моєму уявленні співробітники карного розшуку. Саме вони у непередбачуваних рамках своєї службової діяльності найчастіше мають справу з рецидивістами, убивцями, розбійниками, ґвалтівниками, «домушниками» і т. п. Одно слово, з тими, хто живе за власними «понятіями» і нехтує загальнолюдські.

З поверхових оповідей або коротких інформацій на кшталт «злочин-покарання» читачеві, необізнаному з тонкощами цієї, сповненої небезпеки, діяльності може видатися, що все доволі просто і легко вдається оперативникам. Вони ж, розкривши те чи інше правопорушення, як правило, не хизуються, не виводять свої вчинки у ранг героїчних. І у відповідь на запитання, скажімо, яким чином вийшли на слід зловмисників, найчастіше скупо відповідають: шляхом оперативного пошуку. А за цією фразою – колосальний труд, недоспані ночі, ризик потрапити під ніж чи дуло пістолета!.. Наведемо кілька прикладів.

Розпочнімо з міста Червоноград, куди з певних підстав нерідко залітають кримінальні «птахи» з різних куточків не лише України, а й ближнього зарубіжжя. Ось і минулоріч у шахтарський край із сусідньої держави прибув такий собі Руслан Касіров. Упродовж двох років 30-річний чоловік організував у Тюмені радикальну екстремістську організацію «АТ-Такфір валь-Хиджра» і вирішив поширити ці ідеї ще й в Україні. Невідомо, самотужки чи йому допомогли створити чітку програму протидії правоохоронним органам, але «колесо крутилося». На електронних носіях було розповсюджено підпільні матеріали, зокрема, щодо стратегії і тактики згаданої організації. А отже, в особі Касірова виступав сформований рецидивіст, котрий знайшов поплічників і міг накоїти багато лиха на наших теренах.

У тому, що злочинні плани не вдалися, найперше заслуга співробітників Управління карного розшуку ГУМВС України у Львівській області. Під безпосереднім керівництвом начальника полковника міліції Євгена Чернеги підозрюваного було затримано. Й усі без винятку учасники тієї операції проявили (процитуймо звиклу фразу), високий професіоналізм і вишкіл.

– Таким же чином діяли працівники підрозділів карного розшуку Львівського міського управління міліції під час затримання стійкого, озброєного травматичною та холодною зброєю, злочинного угруповання, – стверджує заступник начальника Управління карного розшуку-начальник відділу з розкриття злочинів проти особи обласного главку внутрішніх справ полковник міліції Сергій Богданов. – Його члени скоювали розбійні напади на приватні помешкання та торгові точки і забирали усе цінне, що потрапляло їм під руки.

«Під роздачу» потрапив навіть (додамо від ред.) посадовець високого рангу. Не станемо називати ні імені потерпілого, ні установи, де він працював. Однак заслуговують на докір ті, хто поквапився з необґрунтованим висновком. Мовляв, міліція працювала посилено, бо, в разі нерозкриття резонансного злочину, декому, як мовиться, перепало би від керівництва «на горіхи». Хай там як, це не причина ризикувати здоров’ям і життям. Переконані, що працюють вони не заради галочки, а щоби краяни почували себе у безпеці. І їм це вдається.

Наприклад, на гарячому оперативники затримали «домушника» на ім’я Роман Біс, котрий зламав серцевину замка і проник у чужу квартиру. Як згодом з’ясувалося, 36-річний молодик упродовж року почистив 28 квартир і, врешті-решт, на цьому промислі «погорів». Тож він удруге вирушить у місця не дуже віддалені.

Оперативники Галицького райвідділу міліції викрили 24-річного душогуба, мешканця Пустомитівського району, який позбавив життя 30-річну жінку. Зловмисник познайомився з нею через Інтернет. Повія погодилася за 500 гривень надати йому секс-послуги, проте, коли «побачення» закінчилося, зажадала більшу суму. Це дуже розлютило молодика – він зв’язав їй руки, гримнув по голові попільницею і втік, прихопивши зі собою два мобільники, гроші та ноутбук. Удар виявився смертельним.

Що затьмарило свідомість 17-річного Тараса Ковальчука, невідомо, та його похід грудневого дня до приятеля, щоби разом переглянути телевізійну передачу, завершився трагедією. Двері будинку відчинила Андрієва (товаришева – ред.) бабуся, котра добре знала Ковальчука. Тепер гість стверджує, нібито не мав жодного наміру скоювати злочин, але трапилося так, що він штовхнув немічну жінку. Вона впала і знепритомніла. Тарас, мабуть, розгубився. Та чому ж почав коїти таке, що волосся стає дибом?! Хлопець вибіг на вулицю, знайшов якусь палицю і почав гамселити стареньку. А коли побачив, що вона вже не подає ознак життя, поволік її до колодязя і скинув у безодню. Згодом підпалив будинок і з місця злочину втік. Якби хлопець своєчасно схаменувся, його дії кваліфікували б як неумисне вбивство, а отже, термін покарання був би зовсім інший.

Інший зловмисник, Роман Удальцов, теж переконував слідчих, що не хотів скоювати вбивства, біда, мовляв, спостигла спонтанно. Чи не кривить він душею? Хто зна. Щоправда, окремі штрихи біографії, а його дії – і поготів, викликають певний сумнів у щирості. З якою ж метою раніше судимий чоловік зберігав у квартирі бойові патрони калібру 9 мм? Він не міг не знати про передбачену законом відповідальність. Не переконливо звучали і його пояснення з приводу смерті співмешканки Ірини Тищенко.

Того дня пара вирушила до смт Шкло. Дорогою Роман та Ірина посварилися й навіть побилися, до того ж, вочевидь, жорстоко. Молодик так захопився знущанням, що вирвав із голови бідолашної жмут волосся. Однак і цього йому видалося замало. Він схопив за горло і задушив бідолашну. Тіло похапцем накрив гілками і дременув. Оговтавшись, вирішив повернутися, щоби акуратніше замести сліди злочину. Переніс труп в інше місце і закопав. Та «похоронити» трагедію йому все-таки не вдалося.

Без сумніву, рано чи пізно все таємне стає явним. У тому, що більшість злочинів розкрито, чи не найбільша заслуга саме співробітників карного розшуку. Наше суспільство далеко не ідеальне, та вони невтомно трудяться, аби кожен із нас – від малого до старого – почував себе безпечно на вулиці й у рідному домі.

Степан Саливончик, газета «Міліцейський кур’єр»

На знімках: заступник начальника управління – начальник відділу розкриття злочинів проти особи УКР ГУМВС України у Львівській області Сергій Богданов; особовий склад управління карного розшуку ГУ МВС України у Львівській області.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Свободівці вимагають ...
Наступна новина: У Волинській області ...

КОМЕНТАРІ